'Ik had een denkbeeldige afstand tot thuis nodig om in mijn hoofd weer wat dichter bij mezelf te komen.'

Beste lezer,

Afgelopen week spendeerde ik alleen. Niet in thuisquarantaine, maar in een
huisje op een kleine camping op de Veluwe, waar ik zin voor zin aan mijn boek
tikte. Binnen vijf minuten fietsen stond ik op een heide die zich eindeloos in elke richting uitstrekte. Het was die week de hele dag door mistig, koud. Maar als de zon tussen de wolken door kwam kijken, stonden de herfstige bomen opeens in een gouden spotlight, gloeiend boven de nevelige heidevelden. Ik waande me in Frankrijk, Slowakije, Spanje – het ongeduide ‘niet hier’ dat een mens soms nodig heeft om alles weer in perspectief te plaatsen.

Doordat we gedwongen zoveel thuis hebben gezeten dit jaar, is het gewone
leven en de versie van onszelf die daarbij hoort opeens buiten handbereik
geraakt. Ik had een denkbeeldige afstand tot thuis nodig om in mijn hoofd weer
wat dichter bij mezelf te komen. Om te kunnen schrijven aan de roman die
intussen cirkels was begonnen te draaien tussen de vloer en het plafond van mijn schrijfkamer. In de stad vind ik soms te weinig lucht, zelfs als iedereen zich zoveel mogelijk binnen bevindt. Of juist.

Verveling gaat hand in hand met creativiteit, iets waar ik afgelopen week weer
aan werd herinnerd. Het spannendste avontuur dat ik heb meegemaakt was een
lekke band. De ruimte, stilte en tijd die ik had kietelden mijn verbeeldingskracht, lieten wat meer ruimte voor mezelf. Mijn gedachten konden weer dwalen, ik ging op reis in mezelf – mijn personages spraken met me zonder dat ik ze hoefde te vragen hoe het met ze ging.

Ik hoop dat iedereen beetje extra ademruimte kan vinden in deze periode. Of je
die nu voor jezelf creëert door helemaal op te gaan in een boek of tv-serie, of
door herfstige wandelingen te maken in een regenachtig bos – dat beetje extra
ruimte is dichterbij dan je denkt.

Liefs,

Nora van Arkel
Redacteur

Column: The mask is the face
Een versleten meubelstuk zet Eva van den Boogaard tijdens haar verhuizing aan het denken over de betekenis van uiterlijk vertoon. 'Wat zeggen mijn paarse beddengoed, mijn afgeknipte haar en mijn kapotte iPhone-hoesje over mij? En dat gore leoluxbankje?'
Hard//talk: Hoe serieus kan de studentendemocratie zichzelf nog nemen?
Door haar eigen universiteit voor het gerecht te slepen, hoopt UvA-student Tammie Schoots de vrije en emancipatoire kern van het onderwijs te beschermen. Multinationals en andere bedrijven kopen met geschenken inspraak voor zichzelf in de studentenraad.
Beeldspraak: Vraag de stad eens ten dans
Fotograaf Melissa Schriek heeft oog voor het subtiele en eigenaardige ritme van de stad. 'Zodra we de straat op gaan, worden we daar deel van.'
Word vóór 1 december kunstverzamelaar
En je ontvangt in december het werk 'Hana to taki', een intrigerende digitale bewerking van materiaal uit oude kunstboeken door kunstenaar Fenna Schilling. Klik hieronder om het werk te bekijken.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
Onze kunstverzamelaars zorgen dat Hard//hoofd makers een vrije ruimte kan blijven bieden en hen optimaal kan ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia Cistakova en Raquel van Haver.
Essay: Waarom ziektemetaforen niet vermeden hoeven worden

Hoe voorkomen we dat ons denken over ziek-zijn het lijden van zieke mensen versterkt? Tiare van Paridon gaat de strijd aan met de metaforen over haar ziektebeeld, en vraagt zich af: hoeveel ruimte krijg ik om mijn eigen betekenis aan het ziek-zijn te geven?

Poëzie: Pictionary voor beginners

Dit gedicht van Sara Eelen is afkomstig uit de bundel “Zwemlessen voor later”, samengesteld door de Klimaatdichters, een groep van ruim 160 dichters uit Nederland en Vlaanderen met één gedeelde zorg: de toestand van de aarde. Met poëzie in al haar verschijningsvormen strijden zij voor een klimaatvriendelijke wereld.

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat jonge makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2020 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.