Een relatief onbekende groente We proberen om af en toe iets anders aan te bieden dan in de groentewinkels en supermarkten. Nieuw-Zeelandse spinazie is zo'n gewas. Het is een gewas dat een paar keer per jaar geoogst kan worden en scheelt ons dan ook werk omdat we maar een keer per jaar moeten planten. Verder is het een bijzonder lekkere groente! Nieuw-Zeelandse spinazie komt oorspronkelijk inderdaad uit Nieuw-Zeeland (dat is bij planten niet perse altijd het geval, zoals bij Capsicum Chinense die niet uit China maar uit Zuid-Amerika komt). De oorspronkelijke herkomst uit Nieuw-Zeeland geeft aan dat deze groente van een warm klimaat houdt. Ze is familie van ijskruid en heeft verder geen andere familieleden in de moestuin, ze is dus ook geen familie van echte spinazie (Spinacia oleracea). Deze groente is relatief onbekend voor mensen zonder moestuin. We hebben er in Nederland nog nooit blaadjes en steeltjes van in een groentewinkel of supermarkt gezien. Daarentegen is het in de moestuin een bekende en geliefde plant, omdat je er over een lange periode blaadjes en steeltjes van kunt oogsten en eten. Aan de plant zijn de blaadjes heel stevig maar worden na het koken lekker zacht. Je gebruikt de blaadjes dan ook vooral op die manier. Wij vinden de blaadjes zelf rauw iets te stevig om echt lekker te zijn (alleen heel kleine blaadjes gebruiken we wel eens in een salade), maar gekookt/gestoofd is ie heerlijk! Zoals bijv. in stoofschotels, curry, etc.. Heb je vragen, ideeën of suggesties? Bel of mail ons!
|