ELF Voetbal nieuwsbrief van 02-05-2023
Eredivisieclubs opgelet! Deze vijf Nederlanders in de topcompetities van Europa lopen uit hun contract

De transferzomer komt dichterbij en het wordt steeds duidelijker welke spelers hun contract niet meer gaan verlengen. Ook enkele Nederlanders zijn uitgekeken op hun buitenlandse werkgevers en zijn daardoor deze zomer transfervrij op te pikken. ELF Voetbal zette de vijf beste buitenkansjes voor je op een rij.


lees verder
Recordtreffer Haaland jaagt achtervolgers in ESM Gouden Schoen-klassement aan

Er staat dit seizoen geen maat op Erling Haaland. Geen enkele maat. De Noorse doelpuntenmachine van Manchester City blijft maar scoren. Zondag was het op bezoek bij Fulham weer raak. Door zijn 34e treffer gaat hij niet alleen riant aan de leiding in het topscorersklassement van de Premier League. Ook in het klassement van de ESM Gouden Schoen is zijn voorsprong nog steeds erg ruim. Al bouwde de 22-jarige Noor die leiding niet uit.

lees verder
Roberto Carlos in de Kelderklasse: "Alsof je de loterij wint, zo voelde het"

In het Engelse Shropshire moesten ze zichzelf toch even in de arm knijpen. Hij was het echt. Roberto Carlos had het bordeauxrood van Bull in the Barne United aangetrokken. Een pubteam uit Engeland speelde in maart 2022 plotseling met een Real Madrid-legende in haar team. Het geldbedrag dat daarmee gemoeid was: vijf pond! "In de derde helft stond hij achter de bar; bier te tappen."

lees verder
Zo ziet het resterende speelschema eruit voor Borussia Dortmund en Bayern München

Bundesligafans kunnen hun vingers aflikken bij het competitieslot van dit seizoen. De apotheose nadert. In voorgaande seizoen was tegen deze tijd Bayern München al tot kampioen gekroond, maar dit jaar is dat anders. Het is niet dat de concurrentie beter is. Bayern laat zelf veel punten liggen. Na dertig wedstrijden staat Der Rekordmeister één schamel puntje boven Borussia Dortmund. Wij nemen het speelschema van beide ploegen onder de loep.

lees verder
Stefano Seedorf en Kiran Bechan over bekerstunt met Ajax 2: "Olde Riekerink wilde het met eigen boys doen"

Het scheelde een haar of Ajax - Ajax 2 had op het affiche gestaan van de KNVB Bekerfinale in 2002. Een gekeerde strafschop dwarsboomde een unieke confrontatie. Stefano Seedorf en Kiran Bechan speelden een belangrijke rol in het stuntseizoen van Ajax 2. "De meerwaarde van de jongens uit het eerste elftal was er vaak niet."

lees verder
Een heuse aardbeving in Napels

Het kon afgelopen zondag een dag voor de geschiedenisboeken zijn. 30 april 2023 kon dé dag worden dat SSC Napoli voor het eerst in 33 jaar kampioen werd van de Italiaanse competitie. De dag dat Napels zou veranderen in een blauwe wolk. Dat volwassen Italianen in huilen zouden uitbarsten. Twee dingen waren daarvoor nodig: het verlies van SS Lazio en de winst van SSC Napoli. Stap één ging goed. Internazionale versloeg de ploeg van Maurizio Sarri. Stap twee leek 83 minuten ook goed te gaan. Napoli was veel beter dan US Salernitana 1919. En toen brak minuut 84 aan.  

lees verder
Michel Dreis over zijn wondergoal tegen Oranje: "Niet door dat het doelpunt zoveel impact zou krijgen"

Waar Marco van Basten de inspiratie voor zijn werelddoelpunt tegen de Sovjet-Unie vandaan haalde? Het antwoord op die vraag zou goed mogelijk Michel Dreis kunnen zijn. Achttien dagen voordat San Marco zichzelf tijdens de EK-finale van 1988 de geschiedenisboeken in schoot, zag hij een middenvelder van Quick 1888 uit Nijmegen op eenzelfde manier scoren. Tégen zijn Oranje bovendien. "Ik heb zo’n goal nooit meer gemaakt."

lees verder
Kunnen Strootman, Reis, Maatsen en Kongolo straks wat vieren?

De vijf Europese topcompetities lopen langzaam ten einde. Steeds meer kampioenen en degradanten worden bekend. Maar ook de clubs die gaan promoveren. Zijn Kevin Strootman, Terence Kongolo, Ludovit Reis en Ian Maatsen (mits ze blijven) volgend seizoen te bewonderen op het allerhoogste niveau?

lees verder
Sherida Spitse over EK 2017: ‘Daar stond ik ineens met het finalevaantje in mijn handen’

Van debutant naar winnaar binnen acht jaar. Acht jaar nadat de OranjeLeeuwinnen zich voor het eerst kwalificeerden voor een eindtoernooi, stonden ze met de EK-trofee in handen. Wij blikken terug op deze historische stunt met Ajacieden Sherida Spitse (32) en Romée Leuchter (22), destijds respectievelijk aanvoerster en supporter. “Misschien voelden we in de eerste wedstrijd zelfs meer spanning dan tijdens de finale.”

lees verder