Nieuws van november 2019
View this email in your browser

Drukte in november

De maand november was ook dit jaar weer goed voor diverse activiteiten van ECP en haar partners. Uiteraard was er het Jaarcongres ECP waar alle thema's samenkomen: publicaties werden uitgebracht, cursussen gelanceerd en kennis en ideeën uitgewisseld. Maar er was nog meer. Zo introduceerde de Coalitie Digivaardig in de Zorg het eerste Lestival en onze kernpartner Netwerk Mediawijsheid organiseerde de Week van de Mediawijsheid. Dit en meer nieuws leest u in deze nieuwsbrief.

Jaarcongres ECP
14 November was het zover! De 22e editie van het Jaarcongres ECP stond dit jaar in het teken van De toekomst van de informatiesamenleving. Met ruim 800 bezoekers was het weer een groot succes. Heeft u het gemist of wilt u het herbeleven? Op het 'ECP verslag van de dag' vindt u foto's, interviews, highlights uit de sessies, de aftermovie en nog veel meer.
Ga naar het ECP verslag van de dag
Blockchain

Nationale Blockchain Cursus

Wat is blockchain en hoe werkt het? Hoe weet u wanneer u blockchain kunt gebruiken? En moet u kunnen programmeren om blockchain toe te kunnen passen? Voor iedereen die van blockchain heeft gehoord, maar nog niet helemaal weet wat u met blockchain kunt doen, heeft de Dutch Blockchain Coalition (DBC) tijdens het Jaarcongres ECP de Nationale Blockchain Cursus gelanceerd. 
Lees verder

Versneld kennis vernieuwen

De DBC deed in de afgelopen drie jaar onderzoek naar competenties en vaardigheden die nodig zijn bij het inzetten van blockchaintechnologie. Hieruit blijkt dat nieuwe vraagstukken andere samenwerkingen en professionals vereisen: ze moeten zich kunnen bewegen binnen juridische vraagstukken, veranderende bedrijfsmodellen, risicobeheersing en technologische ontwikkelingen. 
Lees verder
Digitalisering in de zorg

Terugblik Lestival

Op maandag 25 november kwamen ruim 175 bezoekers bijeen op het Lestival om samen aan de slag te gaan met het verbeteren van digitale vaardigheden binnen zorgorganisaties. Aan de hand van een plenair programma en acht praktijkgerichte workshops kreeg men tips, handvatten en veel inspiratie voor een effectieve aanpak. Benieuwd? Op de website kunt u foto's, verslagen en presentaties terugvinden.
Lees verder

Zelftest manager

Tijdens het Lestival van 25 november is de zelftest voor managers in de zorg gelanceerd. In deze test kunt u zichzelf als manager beoordelen op het gebied van digitale vaardigheden. Daarnaast beoordeelt u ook uw visie, acties en strategie op dit gebied en in welke mate u uw medewerkers enthousiasmeert en faciliteert. Als resultaat krijgt u een typering van u als manager in de digitale wereld. 
Lees verder

Bijeenkomst Zorg en Ethiek

Hoe begeleidt u technologie op een ethische manier binnen uw zorginstelling? Op 10 december, tijdens de vierde bijeenkomst dit jaar over zorg en ethiek, wordt er aandacht besteed aan de rol van ethiek binnen uw organisatie. Er wordt een blik op de toekomst geworpen aan de hand van casussen en u kunt in gesprek gaan over wat u denkt nodig te hebben voor ethiek binnen uw zorginstelling.
Lees verder

Doe mee met de E-healthweek 2020!

Van 27 jan t/m 1 feb is de vierde editie van de E-healthweek. Door het hele land organiseren zorg- en onderwijsinstellingen, gemeentes, zorgverzekeraars, leveranciers en patiëntenverenigingen e-healthactiviteiten. Doel: e-health voor iedereen toepasbaar maken en gezamenlijk actie ondernemen. Meedoen? U kunt nu uw activiteit aanmelden. 
Lees verder
Digivaardig

Samen aan de slag voor Human Capital

Nederland schreeuwt om goed opgeleide mensen die aan de slag kunnen met maatschappelijke uitdagingen rond zorg, energietransitie, voedselindustrie en veiligheid. Daarom hebben de topsectoren de 'Roadmap Human Capital 2020-2023' gemaakt. Ze willen met hun aanpak innovaties sneller in de praktijk helpen brengen en bijdragen aan opschaling.
Lees verder

4,9 miljard voor innovatie

Op 11 november werd de laatste handtekening gezet onder het Kennis- en Innovatie Convenant (KIC): bedrijven, kennisinstellingen en overheid gaan gezamenlijk in 2020 4,9 miljard euro investeren in kennis en innovatie. Daarvan komt 2,05 miljard van bedrijven en 2,85 miljard uit publieke middelen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2019.
Lees verder
Digitaal opgroeien

Succesvolle Week van Mediawijsheid

Wanneer kies jij om aan of uit te staan? Met die vraag werd op vrijdag 8 november de tiende Week van de Mediawijsheid afgetrapt. Het was een groot succes, met meer dan 200 activiteiten in het land en online. Ook hebben 200.000 leerlingen zich aangemeld voor de serious game MediaMasters. Lees verder voor alle hoogtepunten en foto's. 
Lees verder

Van online geweld naar digitaal respect

Op 21 november vond het Safer Internet Forum plaats. Dit is een conferentie die wordt georganiseerd in het kader van de Europese strategie voor een beter internet voor kinderen. Deze editie onderzocht de verschillende vormen van online geweld, en hoe digitaal respect kan dienen als tegengif voor dit fenomeen. 
Lees verder
Digitalisering en ethiek
Met de ontwikkeling van digitale technologie zijn maatschappelijke en economische belangen gemoeid. Dit roept ethische vragen op. Met de publicatie Aanpak begeleidingsethiek introduceren ECP en techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek een aanpak voor het vruchtbaar verbinden van ethiek en innovatie. In onze podcast gaan Peter-Paul Verbeek, Theo van der Plas (Nationale Politie) en Brigitte Boon (Chief Research Officer Digital Health Care) hierover in gesprek. Hoe werkt begeleidingsethiek precies? En wat is in hemelsnaam een ethiekfabriek?
Lees verder
Overig nieuws

Meedenken publicatie Data Delen

ECP-werkgroep Data Delen ontwikkelt momenteel de publicatie 'het economisch en maatschappelijk belang van data delen'. De werkgroep wil met deze publicatie een bijdrage leveren aan het debat over verantwoord data delen. Wilt u meedenken? Dat kan! Alle feedback is welkom. U kunt voor 5 december uw commentaar insturen naar datadelen[@]ecp.nl.
Lees verder

Voorstel indienen

Van 16 t/m 19 maart vindt de tweede editie van de Conferentie Nederland Digitaal plaats. Wetenschap, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid komen bijeen om kennis uit te wisselen over digitalisering. ECP heeft zitting in de stuurgroep en coördineert de innovatiemarkt. Wilt u bijdragen aan het programma? U kunt nu uw voorstel voor een deelsessie of demonstratie indienen. 
Lees verder

Evenementen

Noteer de volgende evenementen vast in uw agenda:
LinkedIn
Twitter
Email
 update mijn gegevens | uitschrijven