Ook al waren er voor het tweede achtereenvolgende jaar allerlei beperkingen die de Gelderse erfgoedinstellingen voor problemen stelden, toch hebben we ook goede herinneringen aan 2021. De coöperatie Erfgoed Gelderland groeide in 2021 uit tot een coöperatie met 243 leden. Samen vertellen we het verhaal van de regio en verbinden we dit verhaal aan actuele thema’s in de samenleving, onder het motto: samen verleden toekomst geven. In ons jaaroverzicht blikken we terug op hoe we dat in 2021 deden.
Zaaien en oogsten: landbouwcollecties in de schijnwerpers
Op vrijdag 22 april vanaf 13.30 uur vindt de online bijeenkomst plaats Zaaien en oogsten: landbouwcollecties in de schijnwerpers. Met deze bijeenkomst brengen we experts en beheerders van landbouwcollecties samen om kennis en informatie uit te wisselen en inspiratie op te doen. De middag biedt een divers programma van sprekers uit de wereld van landbouwmusea en landbouwgeschiedenis.
Gelderland is weer een nieuwe ArcheoHotspot rijker. Op 22 maart opende ArcheoHotspot Arnhem haar deuren. Hier kunnen bewoners, jongeren, vrijwilligers en andere geïnteresseerden samen aan de slag gaan met archeologische vondsten en het verhaal daarachter. ArcheoHotspot Arnhem is gevestigd in het Erfgoedcentrum van Rozet Centrum en is iedere dinsdag geopend voor publiek.
Op donderdag 24 maart organiseerden we vanuit Erfgoedvrijwilliger in samenwerking met het Fonds voor Cultuurparticipatie de online bijeenkomst ‘Erfgoedvrijwilligers en financiering’. Aanleiding voor de bijeenkomst was de nieuwe subsidieregeling ‘Erfgoed Maken’ van het FCP die sinds kort is opengesteld. De subsidieregeling Erfgoed Maken biedt ondersteuning aan projecten op het gebied van erfgoedparticipatie en -educatie.
Op 21 april van 10.30 tot 12.00 uur organiseert Erfgoed Gelderland de tweede online bijeenkomst met het thema ‘Geschiedenis voor Iedereen (op mijnGelderland)’. Tijdens de bijeenkomst gaan we in op het belang van het vertellen van een inclusieve en diverse geschiedenis.
Leden gezocht voor het Erfgoed Gelderland Jongerengilde
Het Jongerengilde is op zoek naar twee nieuwe leden, tussen de 20-30 jaar, en met een passie voor Gelders erfgoed. Herkent u zich in deze omschrijving? Meer informatie vindt u op onze vacature pagina via onderstaande button.
Stagiaire Marieke van Bommel doet onderzoek naar het project Erfgoed Gezocht. Door middel van een enquête doet ze onderzoek naar de mate waarin de vrijwilligers van Erfgoed Gezocht zich verbonden voelen met de cultuurhistorie van de Veluwe en/of de Utrechtse Heuvelrug. Er wordt vaak verondersteld dat deelname aan een project als Erfgoed Gezocht invloed heeft op de manier waarop iemand zijn/haar omgeving ervaart. Door meer kennis op te doen over het lokale erfgoed en de geschiedenis zouden vrijwilligers zich meer verbonden gaan voelen met deze omgeving. Marieke onderzoekt of deze veronderstelling klopt en welke invloed Erfgoed Gezocht heeft op haar vrijwilligers. Ook mensen die niet hebben deelgenomen, maar wel geïnteresseerd zijn in het project worden van harte uitgenodigd om deze enquête in te vullen.
Afbeelding bovenaan: Twee boorteams aan het werk op de Elspeterheide
Oproep voor de Nationale Archeologiedagen
Op 17-18-19 juni 2022 vinden opnieuw de Nationale Archeologiedagen plaats. De Stichting Nationale Archeologiedagen zet zich in voor het toegankelijk maken van de archeologie in Nederland. Organisaties kunnen zelf een activiteit aanmelden.
Erfgoed Gelderland werkt voor het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland samen met het publieksgeschiedenisinitiatief Mapping Slavery van de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen brengen de projecten de slavernijgeschiedenis en het daaraan gekoppelde erfgoed in kaart.
Dinsdag 15 maart kwam voor het eerst sinds de coronacrisis de Raad van Burgerwetenschappers bij elkaar op het kantoor van Erfgoed Gelderland. De Raad is een groep vrijwilligers die meedenkt over de inhoud en toekomst van het project Erfgoed Gezocht. De deelnemers opperen initiatieven om archeologisch erfgoed onder de aandacht te brengen bij de inwoners van de provincie Gelderland.
Bovenstaande afbeelding: v.l.n.r. Roel Kramer (publieksarcheologie Erfgoed Gelderland), Ad Smulders, André Oostdam, Dick Vonhof, Janny Bas, Johan Hijnberg, Eva Kaptijn (Erfgoed Gelderland). Niet op foto: Bert Huiskes en Wim van ’t Einde (digitaal aanwezig). Foto: Marieke van Bommel
Agenda
8 april | 14.00 - 15.30 uur | Lezing Erfgoed Gezocht 21 april | 10.30 - 12.00 uur |Geschiedenis voor Iedereen op mijnGelderland 22 april | 13:30 - 16:10 uur | Zaaien en oogsten: landbouwcollecties in de schijnwerpers 14 mei | 10:45 - 17:00 uur | Bustoer ‘Sporen van Slavernijverleden in Gelderland’ 16 mei | 14:00 - 17:00 uur | Netwerkbijeenkomst oral history 30 mei | 09:30 - 16:00 | Collectiebeheer in praktijk - ééndaagse cursus 'Behoud en Beheer' Bekijk de volledige agenda →
Meer nieuws van Erfgoed Gelderland leest u op onze website