Toezeggingen AH, Aldi en Vomar, kamer tegen pesticiden en suikerclaims verboden.
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

We hebben mooi nieuws te melden in meerdere foodwatch-campagnes.

1) Gouden Windei kandidaten gaan hun producten aanpassen.

2) Een kamermeerderheid wil een einde aan het klakkeloos vergunnen van omstreden pesticiden.

3) We hebben 7 klachtenprocedures gewonnen tegen Kellogg's, Starbucks, Albert Heijn en anderen die valse suikerclaims gebruiken.

Wie wint?
4 kandidaten nog in de race

Windei verkiezing gaat voor de wind

Albert Heijn, Vomar en Aldi hebben foodwatch laten weten hun producten aan te passen.

 

AH zoete aardappelpuree

AH praat onterecht met de hete aardappel in de keel bij deze chique zoete aardappelpuree: slechts pakweg een derde (38%) is zoete aardappel.

Albert Heijn heeft foodwatch laten weten op de voorkant duidelijk te gaan aangeven dat de puree van zowel zoete als gewone aardappel is gemaakt. 

Aldi Culinella Olijf bak&braad

Aldi verkoopt ‘Culinella Olijf vloeibaar’ voor bakken en braden. Het blijkt een bak: meer dan 3/4 is andere olie zoals palmolie met twee snufjes kleurstof en aroma.  

Aldi heeft laten weten op de voorkant duidelijk te gaan vermelden dat er 21% olijfolie in de bak&braad zit. 

Vomar Roomboter rozijnenbollen

Roomboter is vette marketing. Dus krijgt alles ineens ‘roomboter’ voor de naam. Maar doe het er dan wel serieus in, Vomar, met je 0,3%.

Vomar liet ons weten roomboter uit de naam te halen. Niet alleen bij deze bollen maar ook bij hun feeststol.

AH Zaanse Hoeve plakken kaas oud

Albert Heijn heeft plakken kaas van slechts 84 kilocalorieën per portie. Maar één plak blijkt anderhalf portie?! Albert Heijn goochelt met calorieën.

Albert Heijn heeft laten weten dat binnenkort op de verpakkingen zal staan dat 1 portie gewoon 1 plak kaas is.

Automatisch vergunnen omstreden pesticiden? Nee!

Ondanks een resolutie van het Europees Parlement, probeert de Europese Commissie wederom vergunningen voor tientallen pesticiden te verlengen, zonder dat de procedureel vastgelegde wetenschappelijke veiligheidstoets heeft plaatsgevonden. Daarbij zijn zelfs twee bestrijdingsmiddelen die eerder zijn aangemerkt als hormoon verstorend en giftig voor de voortplanting.

Deze bestrijdingsmiddelen zouden normaal gesproken bij een veiligheidstoets niet worden verlengd. De verlengingen gebeuren echter zonder de voorgeschreven veiligheidstoets puur door capaciteitsgebrek van de Europese beoordelingsinstanties zoals EFSA. foodwatch vindt dit de omgekeerde wereld: als er geen tijd is om zorgvuldig te kijken of een pesticide veilig is, hoort deze niet gebruikt te worden.

Het Europees Parlement had naar aanleiding van een eerdere publicatie van foodwatch al een resolutie aangenomen om te stoppen met deze klakkeloze verlengingen.

Nadat we deze week opnieuw aandacht vroegen voor dit schandaal, riep nu ook een meerderheid van de Tweede Kamer minister Schouten op zich te verzetten tegen de toelating van omstreden groep pesticiden.

Lees verder

Kellogg's, Starbucks en anderen misleiden rond suikerclaim

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft foodwatch in 7 klachtenprocedures in het gelijk gesteld waarbij consumenten misleid werden rond de voedingsclaim ‘geen toegevoegde suiker’. In de producten was wel degelijk suiker of een ingrediënt met veel suiker, zoals sapconcentraat toegevoegd. Zo voegde Kellogg's mierzoete dadelpasta toe.

We wonnen onze klachten tegen Kellogg’s, Starbucks, Albert Heijn, Jumbo, Hipp, Urban Fruit en Cawston Press.

Lees verder

Met vriendelijke groet,

Sjoerd van de Wouw,
Campaigner

Twitter Facebook LinkedIn

P.S. Wil je meer successen mogelijk maken en ons steunen met een (extra) donatie, dan is dat natuurlijk meer dan welkom. We krijgen geen geld van de overheid of bedrijven dus we kunnen elke steun gebruiken om onze campagnes te versterken!

Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden
NL43 TRIO 0390 3757 64