Wederom een week vol vaccinnieuws. Om te beginnen, een goed bericht over het Janssen-vaccin uit Leide
NOS Nieuwsbrief
Wederom een week vol vaccinnieuws. Om te beginnen, een goed bericht over het Janssen-vaccin uit Leiden: het is goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). De verwachting is dat het vaccin, waarvan één prik genoeg is, vanaf april beschikbaar wordt.
Aan de andere kant: zorgen om het vaccin van AstraZeneca. Een aantal landen laat het vaccin voorlopig even in de ijskast. Reden: een mogelijke, gevaarlijke bijwerking. Na inenting kregen enkele mensen last van bloedproppen.
Maar: het is niet aangetoond dat het een iets met het ander te maken heeft, zegt het EMA. Dus in Nederland gaan de vaccinaties met het vaccin gewoon door.
Dit was er nog meer in het nieuws deze week:
Verhalen om wat langer bij stil te staan:
Deze week tien jaar geleden: een gigantische aardbeving in Japan. Met als gevolg: een gigantische tsunami en de Fukushima-kernramp. In deze video blikt NOS op 3 terug op de beving en wordt vooruitgekeken naar de volgende ‘Big One’.
Eén alomvattende test voor alle bekende infectieziekten. Een testkit op zakformaat en een laptop zijn genoeg om overal ter wereld iemand met ziekteverschijnselen in één keer te testen op elke bekende infectieziekte. Hoe dat zit? Lees dit artikel.
Een .jpeg van 57 miljoen. Hoe dan? Op een Amerikaanse kunstveiling is een jpeg-document verkocht voor omgerekend 57,8 miljoen euro. Het is voor het eerst dat een kunstwerk dat uitsluitend digitaal bestaat, zoveel geld oplevert. Het bijzondere verhaal erachter lees je hier.
Dit zit er dit weekend aan te komen:
  • Eigenlijk zou dit weekend een testfestival plaatsvinden in Biddinghuizen, maar vanwege de slechte weersverwachting moeten de 1500 bezoekers toch thuisblijven.
  • Vlak voor de verkiezingen van aankomende woensdag organiseren 11 organisaties zondag ‘omdat de politiek treuzelt’ een Klimaatmars.
Heb je tips, op- of aanmerkingen of verhaalideeën? Dan horen we dat graag. Mail ons op: nosnieuwsbrief@nos.nl. Of druk op reply.