Gerda Blees: „Dingen en concepten zijn er óók en oefenen invloed op ons uit.”
NRCBoeken
Abonneer nu
Vrijdag 26 maart 2021
nrc.nl/boeken
door
Thomas de Veen
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.

Ik ken niet veel mensen die beginnen te glunderen wanneer ik de naam Vestdijk noem. Ja, Michel Houellebecq, Sally Rooney, Toon Tellegen, Philip Roth – dan willen de ogen wel twinkelen. Maar Vestdijk: nee. Terwijl Terug tot Ina Damman toch echt een van de allermooiste boeken is die ik ooit las, ik werd als twintigjarige erdoor van mijn sokken geblazen.

Gelukkig is er collega Joyce Roodnat, die voorstelde om een ode te brengen aan Simon Vestdijk, omdat het nu vijftig jaar is sinds zijn overlijden. Zij las Vestdijk toen ze een meisje was en werd regelrecht fan – ze las Vestdijk gulzig en het ene boek na het andere, niet omdat het zulke hoogstaande literatuur was, maar omdat zijn boeken zo lééfden, als de meisjesboeken waarnaar ze op zoek was. Gevoelig, bliksemend, rauw over de pijn van de volwassenwording en de verliefdheid.

„De oude tinteling is meteen terug”, schrijft Roodnat na herlezing, in een ode die de tinteling helemaal overbrengt.

Goed weekend!

Boek van de week
Ragfijne zinnen, vederlichte taal en bloesemende woorden — Schemervluchten is natuur in boekvorm. De essaybundel van wetenschapshistorica Helen MacDonald neemt de natuur serieus zonder ooit zwaar op de hand te worden. Een openhartig stukje natuur, waarvoor je niet eens je wandelschoenen hoeft aan te trekken.
Emma Curvers
Emma Curvers’ Melktanden lijkt zich de vraag te stellen hoe groen het leven van een twintiger nog kan zijn. Onder dat plot is het ook een roman over afhankelijkheid, waarin de protagonist Lon geldt als exponent van een generatie.
 
Vonne van der Meer
De 49-jarige Cécile worstelt, na een huwelijk van tien jaar, met haar kinderloosheid. Een thematiek die past in het oeuvre van Van der Meer: verzoening met het lot, berusting. Haar personages zetten hun levens haast letterlijk even stil.
Interview Gerda Blees
De roman Wij zijn licht inspireerde Gerda Blees op een Utrechtse woongroep die leefde van ‘lichtvoeding’ — met de dood tot gevolg. Bovenal verhaalt het over het ontstaan van machtsstructuren waarin het individu ondergeschikt raakt aan het collectief. „Dingen en concepten zijn er óók en oefenen invloed op ons uit.”
Gevoelige onderwerpen
Uitgeverijen schakelen soms ervaringsdeskundigen in om mee te lezen om zo auteurs behoeden voor uitglijders. Die sensitivity readers kijken of een boek niemand beschadigt, maar ook auteurs moeten „fouten kunnen maken, en ruimte hebben om zichzelf te verbeteren”.
Een ode aan Vestdijk
Vijftig jaar na diens sterven brengt Joyce Roodnat een ode aan de meest productieve schrijver in de Nederlandse letteren: Simon Vestdijk. Voor haar begon dat met de persoon van Anton de Wachter, protagonist en alter ego van Vestdijk. In acht autobiografische romans toont de auteur de pijnlijkheid van opgroeien in alle onzekerheid — om volwassen te zijn. Niet nostalgisch. Niet vertederend. Gewoon goed.
Zendamateur annex spion
De nieuwe roman van Ulle Lenze handelt over haar mysterieuze oom Josef, die wordt geronseld als ‘technisch medewerker’ voor een Duitse textielfirma. Als een Hitchcock-film vertelt Lenze het verhaal van een eenzame Duitse immigrant die zonder dat hij het doorhad Duitse spionnen in de VS hielp, en medeschuldig bleek aan spionage.
Bismarck
De Nederlandse pers hield de Frans-Duitse oorlog van 1870 nauwlettend in de gaten, constateert Paul Moeyes in zijn nieuwe boek. Want hoewel Nederland geen aandeel had in die oorlog, waren politiek en publieke opinie er wel degelijk mee begaan.
Column Michel Krielaars
Het overlijden van de Poolse dichter Adam Zagajewski doet Michel Krielaars terugdenken aan een ontmoeting in Parijs in 1998. „Hij verkeerde het liefst in zijn ‘geheime wereld’ van poëzie, muziek en filosofie, waar hij zijn zuivere gedachten in alle rust kon vormen.”
De boekenwereld
•   De Friese familie Bakker telde een keur aan fascinerende figuren, onder wie opvallend veel homoseksuele verzetshelden. Journalist Toni Boumans dook in hun verleden.
•   Over Christiaan Snouck Hurgronje is veel geschreven in een breed scala: van koloniaal verrader tot godheid van Universiteit Leiden. Biograaf Wim van den Doel vraagt zich vooral af: wie wás Snouck?
•   Ik ga leven van Lale Gül is bovenaan de top 10 bestverkochte boeken gearriveerd, die wekelijks hier te vinden is. In NRC Weekend vertelt Gül over het bewogen begin van haar literaire carrière.
•   In Opium is deze week de shortlist van De Grote Poëzieprijs bekendgemaakt. Onder de genomineerden onder meer Liesbeth Lagemaat en Mattijs Deraedt. 
„Op een bankje in een park met mijn rug op een koperen plaatje
het uitzicht waar onze T.
zo van hield (1947-2015)
luister ik naar vliegtuigen”
Bernke Klein Zandvoort brengt met Veldwerk een raamwerk van levens, een collage. De ruimte tussen en buiten de omschreven beelden, de betekenis die daarbij impliciet ontstaat, biedt een talige ontsnapping uit de geobserveerde werkelijkheid.

Deze nieuwsbrieven vind je wellicht ook interessant:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail ons op boeken@nrc.nl. Fijn weekend gewenst!

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC