NT e-mail
 
01-06-2022
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Eurocommissaris: CO2-heffing scheepvaart pas over 5 jaar
 
De CO2-heffing voor de scheepvaart van en naar en in Europa wordt op zijn vroegst over vijf jaar ingevoerd. Dat heeft Europees transportcommissaris Adina Vălean gezegd tijdens een werkbezoek aan Rotterdam.
 
 
 
BESTEMMINGEN
 
#
 
‘Kabinet moet duidelijkheid geven over Noordtak Betuweroute’
 
Gaat de Noordtak van de Betuweroute er komen? Sinds de regering in november van de Tweede Kamer het verzoek kreeg om de mogelijkheden voor de realisatie ervan nader te onderzoeken, houdt deze vraag de gemoederen onder voor- en tegenstanders bezig.
 
 
 
 
MODALITEITEN
 
#
 
Jan de Rijk voert resultaten op, maar voorziet ook hogere kosten
 
Jan de Rijk Logistics zag de nettowinst in 2022 met bijna de helft stijgen, naar 6 miljoen euro. De omzet kwam uit op 256,6 miljoen euro (+12%). Ondanks die rooskleurige resultaten waarschuwt de logistieke dienstverlener voor hogere kosten en tarieven in nieuwe jaar.
 
 
 
#
 
‘Het enige wat we doen is bootje leeg, of bootje vol’
 
Jan Mark Oosterhuis is uitgeroepen tot havenondernemer van het jaar 2021 in Port of Zwolle. Hij is directeur en mede-eigenaar van Op- en Overslag Meppel. Oosterhuis volgt met zijn eretitel Peter Korpershoek op.
 
 
 
#
 
Kartelvrijstelling containervaart is onhoudbaar
 
Verladers die gebruikmaken van de spotmarkt in het containervervoer weten al een tijdje hoe laat het is. Maar vanaf nu zijn ook de grote verladers en expediteurs die werken met jaarcontracten bij de rederijen aan de beurt. Zij moeten een tariefsverhoging van gemiddeld 150% slikken. Een container importeren is daardoor 2,5 keer zo duur als...
 
 
 
ECONOMIE
 
#
 
Brexit zet rem op Britse export voedsel en drank
 
De Britse export van levensmiddelen en dranken naar de Europese Unie is in het eerste kwartaal van dit jaar fors minder geworden in vergelijking met het niveau voor de coronacrisis. Dat komt voor een groot deel door de nieuwe handelsregels die sinds de brexit gelden, terwijl exporterende bedrijven ook de verstoringen in de toeleveringsketens merken.
 
 
 
#
 
Een nieuwe leider, een nieuw geluid
 
De haven van Rotterdam staat voor de enorme uitdaging te transformeren van een CO2-hotspot naar een zero-emissie-­haven. Bedrijven die nu draaien op steenkool, olie en gas zullen zich radicaal moeten omvormen. De nieuwe voorzitter van het Rotterdamse bedrijfsleven vindt dat er nu wel genoeg is gepraat: hij wil concrete actie zien.
 
 
 
#
 
Brussels Airport investeert 70 miljoen in cargozone
 
Brussels Airport steekt 70 miljoen in de herontwikkeling van vrachtzone BRUcargo. Het vliegveld wil onder meer de opslag- en afhandelingsmagazijnen uitbreiden.
 
 
 
#
 
Sunny Liger na zwerftocht nu aangemeerd in haven Barcelona
 
Olietanker Sunny Liger ligt aangemeerd in de haven van Barcelona. Dat blijkt uit data van Vesselfinder. Het schip werd in zowel Zweden als Nederland geweigerd vanwege de lading Russische olie aan boord.
 
 
 
#
 
Verkeersdrukte op hoofdwegen neemt dit jaar 16% toe
 
De verkeersdrukte zal dit jaar weer herstellen naar het niveau van voor de coronacrisis, verwacht het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Dat gebeurt zelfs als de brandstofprijzen en de economie flink worden geraakt door de oorlog in Oekraïne. De komende jaren wordt het naar verwachting nog drukker op de weg.
 
 
 
 
MEDEDELINGEN
 
#
 
Neele-Vat directielid Ron de Waard overleden
 
Neele-Vat directielid Ron de Waard is afgelopen zondag overleden. ‘Tijdens de transplantatie voor de leukemie heeft Ron een fatale infectie opgelopen. Na een oneerlijke en ongelijke strijd is Ron zondag 29 mei in het bijzijn van de familie, op 60-jarige leeftijd, veel te vroeg heen gegaan’, laat de logistieke dienstverlener weten.
 
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam