| Permacultuurcentrum Den Haag www.permacultuur.nu   E.: info@permacultuur.nu  T.: 06-26130464 |  |  | VAN VOEDSELBOS NAAR VOEDSELPARK Een trend die dit jaar doorzet? Voedselbossen waren 'in' de afgelopen twee, drie jaar en dat zal nog wel even doorzetten. Maar... bossen zijn in ons deel van de wereld niet zo productief als het voedsel voor mensen gaat. Daar voor moet je meer in de bosrand zijn. Veel van onze bekende groenten en fruit komt oorspronkelijk uit de bosrand. Daarom ligt bij ons de nadruk op voedselbosranden en bosrandtuinen. De Eetbaar Parken zijn daar een voorbeeld van. Er wordt daar gezorgd voor voldoende licht en dat heb je in een bos niet. Als je met een goed Permacultuur-ontwerp stroken bosrand, eetbare bosrand, op een fraaie en functionele manier rangschikt krijg je een voedselpark. En we zullen -als we steeds meer voedsel van dichtbij willen laten komen- veel van onze parken en natuurgebieden in en om de stad tot voedselparken gaan maken. We zullen er even aan moeten wennen dat het er even iets anders uitziet, maar we zullen de toegenomen (bio)diversiteit gaan waarderen en bovenal dat we zo dichtbij groenten, noten en fruit kunnen oogsten. Voedselparken zullen dus een trend worden, wens ik voor dit jaar en voorspel ik voor de komende jaren. Eetbaar Park is daar een voorbeeld van. Op een eigenlijk te klein stukje kunt u de komende lente fraaie voorbeelden van stukken voedselbosrand zien met een brede schakering aan eetbare vaste planten rondom fruit en noten. Ze zijn zo bijeengebracht dat ze als plantengemeenschappen in de Nederlandse natuur een natuurlijk evenwicht kunnen bereiken, waarin bv plagen weinig impact hebben. Anders dan welke andere methode van voedselproductie ook, biedt deze aanpak ook plek aan dieren, zoals de nu zo bedreigde bijen en insecten. Het 'perma' in permacultuur komt van permanent en het heeft o.a. betrekking op het werken met vaste (eetbare) planten. We zullen nog lang onze pioniersplanten (één- en tweejarige) nodig hebben als voedselbron, maar vaste planten zullen een steeds groter aandeel krijgen en op termijn de basis van ons voedsel vormen. In de cursussen en trainingen die we bieden komt dat uitgebreid terug: op kleine schaal in uw achtertuin, de buurttuin waar u aan deelneemt, de tuinderij die voor de boerenmarkt wil produceren en de zelfvoorzienende hectare(n) die u om uw huis wilt. En zo'n aanpak schaal je met wat moeite op naar een groter stadspark. Omdat al het leven er een plek in kan hebben, heeft het de toekomst. Gelukkig Nieuwjaar Ik wens u en ons een gelukkig jaar. Ik denk dat we ons gelukkig mogen prijzen als er dit jaar een omslag komt in ons bewustzijn: dat we onze natuur moeten koesteren -we zijn zelf natuur!- en toelaten in onze leefomgeving en in waar we ons voedsel vandaan halen. Het Nieuwe Jaar? Al veel van ons aanbod kunt u opdiepen uit deze nieuwsbrief en uit de website waar het naar doorlinkt. Of -als u het van wat dichterbij wilt bekijken- kom dan naar de Nieuwe Jaar Presentatie op vrijdag 2 februari. We hopen dat enkele initiatiefnemers hun groene project uit onze regio komen presenteren. En we nodigen de medewerkers op de tuinen en (oud)cursisten op aanwezig te zijn om visie en ervaring te delen. Ook anderen met een achtergrond in bijvoorbeeld buurtprojecten zijn natuurlijk welkom. Suzanne Monnier, Stadsboerin op Proeftuin Erasmusveld heeft al toegezegd. Het wordt vast hartstikke boeiend! Hoe snoei je zodat je kunt stoppen met snoeien? Deze workshop waarin je leert hoe je na enkele jaren niet meer hoeft te snoeien, was binnen een mum volgeboekt. We hebben een extra dag georganiseerd. De bijen natuurlijk In een prettige samenwerking met De Zoete Wildernis komt de workshop 'Natuurlijk bijen houden' tot stand. Ze vindt plaats in een bijzondere omgeving van een stadsakker en tiny houses op het Erasmusveld. Voor iedereen die wil (gaan) bijen houden en voor wie de bijen wil ondersteunen met een de juiste planten op de juiste plaats en op het juiste moment! En wil je dieper in permacultuur: kijk dan eens naar de Voedselbosrandcursus en de Jaartraining Graag tot ziens op een van onze activiteiten of bij een Tuinwerkdag                                                                    Menno Swaak                                                                    Permacultuurcentrum Den Haag |
Agenda Januari 2017 - Maart 2018: | za 20 jan | Wormencompostbak opzetten | worskhop - Menno Swaak
| >> | vr 2 feb | Presentatie Activiteiten 2018 en verlate nieuwjaarsreceptie. | bijeenkomst met info | >> | za 10 feb | Van snoeien naar niet meer snoeien (VOL)
| workshop - Taco Blom
| >> | za 17 feb | Natuurlijk bijen houden | workshop - Taco Blom | >> | za 24 feb | Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen | start cursus - Taco Blom | >> | za 3 mrt | Van snoeien naar niet meer snoeien
| workshop - Taco Blom
| >> | wo 7 mrt | Introductie Permacultuur Jaartraining 2018
| lezing - Taco Blom | >> | za 17 mrt | Permacultuur Jaaropleiding 2018 | training - Taco Blom
| >> | zo 18 mrt | Zelf composteren | worskhop - Menno Swaak
| >> | zo 18 mrt | Rondleiding Eetbaar Park | uitleg - Menno Swaak
| >> | za 2 jun za 9 jun | Permacultuur Introductieweekend | Rutger Spoelsta en Max Moestuinman de Corte | >> | begin 2018 | Zelfvoorzienend off grid
| cursus - Niels Gorisse
| >> |
| Â
 Activiteiten |  | Lees meer... |  | Wormcompostbak opzetten zaterdag 20 januari 10.00-12.00u. workshop met Menno Swaak, ⬠15,- / ⬠10,- Waar keukenresten vaak niet op de composthoop kunnen, gaat een deel prima in de wormencompostbak. Deze wormen werken het klokje rond om onze resten om te zetten naar een prima compost voor uw kamerplanten, balkonbakken en (groente)tuin. In deze workshop kijken we kort naar compost in het algemeen en naar wormencompost in het bijzonder. Er komt wat theorie aan bod, maar we kijken vooral naar de praktijk van het bouwen van een wormencompostbak aan de hand van enkele voorbeelden. Een bak is al eenvoudig te maken van een houten kist of enkele grote emmers of cementkuipen. Verzamel in de week vooraf wat (ongekookt) keukenafval en krijg een startportie compostwormen mee naar huis. |  | Lees meer... |  | Presentatie Activiteiten 2018 en verlate nieuwjaarsreceptie vrijdag 2 februari vanaf 17.45u. bijeenkomst met Eetbaar Park medewerkers e.a.
Nieuwjaarsreceptie en introductie programma van 2018 voor medewerkers Eetbaar Park, (oud)cursisten van Permacultuurcentrum Den Haag en overige betrokkenen bij Eetbaar Park en Permacultuur. Naast kennismaking en uitwisseling enkele presentaties, o.a. Suzanne Monnier, Stadsboerin op Proeftuin Erasmusveld  |   | Lees meer... |  | Van snoeien naar niet meer snoeien zaterdag 10 februari, 10.00-17.00u. ⬠65,- / ⬠50,- workshop met Taco Blom (VOL)
zaterdag 3 maart, 10.00-17.00u. ⬠65,- / ⬠50,- workshop met Taco Blom
Hoe snoei je zodat je kunt stoppen met snoeien? Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen. Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat? In deze workshop is snoeien het hoofdthema. We kijken naar fruit- en notenbomen en bessen, bramen en frambozen. We kijken naar de theorie en naar de praktijk. Hoe snoei je zorgvuldig en verantwoord? Wanneer snoei je en waartoe? Wat moet je perse niet doen? Leer waarnemen om de juiste inschattingen te kunnen maken. | Â | Lees meer... | Â | Natuurlijk bijen houden zaterdag 17 februari workshop met Taco Blom organisatie/locatie: Zoete Wildernis Erasmusveld
Bijen houden op een natuurlijke wijze, een unieke aanpak omdat naast de praktische vaardigheden van het natuurlijk bijen houden er ook gekeken wordt naar welke planten bijen kunnen ondersteunen. Er is aandacht voor verschillende (staande) kasten of (hang)korven, die je zelf kunt maken en wat er nodig is om een eigen bijenvolk te houden. Ook is er aandacht voor het aanleggen en onderhouden van een bijvriendelijk leefgebied dat ook voor mensen toegankelijk is bv in een natuurlijke of permacultuur moestuin of anderszins dicht bij huis. . |  | Lees meer... |  | Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen 4x zaterdag 10.00-17.00u. start 24 februari, cursus met Taco Blom, ⬠240,- / ⬠200,- Een groot voordeel van tuinen waarin net als in de natuur vooral vaste planten groeien is dat ze op termijn veel minder onderhoud vragen dan tuinen gedomineerd door eenjarigen. Voedsel produceren en biodiversiteit kunnen goed samengaan. In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers. Zo'n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten. Maar ook op kleine schaal zijn de uitgangspunten van zo'n voedselbos bruikbaar voor toepassing in en om de stad. |  | Lees meer... |  | Introductie tot Permacultuur woensdag 7 maart 20.00u. lezing en introductie tot Jaartraining door Taco Blom, gratis Permacultuur is een ontwerpsysteem dat niet alleen betrekking heeft op duurzame landbouw, maar dat men op alle aspecten van het menselijk leven kan toepassen. Centraal staat het samenwerken met de natuur, en het gebruiken van de natuur als voorbeeld en inspiratie om duurzame systemen te ontwerpen. En dat gaat van eetbaar balkon, via moestuin, buurttuin naar voedselbosranden. Permacultuur kent 10 of 12 ontwerpprincipes en 3 ethische uitgangspunten: Zorg voor de Aarde, Zorg voor de Mens en Eerlijk Delen. In deze introductie geeft Taco aan wat we met Permacultuur kunnen doen in onze leefomgeving met name met betrekking tot voedsel.
|  | Lees meer... |  | Permacultuur Jaaropleiding 2018 zaterdag 17 maart start Jaartraining 11x zaterdag + 1x zondag +1x per maand 10.00-17.00u, cursus met Taco Blom, ⬠900,-
De PDC (Permaculture Design Course) is een zowel theoretische als praktische opleiding waarin je leert je permacultuur ontwerp te maken en de verwezenlijking hiervan. Deze cursus is heel toegankelijk zowel voor de liefhebber als voor mensen die hun zaak willen uitbouwen in de permacultuur. Centraal staat het samenwerken met de natuur, en het gebruiken van de natuur als voorbeeld en inspiratie om duurzame systemen te ontwerpen. Het is een ontwerpsysteem wat niet alleen betrekking heeft op duurzame landbouw, maar dat men op alle aspecten van het menselijk leven kan toepassen. |  | Lees meer... |  | Zelf composteren: composthoop, compostvat en wormenbak zondag 18 maart 10.00-13.00u. workshop met Menno Swaak, ⬠20,- / ⬠15,- Zelf composteren dichtbij huis. Als je een moestuin(tje) hebt dan weet je dat als je heb geoogst je ook iets terug moet geven aan de bodem om deze vruchtbaar te houden. Vaak zal dat compost zijn, die je koopt of ergens afhaalt. Maar het kan makkelijker: zelf composteren! Leer hoe je compost kunt maken voor iedere situatie! Van een klein balkon tot grote stadstuin. We kijken naar warme en koude composthopen, compostvaten en wormenbakken, die je ook zelf kunt maken van emmers, kuipen of hout. |  | Lees meer... |  | Rondleiding Eetbaar Park 1 zondag 18 maart 14.00-16.00u. uitleg Menno Swaak, vrijwillige bijdrage welkom Rondleiding door Eetbaar Park I (Zuiderpark), waarin aan de hand van enkele permacultuur ontwerpprincipes getoond wordt hoe de tuin is opgezet als een duurzame tuin, die kan gaan voorzien in voedsel, energie en grondstoffen. Daarbij ook aandacht voor hoe recente inzichten en ervaringen met Permacultuur in de tuin geïntegreerd worden. De tuin bestaat uit een moestuindeel met eenjarige groenten en een deel voedselbosrand met voorbeelden van vooral productie van meerjarige groenten en fruit en kruiden: vaste eetbare planten. De uitleg bij de rondleiding houdt rekening met zowel de beginnende als de meer ervaren (moes)tuinier, die over wil gaan naar een tuin waarin meer plaats is voor natuur en een natuurlijk evenwicht. Ook aandacht voor de 'wilde' voorjaarsgroente in de tuin. | In voorbereiding |  | Lees meer... |  | Permacultuur Introductieworkshop van 2 zaterdagen: 2 (Den Haag) en 9 juni (Rotterdam) 10.00-17.00u. met Rutger Spoelstra en Max de Corte Samenwerken met de natuur. Leer wat permacultuur is en hoe je deze ontwerpmethode kunt toepassen in je eigen leefomgeving. Je krijg een brede indruk van permacultuur. Wat is het? Wat kun je er mee? Hoe kun je het toepassen in je eigen leven?. Divers programma met onder andere - natuurlijke moestuin - voedselbossen - permacultuur ethiek - permacultuur ontwerpprincipes - ontwerpoefening - ecologisch bouwen. De eerste dag vindt plaats op Eetbaar Park, de tweede op een locatie in Rotterdam. |  | Lees meer... |  | Zelfvoorzienend off grid begin zaterdag 10.00-17.00u. ⬠75,- workshop met Niels Gorisse Ga je een tiny house bouwen, wil je driekwart van het jaar gratis douchen, ecologisch verantwoord (ver)bouwen aan je huis of in een ecodorp, of meer energieneutraal en klimaatbewuster leven? In deze cursus leer je alle basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, wateropvang, helofytenfilters, composttoiletten, zonnecollectoren en meer. |   BOEKEN | Permacultuurcentrum Den Haag importeert en distribueert boeken uit o.a. Engeland. Nederlandse boeken kennen een vastgestelde verkoopprijs en aanbiedingen zijn alleen mogelijk als de uitgever dat doet. Maar met buitenlandse boeken is dat wat anders. Door in wat grotere aantallen in te kopen en daarmee kosten te sparen gaan het komende halfjaar regelmatig enkele boeken in de 'aanbieding'. Tot het eind van dit jaar zijn dat twee boeken van Patrick Whitefield, een van de beste Permacultuur docenten en -schrijvers. Zijn standaardwerk, The Earthcare Manual, de bijbel voor permacultuur in ons klimaat, kan je nu kopen voor ⬠41,55 in plaats van ⬠51,30 Een nieuw en luchtiger werkje van hem is 'The Minimalist Gardener' deze is te krijgen voor ⬠11.95 in plaats van ⬠14,65. Beide samen gekocht, nog aantrekkelijker:  ⬠52,50
'The Minimalist Garderner' In 2015 overleed Patrick Whitefield, een van de belangrijkste permacultuurdocenten en -schrijvers. Zijn 'Earth Care Manual' is voor ons deel van de wereld een standaardwerk. Recent is er een nieuw boekje van hem verschenen 'The Minimalist Garderner'. Hierin beschrijft hij een onderhoudsarme methode van tuinieren waarin niet gespit wordt en die je het hele jaar rond voorziet van heerlijk vers voedsel. Een groot aantal Permacultuurboeken in zowel het Nederlands als het Engels is in Den Haag verkrijgbaar. Zie voor een niet complete lijst en de verkoopadressen deze boekenpagina of onze online boekwinkel | Tuinwerkdagen Eetbaar Park |
| | Eetbaar Park 1 (Zuiderpark). Tuindagen (actuele info): maandag 10.00-13.00u. vrijdag 13.00-17.00u. Menno: 06-26130464 |
| Â | | Eetbaar Park 2 (ATV Nut en Genoegen) Tuindagen: maandag 13.00-16.00u. donderdag 13.00-16.00u. Tom: 06-55348399 | Â |
| Â | | Eetbaar Park Madestein (Loosduinen) Tuindagen: tijdelijk niet. Suzanne: 06-24939507 |
|
| Â |
© Copyright 2016-2017 Permacultuur Nu! |
|