‘Mettertijd zal zijn plezier zich over de hele wereld verspreiden.’

Lieve lezer,
 

Ik rook mijn laatste sigaret voor ik weer stop en kijk toe hoe een meerkoet in de gracht speelt met iets lichtbruins. Ik kan niet goed zien wat het is. Het lijkt op een stukje van een soepstengel, of zo’n ‘Cheeze Dipper’ die dat sneue joch op de basisschool altijd mee kreeg. De koet gooit het omhoog, duikt ermee onder water. Zijn gedartel maakt rimpels in het water die zich tientallen meters uitstrekken: plezier dat zich mettertijd over de hele wereld zal verspreiden.
 

Ik denk aan de enige rimpelingen die ik zelf maak: de rimpels op mijn voorhoofd, als gevolg van mijn oeverloze gepeins. Als ik nou net zulke rimpelingen in de lucht maakte, dan zouden mijn gedachten en die van de meerkoet elkaar in deze volgorde tegenkomen:

Een vraag in mijn inbox. Of ik even een foto kon maken van een machtiging. Die machtiging ligt al anderhalve maand op mijn bureau, keurig ondertekend.

Breek, motherfucker. Ik heb trek.

Andere mail: weet iemand van wie deze kat is die bijna verdronk in de gracht achter ons pand? (Drie hartverscheurende foto’s dwingen me tot tranen.) Maar ik herkende het diertje niet, dus waarom markeerde ik die mail na het openen dan als ‘ongelezen’? Omdat het niet beleefd is zomaar over het leed van andere wezens heen te stappen, natuurlijk. Als een doorweekte kat zijn mensje kwijt is, kan ik daar heus nog wel een aantal keer aan herinnerd worden.

Is dit wel eetbaar? O wee als dit niet eetbaar is.

Ik moest vorige week 32 euro betalen in een café maar de barman toetste per ongeluk 3,20 in. Ik zag het vanmiddag pas tussen mijn afschriften. Ben ik een slecht mens als ik er niets van zeg? Het geld kan ik missen, maar de energie die het me zou kosten daarachteraan te gaan... Onder de veertig euro stuur ik ook nooit Tikkies. Alsjeblieft zeg.

Waar is dat onding nou? O, op mijn rug. Hier jij.

Tijdens corona kocht ik een theepotje van de Pels, om ze te steunen, maar dat heb ik nooit opgehaald. Ik kreeg zelfs een sms’je dat ze het langs konden komen brengen, maar dat leek me een beetje de omgekeerde wereld dus ik negeerde de sms. Mag ik het nog opeisen of is dat inmiddels een onversneden dick move? Ik heb ook ooit een fotograaf honderden euro’s betaald om een foto uit te mogen kiezen maar dat heb ik nooit gedaan.

Wanneer komt het punt dat ik dit opgeef?

Wanneer komt het punt dat ik dit opgeef?
 

Ik druk mijn peuk uit en ga naar binnen. Op datzelfde moment geeft de meerkoet zijn inspanningen op en zet het op een zwemmen, onderwijl woeste kreten uitslaand. Mensen en koeten hebben de evolutionaire banden allang verbroken, maar dit delen ze nog met elkaar: het vermogen tot ontroostbare woede-uitbarstingen om niets. Zijn lunch drijft weg op de concentrische bewijzen van zijn bedrijvigheid. Vlak voordat ik de deur sluit, zie ik waar het dier zo mee in de weer was: een sigarettenpeuk.
 

Met driftige vloek,
Marte Hoogenboom
Chef Magazine

Column: Mijn roodbewangde gezicht

Tekst: Eva van den Boogaard

Beeld: Eline Veldhuisen

Leestijd: 2 minuten

Het bekijken van jeugdfoto's dwingt Eva van den Boogaard te reflecteren op één van haar onbewuste mechanismen: blozen.

Verhaal: De diepte in

Tekst: Martien van Agtmaal

Beeld: Eef Stalman

Leestijd: 5 minuten

Wie heeft woorden nodig als je elkaar aan kunt raken? In dit verhaal van Martien van Agtmaal lees je over liefde diep in de zee.

Kunst: Contact maken met geesten in de stad van de doden

Tekst: Martine Bontjes

Beeld: Danilo Donzelli

Leestijd: 5 tot 7 minuten

Hoe de hedendaagse Canadese kunstenaar Marlon Kroll voortborduurt op het werk van een pionier in de abstracte kunst: Hilma af Klint.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.