NT e-mail
 
07-06-2022
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
EU-Raad wil grootste deel Europese laadinfra bij het vuil zetten
 
De transportministers van de EU-lidstaten zien weinig in de Europese plannen voor een dicht netwerk van laadinfrastructuur. In een gezamenlijk standpunt stellen zij dat het grootste deel van de Europese hoofdcorridors het zonder zal moeten doen.
 
 
 
 
BESTEMMINGEN
 
#
 
Luchthaven MAA mag openblijven, maar krijgt huiswerk mee
 
Maastricht Aachen Airport (MAA) kan openblijven. Een meerderheid van Provinciale Staten van Limburg stemde vrijdag tegen sluiting van de luchthaven. Brancheorganisaties ACN, TLN en Fenex reageren opgelucht.
 
 
 
MODALITEITEN
 
#
 
Prijzen in de tankervaart nu tot vijf keer hoger dan vorig jaar
 
Niet alleen de containervaart, ook de tankervaart profiteert volop van een prijshausse. Eind mei bedroegen de gemiddelde inkomsten op de spotmarkt voor een MR-schip (Medium Range) met schone lading ongeveer 36.000 dollar per dag. Daarmee zijn ze vervijfvoudigd, vorig jaar lag dat nog op een historisch laag niveau van gemiddeld 6.7000 dollar.
 
 
 
#
 
NT TV over de Noordtak van de Betuweroute
 
Met Eline van den Brink van belangenvereniging RONA en het Landelijk platform Overlast Goederentreinen spreken we over een mogelijke Noordtak van de Betuweroute. Gaat hij er komen? En waarom moeten we dat willen?
 
 
 
#
 
Groei voor spoorgoederenvervoer in Nederland
 
De hoeveelheid goederen die via het Nederlandse spoor wordt vervoerd, neemt toe. In 2021 werd er in totaal 42,6 miljoen ton aan goederen vervoerd over het spoor in Nederland, een toename van 6,5% ten opzichte van 2020.
 
 
 
 
ECONOMIE
 
#
 
CMA CGM: tachtig miljoen dollar winst per dag
 
CMA CGM heeft in de eerste drie jaar van dit jaar netto 7,2 miljard dollar verdiend, met afstand het beste kwartaalresultaat in de geschiedenis van de Franse rederij. Dat komt overeen met bijna 80 miljoen dollar poer dag.
 
 
 
#
 
Canadezen stappen voor miljarden in terminals DP World
 
Het twee jaar geleden gevormde investeringsfonds van DP World en het Canadese CDPQ steekt vijf miljard dollar in drie kernactiviteiten van de groep uit Dubai.
 
 
 
#
 
Zakenbank Goldman Sachs ziet olieprijs nog verder stijgen
 
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de olieprijs naar wel 140 dollar per vat kan stijgen door het krappe aanbod op de oliemarkt en de grote vraag. Nu ligt die rond de 120 dollar. Daarmee zou de olieprijs zijn sterke opmars van dit jaar voortzetten, vooral gestuwd door de oorlog in Oekraïne. Door de...
 
 
 
#
 
Duitse fabrieksorders weer lager door Oekraïne en China
 
De orderontvangst van Duitse fabrieken is in april opnieuw gedaald door onzekerheid bij afnemers vanwege de oorlog in Oekraïne en door de coronalockdowns in China. Volgens het Duitse federale statistiekbureau zakten de fabrieksorders met 2,7 procent vergeleken met de maand maart. Dat is de derde maand op rij waarin een daling van de industriële orders...
 
 
#
 
OPEC+ spreekt af fors meer olie op te pompen
 
De OPEC-landen en bondgenoten zoals Rusland en Kazachstan (OPEC+) zijn van plan om in juli en augustus fors meer olie op te pompen. De organisatie maakte na afloop van haar vergadering bekend de maandelijkse productieverhoging met de helft te willen vergroten in juli en augustus.
 
 
 
#
 
NPRC wil meer bieten via de binnenvaart
 
NPRC wil dit najaar een groter volume suikerbieten via de binnenvaart vervoeren. De binnenvaartcoöperatie zoekt zo’n tien schepen om in het oogstseizoen volgens een vast schema te varen.
 
 
 
#
 
Half miljoen extra voor restaureren van Stadsgraanzuiger
 
De Vlaamse overheid trekt 458.240 euro extra uit voor de restauratie van de ‘Stadsgraanzuiger 19’. Het is de enige operationele stoomgraanzuiger ter wereld.
 
 
 
 
TRANSPORTPOLITIEK
 
#
 
Vlaamse bedrijven kunnen weer LZV-trajecten aanvragen
 
Bedrijven kunnen in Vlaanderen weer nieuwe zogenoemde aantakkingstrajecten voor de LZV aanvragen. Deze worden na goedkeuring aan het wegennet toegevoegd en zijn daarna voor iedereen beschikbaar.
 
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam