Op naar een kansrijke digitale samenleving in 2024!
 
 
 
   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000024024004_zc_v347_1678374023822_header_nieuwsflits_(002)..png

21 december 2023

Beste lezer,


Bedankt voor uw interesse in ECP het afgelopen jaar! Wij kijken terug op een geslaagd jubileumjaar en vooruit naar de mooie plannen voor 2024. Een nieuw jaar waarin we onze kennis en inspiratie opnieuw met u willen delen. De beste wensen, vrolijke feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

   
https://stratus.campaign-image.eu/images/14332000024024004_zc_v1_1703155771101_kopie_van_ecp_jubileumrubriek_(1)_(1).png
https://stratus.campaign-image.eu/images/14332000024024004_zc_v1_1703155978881_elfyourself_2014_upload_photo.png
Elf Yourself - De eerste viral e-card

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat het aantal verzonden geadresseerde poststukken tussen 2009 en 2014 met 31% daalde. In 2015 werden er in Nederland gemiddeld 13 brieven of kaarten per persoon verstuurd, in 2019 waren dat er gemiddeld maar zeven stuks. De e-card neemt het over en blijkt vooral tijdens de feestdagen een groot succes. Op 12 december 2006 ging de Elf Yourself website en advertentie campagne voor het eerst online.

   
Nieuws van ECP
https://campaigns.zoho.eu/campaigns/zceditor/jsp/Puzzelstukjes
Daniël Frijters volgt René Montenarie op als directeur operations bij ECP  

Vanaf 1 januari 2024 stelt ECP Daniël Frijters aan als directeur operations. Daniël volgt René Montenarie op, die sinds 2016 samen met Arie van Bellen de directie vormt van ECP. Na bijna 8 jaar onderdeel te zijn van de directie wil René zich voor ECP als programmadirecteur inzetten en zich richten op de ontwikkeling van programma’s en coalities op het gebied van digitale infrastructuur en duurzaamheid. 

   
https://campaigns.zoho.eu/campaigns/zceditor/jsp/Zeekabel
Nederlandse leerlingen en scholieren scoren onvoldoende op digitale geletterdheid

Na hogere cijfers in 2021 scoren leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs in 2023 weer een onvoldoende voor digitale geletterdheid. Tegelijkertijd hebben docenten, schoolleiders, bestuurders en ICT-coördinatoren veel meer behoefte aan handvatten en (externe) ondersteuning bij het onderwijzen van digitale geletterdheid.
   
https://campaigns.zoho.eu/campaigns/zceditor/jsp/Puzzelstukjes
Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering in Trouw rubriek 'Groene Gids'

Hoe maakt u thuiswerken zo duurzaam mogelijk? Koop liever een tweedehands laptop dan een nieuwe, want de grootste milieubelasting van apparaten zit hem in de productie. Verwijder ook eens oude mails, schoon uw archief op en leeg de prullenbak van uw computer. Daniël Frijters, coalitiemanager NCDD sprak met de redactie van Trouw over de Handleiding Emissieloze Online Thuiswerkplek.

   
Artificial intelligence
https://campaigns.zoho.eu/campaigns/zceditor/jsp/Zeekabel
Hoogtepunten van 4 jaar NL AIC

De Nederlandse AI Coalitie bestaat inmiddels vier jaar. Een mijlpaal die mogelijk is gemaakt door de uitzonderlijke inzet van een groot aantal betrokkenen, waarvoor de NL AIC hen enorm dankbaar is. Vanaf de oprichting in oktober 2019 tot en met nu, is er veel gebeurd. Met het einde van 2023 in zicht, blikt de NL AIC graag terug op enkele hoogtepunten die het succes van de coalitie met name in 2023 hebben gevormd.

   
https://campaigns.zoho.eu/campaigns/zceditor/jsp/Puzzelstukjes
NL AIC organiseert opnieuw cursussen en training in 2024

Geeft u les aan een MBO opleiding? Neem dan deel aan de gratis Docenttraining AI & Zorg of de Docententraining AI & AgriFood. Tijdens deze cursussen wordt u voorbereidt op de toekomst van praktische AI-toepassingen in uw sector. 

