Een lesje Westerse democratie
Een lesje Westerse democratie
Zaterdag 17 november, 21:20 uur, NPO 2

Een lesje Westerse democratie


 
Europa kraakt in zijn voegen: de Britten verlaten de Unie volgend jaar maart, en de Hongaarse regering gooit de kont tegen de krib: ze wil zelf bepalen hoe ze het land bestuurt.

Dit najaar verscheen een vernietigend rapport over Hongarije van de Nederlandse Europarlementariër Judith Sargentini. Dat het er onder premier Orbán allemaal minder democratisch aan toegaat, dat de rechters niet onafhankelijk zijn, dat de persvrijheid in het geding is, dat het land - tegen EU-regels in - geen vluchtelingen wil opnemen.

Begin jaren '90, net na de val van de Muur, wil Hongarije maar wat graag toetreden tot de Europese Unie. Om ze daarop voor te bereiden trekken tientallen Nederlandse vrijwilligers (politiemensen, zakenmensen, militairen en politici) naar Hongarije om uit te leggen hoe je dat doet: ‘Westers’ zijn. Andere Tijden blikt met een aantal betrokkenen terug.

Bekijk en lees meer over Viktor Orbán op NPO Focus:
- Hoe is Orbán premier van Hongarije geworden?
- Hoeveel macht heeft Viktor Orbán?
- Waarom is hij een van de meest omstreden leiders van Europa?
 
Lees verder online
 

Een koninklijke leugen
 
Bekijk de laatste uitzending

Een koninklijke leugen

 

Focus
 

Focus

 
 
Woensdag 14 november, 02:00 uur, NPO Radio 1

De revolutie die niet doorging
Deze maand is het honderd jaar geleden dat de voorman van de socialistische partij SDAP, Pieter Jelles Troelstra, de Nederlandse arbeiders oproept om de macht te grijpen. Radio Focus spreekt onder andere met schrijver Rob Hartmans, die het boek De revolutie die niet door ging schreef.

Verder in Radio Focus:
- Giganten op de Cariben
- Psalmanazar, de blonde Taiwanees
- De roerige geschiedenis van Bureau Warmoesstraat
 
Luister uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 18 november, 10:00 uur, NPO Radio 1

Het verhaal van Michelle Obama
Haar nichtjes vroegen haar ooit: ‘Hoe komt het dat jij als een wit meisje praat?’. Een decaan zei achteloos dat hij niet wist of zij wel Princeton-materiaal was, en zelf vroeg ze zich heel lang af: ‘Ben ik wel goed genoeg?’. Dat was Michelle Obama dus wel, en meer dan dat. Deze week kwam haar memoires Becoming uit, in Nederland uitgebracht onder de titel Mijn verhaal. OVT gaat in gesprek met Amerikaniste Markha Valenta over het boek en het leven van Michelle Obama.

Verder in OVT:
- Tijdgeest: Roboteend
- Roel van Duijn over zijn boek ‘Een zoon voor de Führer’
- Het Spoor Terug: Polderpunk

 
Luister online
 

Artikelen

 
Witte Sjors en zwarte Sjimmie

Witte Sjors en zwarte Sjimmie

Nog steeds staat de figuur van Zwarte Piet ter discussie. Vier jaar geleden maakte Andere Tijden een uitzending over die ándere donkere jongen, die kinderen al generaties lang boeit: Sjimmie, het vriendje van Sjors. In de loop der jaren heeft Sjimmie een aantal metamorfoses ondergaan. Striptekenaar Jan Kruis en filmmaker Henk van der Linden vertellen hierover.
 
Kijk Andere Tijden terug
 

Het proces van Neurenberg

Het proces van Neurenberg

Op 14 november 1945 begint in de Duitse stad Neurenberg het proces tegen een groot aantal nazi-leiders. Andere Tijden zag de films die als bewijsmateriaal dienden en sprak met ooggetuigen.

Kijk aflevering terug
Wie is Thorbecke?

Wie is Thorbecke?

Op 13 november is de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid weer uitgereikt. Maar wie is Thorbecke eigenlijk? En wat heeft hij voor ons land gedaan?

Lees verder
 
De aantrekkingskracht van een sekte

De aantrekkingskracht van een sekte

Veertig jaar geleden komen in Jonestown, Guyana, 913 volgelingen van sekteleider Jim Jones om door zelfmoord of moord. Waarom sluit iemand zich aan bij een sekte?

Lees verder
Het veranderend schoonheidsideaal

Het veranderend schoonheidsideaal

Vandaag is de Dag van de Plastische Chirurgie. Het is tegenwoordig een veel gebruikt middel om er goed uit te zien. Maar hoe was dat vroeger? Andere Tijden gaat terug naar het ideale uiterlijk van toen.

Kijk aflevering terug
 

Andere Tijden tipt

Tentoonstelling: Jan Sluijters. De wilde jaren

Tentoonstelling: Jan Sluijters. De wilde jaren

Deze tentoonstelling over Jan Sluijters laat zien hoe de kunstenaar zich onder invloed van de nationale én internationale moderne kunst ontwikkelde tot een toonaangevend modernist. Het is een wilde, experimentele fase, waar de kracht van kleur centraal staat.

Meer informatie
 
International Documentary Filmfestival Amsterdam

International Documentary Filmfestival Amsterdam

Het grootste documentaire festival ter wereld, het IDFA, is begonnen. Tot 25 november is Amsterdam even hét paradijs voor liefhebbers van documentaires. Met (inter)nationale premières en competities, films van debutanten en studenten, documentaires voor kinderen, een filmmarkt en veel internationale gasten.

Bekijk het programma
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.