Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
 Deze special wordt mogelijk gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Monumenteneigenaren

Beste John ,


In deze Erfgoedstem Special maak je kennis met de Samenwerkingsorganisatie Monumenteneigenaren (SOM). Dit is de overkoepelende organisatie voor alle Stadsherstellen en monumentenbeheerders in Nederland. SOM viert dit jaar haar 50-jarige jubileum en dat wordt groots gevierd met de komst van een StadsherstelFonds. Lees meer over de ontstaansgeschiedenis van SOM en de Stadsherstellen, de projecten van de leden en maak kennis met het oude en nieuwe bestuur van de organisatie.

Vijftig jaar Stadsherstel in Nederland

 

SOM, voorheen de 'Landelijke Federatie Het Behouden Huis', werd vijftig jaar geleden opgericht in een tijd dat de zorg voor gebouwen met monumentale waarde hoogtijdagen beleefde. Inmiddels is de SOM uitgegroeid tot een overkoepelende organisatie voor Stadsherstellen en monumentenbeheerders, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Lees meer...

€1 miljoen voor oprichting Stadsherstel Fonds

 

SOM (Samenwerkingsorganisatie Monumenteneigenaren) bestaat in 2024 50 jaar. De leden van SOM houden zich al jarenlang bezig met het restaureren en ontwikkelen van erfgoed, vooral in historische binnensteden. Het bijzondere jubileum wordt extra kracht bijgezet door de VriendenLoterij. Met een bijdrage van € 1 miljoen van de VriendenLoterij wordt er een StadsherstelFonds opgericht om leden te helpen erfgoed te blijven redden en beleefbaar te maken.

Lees meer...

Schoonheid levert inkomsten op

 

De overheid bevorderde vroeger dat woningcorporaties hun werkveld verbreedden, onder andere met monumentenzorg. Ze droeg deze zorg bewust over aan monumentenorganisaties, zodat deze in “goede handen” kwam. Frans Wytema, Fons de Backer, Wim Eggenkamp en Lilian Kusters delen hun ervaringen als (oud-)bestuursleden van SOM.

Lees meer...

Vondelingenloket voor monumenten

 

Niet elke erfgoedorganisatie kan zijn standpunt op tijd naar voren te brengen bij bijvoorbeeld de overheid. SOM biedt uitkomst in de vorm van kennisdeling, maar ook om te borgen dat subsidieregelingen op de politieke agenda blijven staan. In dit gesprek praten de vier huidige bestuursleden van SOM, Lilian Kusters, Barend Jan Schrieken, Niels van der Vlist en Suzan te Brake over onder andere het belang en de toekomst van SOM.

Lees meer...

Soms moet je kennis bij de bron halen

 

De eeuwenoude Mariakerk in Deventer werd in 2023 onderworpen aan een restauratie, onder leiding van NV Bergkwartier-Maatschappij tot Stadsherstel. Tijdens deze restauratie kwamen bijzondere elementen van de kerk aan het licht, waaronder de nog intacte zandstenen vensterbogen. SOM bestuurslid Barend Jan Schrieken vertelt over het project en de ontdekkingen.

Lees meer...

De Erfgoedstem wordt mede mogelijk gemaakt door: 

 Erfgoedvereniging Heemschut Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed BOEiStichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg
En door :
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2024 De Erfgoedstem, All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bent aangemeld voor de mailinglijst van de Erfgoedstem Special.

Our mailing address is:
De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
Amersfoort, 3818 KG
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.