   
Digitaal veilig
https://campaigns.zoho.eu/campaigns/zceditor/jsp/Puzzelstukjes
ScamCheck, check de link van een website

In de decembermaand vraagt Veilig internetten extra aandacht voor ScamCheck. Deze tijd van het jaar worden veel online aankopen gedaan, maar niet alle webwinkels zijn even betrouwbaar. Via ScamCheck kunnen linkjes van webwinkels worden gecontroleerd op betrouwbaarheid. De tool maakt gebruik van gegevens van onder andere Trustpilot, Kamer van Koophandel, de Politie en Thuiswinkel.org en laat op basis daarvan weten of de website betrouwbaar is of niet.

   
Maatschappij en digitalisering
https://campaigns.zoho.eu/campaigns/zceditor/jsp/Puzzelstukjes
1,5 jaar DBC-thema Gezondheid & Zorg

De Dutch Blockchain Coalition (DBC) werd in 2017 opgericht als een samenwerkingsverband tussen overheidsinstanties, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Vanaf het begin stonden er verschillende thema’s op de agenda. In 2024 trekt de DBC zich echter terug als aanjager van de afzonderlijke thema’s. In dit interview werpen Nicky Hekster, themalead Blockchain in Gezondheid & Zorg en Victor van der Hulst, DBC-manager, een blik op de afgelopen anderhalf jaar én de toekomst.

   
Strategische innovatie
https://campaigns.zoho.eu/campaigns/zceditor/jsp/Puzzelstukjes
Nieuwe ambassadeur van de Zeekabel Coalitie

De Zeekabel Coalitie is verheugd te melden dat Martin Prins de rol van coalitie-ambassadeur zal vervullen. Martin zelf zegt hierover: “Als gepassioneerd voorvechter van vooruitgang en innovatie, ben ik vereerd om als ambassadeur van de Zeekabel Coalitie te dienen. Ik kijk ernaar uit om sterke en duurzame relaties op te bouwen en te onderhouden met alle deelnemers van de coalitie en andere belangrijke stakeholders, om zo gezamenlijk onze digitale toekomst vorm te geven." Welkom Martin!

   
Digitaal opgroeien
https://campaigns.zoho.eu/campaigns/zceditor/jsp/Puzzelstukjes
Kennissessie 'AI-wijsheid in het onderwijs?'

Het jaar 2023 was in veel opzichten het jaar van kunstmatige intelligentie. Reden genoeg om uitgebreid aandacht te blijven besteden aan deze ontwikkeling. Daarin organiseert Netwerk Mediawijsheid op 18 januari om 15.30 uur de Kennissessie 'AI-wijsheid in het onderwijs? Do's en don'ts met generatieve AI'. Werkt u in het onderwijs en bent u op zoek naar concrete kennis, tips en inspiratie om in de les met AI aan de slag te gaan? Kom naar de sessie!

   
Evenementen van ECP
   
https://stratus.campaign-image.eu/images/14332000024024004_zc_v1_1699368551804_waardengedereven_dialogen_generatieve_ai.jpg
24 januari - Nationale Privacy Conferentie 2024
Digitale leermiddelen zijn niet meer weg te denken in het onderwijs. Bewust of onbewust is er daardoor een kans op overmatige dataverzameling of zelfs -misbruik. Op woensdag 24 januari 2024 organiseert ECP in samenwerking met Stichting Privacy First de 7e Nationale Privacy Conferentie, in de Glazen Zaal in Den Haag. Een ‘all-female’ line-up met sprekers neemt u mee in het thema onderwijs en privacy, waaronder Prof. dr.  José van Dijck (Universiteitshoogleraar media en digitale samenleving, UU) en Sjoera Nas (Senior Privacy expert Privacy Company). Mis het niet en meld u aan!
Vacatures
   
Agenda