Het vlot in Suez en de AEX stijgt eindelijk boven 700 punten
NRCLunchkoers
Abonneer nu
Maandag 29 maart 2021
nrc.nl/economie
door
Maarten Schinkel
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.
Goedemiddag! Terwijl in het Suezkanaal de vastgelopen Ever Given langzaam wordt losgetrokken, doemt een andere vastloper op: het grote Amerikaanse investeringsfonds Archegos, dat een spoor van miljardenverliezen trekt in de financiële sector. Beleggers jagen de AEX-index intussen eindelijk naar de evenaring van een record uit 2000. Geholpen door bedrijven die alsnog dividend uitkeren.  

De andere Hwang. De rook is nog lang niet opgetrokken, maar nu al is duidelijk dat problemen bij een groot investeringsfonds, Archegos, een spoor van vernieling achterlaten in de internationale financiële sector. Nomura, een Japanse zakenbank, kan fluiten naar zijn halfjaarwinst. Concurrent Credit Suisse kan een kwartaal afschrijven. En de koersen van Amerikaanse fondsen als ViacomCBS en Discovery zijn gehalveerd sinds vorige week.

Vorige week ontdekte de Financial Times een serie van grote verkopen van blokken aandelen van ViacomCBS en van Discovery, gevolgd door forse verkooptransacties van Chinese techbedrijven als Baidu en Tencent Music.

  • De bron bleek Archegos, het familie-investeringsbedrijf van hedgefondsmanager Bill Hwang.
  • Steeds meer wijst erop dat het fonds speculeerde met behulp van veel krediet. Zo kan de winst worden vergoot, maar wel omdat er meer risico wordt genomen.
  • In totaal zou Archos vorige week al voor 20 miljard dollar aan beleggingen hebben laten verkopen door zakenbanken.

Nomura en Credit Suisse hoorden bij de banken die de verkooptransacties uitvoerden. De Financial Times gaat ervanuit dat zij werden afgetroefd door Goldman Sachs en Morgan Stanley, twee zakenbanken die óók waren ingeschakeld en sneller handelden. Dit soort transacties wordt door banken uitgevoerd op eigen risico. Als zij dan te traag zijn, is de koers inmiddels gezakt. 

Aandelen Nomura verloren vanmorgen een zesde van hun waarde in Tokio. Bill Hwang, de man achter Archegos, is niet van onbesproken gedrag: na een eerder schandaal was het hem verboden nog te handelen in Hongkong.

Betrokkenen verbaasden zich er vanmorgen over met hoe veel krediet Hwang kon beleggen. De vraag rijst of al zijn banken dat wel van elkaar wisten. Dat doet denken aan twee vorige crises: zakenbank Lehman Brothers in 2008 en het enorme hedgefonds Long Term Capital Management, dat in 1998 ijlings moest worden gered. Archegos lijkt veel kleinschaliger. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een crisis begon met een relatief klein incident. 

Liedje voor de lunch: Hit Me With Your Rhythm Stick - Ian Dury and the Blockheads

Luister nu

Piek in zicht. Bijna champagne: de AEX-index brak vanmorgen door de 700 punten, en dat is voor het eerst sinds het jaar 2000. Het échte record stamt van 4 september van dat jaar: 703,18 punten. Waarom het zo lang geduurd heeft voor de Amsterdamse beursbarometer weer bijna op dat peil is? Dat heeft vooral te maken met de samenstelling. Destijds zaten er veel techbedrijven in de index, en de dotcom-hype van toen stuwde hun koersen hoog op. KPN bijvoorbeeld, dat ooit koersen van in de 80 euro bereikte, maar na de dotcom-zeepbel sterk daalde en nu nog maar 2,90 euro waard is. Pas in maart 2003 bereikte de AEX de bodem, en noteerde 218,44 punten.

Heel belangrijk is de AEX-index niet meer voor professionele beleggers. Die kijken naar regionale maatstaven zoals die van EuroStoxx, of naar sectoren. Maar vooral kleine beleggers hebben wat een „home bias” wordt genoemd: ook al kun je in de hele wereld beleggen, Nederlandse aandelen hebben toch vaak de voorkeur. En dus ook de AEX-index waarin die aandelen al sinds 1983 zijn ondergebracht.  

Uitkeringsgerechtigden. Crisis? Welke crisis? Sommige grote ondernemingen trakteren hun beleggers de komende weken op dubbel dividend, alsof in het coronajaar 2020 geen recordkrimp plaatsvond, schrijven Jorg Leijten en Menno Tamminga. Lampenproducent Signify, uitzendgigant Randstad en IT-bedrijf Ordina keren elk, naast hun reguliere beloning voor beleggers, een extra betaling uit. Ordina keert zelfs zijn hele winst aan beleggers uit.

Waarom een dubbel dividend? Toen de pandemie half maart 2020 in Nederland uitbrak en de economie door de ‘intelligente lockdown’ stilviel, troffen veel bedrijven noodmaatregelen. Een daarvan was schrappen van het dividend dat ze al in het vooruitzicht hadden gesteld, maar nog niet hadden uitgekeerd. Ze hamsterden geld om in de plotseling opgekomen ‘coronamist’ op alles voorbereid te zijn. Maar nu alles goed lijkt te komen krijgen de beleggers naast dividend over 2020 ook een nabetaling over 2019.

Suezkanaalbehandeling. Het gestrande containerschip Ever Given, dat het Suezkanaal nu al bijna een week lang blokkeert, is deels losgetrokken. Redacteur Mark Duursma deelde vanmorgen een filmpje dat circuleert, en waarin te zien is dat de achtersteven los is. Wanneer het scheepsverkeer weer kan worden hervat, is nog niet duidelijk. De Egyptische Suez Canal Authority bevestigde het nieuws. Het 400 meter lange containerschip dinsdag diagonaal vast te zitten in het kanaal, waardoor de scheepvaartroute tussen Europa en Azië volledig werd gestremd.

Zeker 369 schepen liggen te wachten tot het kanaal, dat de doorgang is voor ongeveer 15 procent van het wereldwijde scheepvaartverkeer, weer begaanbaar is. De blokkade heeft wereldwijd toeleveringsketens verstoord, waardoor bedrijven kostbare vertragingen hebben opgelopen. De versperring kost de wereldhandel dagelijks 6 tot 10 miljard dollar (ruim 5 tot 8 miljard euro), schat verzekeraar Allianz

Wat wij verder lazen:

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

Deze nieuwsbrieven vind je wellicht ook interessant:

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ons op lunchkoers@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC