‘Ik haal er trots uit als niemand mij etymologisch weet uit te leggen.’

Lieve lezer,
 

Afgelopen week verhuisde ik naar de andere kant van het land. Twee jaar lang heb ik gezegd hoe graag ik weg wilde uit mijn vorige woning. Ik heb me nooit thuis gevoeld tussen de ammoniak van de Oreo-fabriek aan de overkant van het water en de constante cacaogeur die mijn huis binnendrong. De verhuizing was in principe weinig om melancholisch over te zijn (behalve de duifjes die ik achter moest laten, mijn ‘duiffies’ die iedere dag terugkeerden naar de kilo’s voer in onze achtertuin en allemaal een eigen naam hadden gekregen).
 

Nadat Wubbo Okkels terugkwam van zijn enige ruimtereis, sloop hij elke nacht stiekem naar het zwembad in zijn kelder om er even in te liggen. Het was de enige manier om voor heel even weer gewichtloos te zijn. Hij had heimwee, naar een plek waarvan hij wist dat hij daar nooit meer terug zou keren.
 

Ik ben slecht in afscheid nemen en was maar drie keer in mijn leven verhuisd, waarvan een keer toen ik nog een baby was. De tweede keer ging ik weg uit het dorp waar ik opgroeide. Weg van de plek waar ik nagefluisterd werd door de vakkenvullers van de diepvriesafdeling, met wie ik ooit in de klas zat. Weg van de plek waar alles wat je wilde vergeten op den duur boven kwam drijven als een dode vis. Je kon daar wel iets heel hard tegen de zee in werpen, maar na de eerstvolgende storm spoelde het toch gewoon weer aan op het strand waar het voor iedereen voor het oprapen lag. Ik werkte mijn accent weg, zodat niemand hoorde waar ik vandaan kwam, en vertrok. (Ik haal er nog steeds een soort trots uit als ik mijn accent weet te verbergen. Als niemand me weet te herleiden, niemand mij etymologisch uit kan leggen.)
 

Ik moest vroeger steevast huilen als we een camping verlieten aan het einde van de zomervakantie. Niet omdat ik me zo gehecht had aan die plek, maar omdat ik wist dat het de laatste keer was dat ik er kwam. Tegen mijn zusje op de achterbank verzon ik dat je een foto kon maken elke keer als je met je ogen knipperde, zodat ik alles op kon slaan en nooit echt iets achter hoefde te laten.
 

Het leek me in eerste instantie geweldig om te verhuizen naar een plek waar niemand me kende, om opnieuw te beginnen. Maar nu, tweeënhalfjaar later, vind ik mezelf, na mijn vierde verhuizing, toch weer terug op een plek die ik ken. Terug op de plek waar ik belandde nadat ik voor het eerst de nafluisterende vakkenvullers achterliet. Waar ik niet langer word omringd door molens en toeristen met selfiesticks die ik nooit een tweede keer zou tegenkomen. Geen nieuwe plek waar ik opnieuw iemand anders kan worden, maar een plek waar ik me veilig voel, waar ik thuis kan komen, waar ik gewichtloos mag zijn.
 

Liefs,
Elianne van Elderen (zij/haar)
Chef Eindredactie

Oproep: Nieuwe uitgever

Beeld: Bjorn Gort

Heb jij affiniteit met Hard//hoofd als springplank voor nieuwe schrijvers en kunstenaars? Wil jij de scepter zwaaien over het zakelijke deel van onze groeiende en creatieve organisatie, maar ben je er tegelijk voor geboren om je ideeën tot stand te brengen in samenwerking met anderen? Durf jij groot te dromen, maar voel jij je minstens zo betrokken bij de kleine stappen die grote dromen tot een succes maken? Jij bent dan onze ideale nieuwe uitgever!

Interview: ‘Een zeer stellige manier van tegenspreken’ Ester Naomi Perquin

Tekst: Julia de Dreu

Leestijd: 5 tot 8 minuten

‘Er is een reden waarom de meeste dichters niet kunnen autorijden.’ Julia de Dreu interviewde Ester Naomi Perquin over haar nieuwste bundel, geloven, chagrijnige kippen en porseleinkastjes.

Poëzie: Eén tarotlezing verwijderd van

Tekst: Sander Ausems

Beeld: Ronja Bosgraaf

Leestijd: 2 minuten

‘Mijn navel is een portaal / Ik smeer hem in / met etherische oliën / in de hoop dat het ruimte creëert / om mijzelf in te kunnen verbergen.’ Sander Ausems schreef een gedichtenreeks over het verlangen om grip te houden op een steeds sneller veranderende wereld.

Column: ‘Sexy, dat beenhaar’

Tekst: Eva van den Boogaard

Beeld: Eline Veldhuisen

Leestijd: 2 minuten

Ongeschoren vrouwenbenen zijn voor sommige mannen 'een dingetje'. Maar Eva is wel klaar met al dat gedoe, en in het café waar ze zit blijkt ze daarin niet de enige.

Oproep: Hard//hoofd zoekt nieuwe stemmen

Fladdert en flitst er van alles in je hoofd en hoef je alleen nog maar achter je computer te kruipen om tot een mooi verhaal, essay of beeld te komen? Durf je aan de andere kant kritisch op jezelf te zijn? Heb jij een unieke stem en ben je niet bang om je een langere tijd ergens aan te committeren? Stuur een plan in!

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Poëzie: Poetry International X Willem de Kooning Academy – Gedicht zoekt beeld (deel 2)

Deel twee van de samenwerking tussen Poetry International en Willem de Kooning Academy. Achttien studenten lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 53ste Poetry International Festival. Alle illustraties zijn gedurende het festival te zien in een expositie in LantarenVenster en op de route tussen de festivallocaties op Katendrecht.

Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.