De kans is groot dat je, zonder dat je het doorhebt, al met de seizoenen mee eet. Denk aan watermeloen en aardbeien in de zomer en een boerenkoolstampotje in het herfst. Maar wist je dat met de seizoenen mee eten ook heel slim is? Het is namelijk goed om bewust bezig te zijn met waar ons voedsel vandaan komt en of het op dat moment in het seizoen is of niet. Lokaal = altijd seizoensgebonden Lokaal voedsel is voedsel dat zo dichtbij mogelijk wordt geproduceerd. Onze gele sperzieboontjes worden bijv. van juli-september geoogst en ook alleen dan gegeten. Je helpt er lokale producenten mee. Als je lokaal koopt, koop je ook altijd seizoensgebonden. Je koopt producten die nu in Nederland verbouwd kunnen worden omdat ze in het seizoen zijn. Als je je gele sperzieboontjes buiten het seizoen koopt, dan kan het zijn dat ze een hele grote afstand hebben afgelegd. Dit leidt tot een grotere CO2-uitstoot. Kies dus zoveel mogelijk voor producten van Nederlandse bodem. Als je daarnaast ook kiest voor biologisch, dan weet je ook zeker dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Dat is lekker voor jou én goed voor de voor de natuur. Eet seizoensgebonden én gevarieerd Als je lokaal en seizoensgebonden koopt wordt je tevens uitgedaagd om te eten wat er in het seizoen is en om producten te kopen die je normaal niet zou kiezen. Daarnaast telen biologische boeren zoals wij vaak een grote variëteit aan gewassen, met allerlei vergeten groentesoorten. Van raapstelen en pastinaak tot yacon. Bovendien geniet je nóg meer van die heerlijke bietjes of peultjes als ze eindelijk weer lokaal te verkrijgen zijn! Ben je van plan om meer seizoensgebonden te gaan eten? Wij geven je regelmatig tips en houden hier ook nadrukkelijk rekening mee bij de samenstelling van onze groente- en fruitpakketten! Buiten het seizoen zullen we bijvoorbeeld nooit sperziebonen in het pakket doen. |