Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Aalst carnaval wordt plots wel zeer politiek gekleurd - 10.000 euro? Dacia komt met goedkope elektrische stadswagen - ‘Go for zero’ is een feit in Scandinavische steden: in 2019geen fietsers of voetgangers verongelukt

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.492 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Coronacrisis: Europese beurzen incasseren de grootste klap sinds 2016, beleggers vluchten naar goud

De Europese beurzen incasseren de grootste klap sinds 2016. Ze openden maandag met verliezen van meer dan 2,5 procent. Na een uur handel diepten de verliezen uit tot meer dan 3 procent. Ook de Brusselse beursindex Bel20 ging zwaar onderuit.

Op de beurs van Milaan bedroeg het verlies bij opening meer dan 3,6 procent, en na een uur handel was dat al meer dan 4 procent. 

De toeloop op goud, dat geldt als ‘veilige haven’ voor beleggers, blijft aanhouden. Lees meer

2. Aalst carnaval wordt plots wel zeer politiek gekleurd

Wat gebeurt er precies? Nog meer dan vorig jaar verschenen op Aalst carnaval een aantal groepen, en een aantal losse deelnemers, die heftig de spot hielden met Joden. Dat gebeurde onder massale belangstelling van de nationale, maar ook internationale pers.

De reacties: Niet verwonderlijk reageerden een aantal Joodse organisaties zeer fel. Ook premier Wilmès reageerde zondagavond mits een perscommuniqué. De N-VA greep het communiqué van Wilmès aan om terug te schieten en de premier onder vuur te nemen, wat op zijn beurt leidde tot hevige reacties aan Franstalige kant.

Waarom dit van tel is: Het is uiteraard handig om een breuk te maken met N-VA, in deze fase van de federale onderhandelingen. Lees meer

3. Het succes van Bernie Sanders: 2016 all over again?

Na een overwinning in New Hampshire en een ex-aequo in Iowa (waar hij meer stemmen maar minder kiesmannen achter zich kreeg dan Pete Buttigieg), heeft senator Bernie Sanders zaterdag met groot gemak de democratische voorverkiezingen in de staat Nevada gewonnen. Omdat de rest van het democratische deelnemersveld versnipperd achterblijft en geen van de deelnemers aanstalten maakt om af te haken, lijkt Sanders op weg naar de overwinning.

Iedereen heeft het over Super Tuesday op 3 maart, wanneer 14 staten naar de stembus trekken, maar als Sanders zaterdag in South Carolina wint, heeft hij overwinningen in het noorden, het zuiden, het midden en het oosten van de VS achter zijn naam staan. Wie gaat hem dan nog stoppen?

Bij het democratische establishment wordt ondertussen een lichte vorm van paniek voelbaar. Het doembeeld van een tweede ambtstermijn voor Trump duikt op, want velen achten Sanders vanwege zijn naar Amerikaanse normen 'extreme' standpunten 'unelectable'.

Sanders is een zelfverklaarde democratisch-socialist, maar velen zien in hem eerder een Marxist. Onlangs nog doken archiefbeelden op waarin Sanders het lof van de Sovjet-Unie zingt. Hij beschikt ondertussen wel over een brede, multiculturele, zeer geëngageerde en enthousiaste basis, die zich vanaf nu niet meer opzij zal laten zetten.

Uiteindelijk lijkt dit alles een déj́à vu van wat zich in 2016 bij de Republikeinen afspeelde. Ook toen dacht het Republikeinse establishment dat Trump ‘unelectable’ was en vroeg het zich af op welke manier hij nog van de nominatie kon worden gehouden. Maar op geen enkel moment gingen de andere kandidaten aan tafel gingen zitten om een plan te smeden dat Trumps momentum moest afstoppen. Zelfs al hadden ze dat gedaan, dan nog is de kans klein dat zulk plan ook gewerkt zou hebben.

De Democratische Partij (DNC) en Amerikaanse media als CNN en MSNBC claimen graag het etiket ‘progressief’, maar buigen wanneer puntje bij paaltje komt steeds opnieuw voor het democratische establishment. Dat gebeurt ook nu weer, want daar wil men van Bernie Sanders niets weten.

Net als in 2016 gebeurt in de VS opnieuw iets dat niet past in het mentale model van Amerika en vooral niet in het mentale model van het bekrompen perskorps.

Net als in 2016 is de vraag die zich daarbij opwerpt ‘Wat gebeurt er in het leven van mijn medemensen dat ze bereid zijn te stemmen voor iets wat ik moeilijk kan begrijpen?’

Maar die vraag wordt - net als in 2016 - zelden gesteld.

4. Business AM | Meest gelezen
Japan is een proeflabo voor de eurozone; de economische resultaten beloven weinig goeds
10.000 euro? Dacia komt met goedkope elektrische stadswagen
Petrodollars maken het verschil in het voetbal
5. Verschilt de Amerikaanse economie onder Trump van die onder Obama?

Deze week kwam het in de Verenigde Staten tot een ongeziene Twitterrel tussen president Donald Trump en zijn voorganger Barack Obama. Beiden eisen de sterke prestaties van de Amerikaanse economie op. Maar wie heeft gelijk en heeft er überhaupt wel iemand gelijk?

De relatie tussen het beleid van de president van de Verenigde Staten en de Amerikaanse economie is niet één-op-één. Het is ook een wijdverspreid fenomeen dat een president op veel lof kan rekenen als de economie goed presteert. Maar evengoed krijgt die een karrenvracht aan kritiek over zich heen als de economische motor sputtert.

Aan de hand van enkele economische indicatoren maken we hieronder de balans op. Verschilt de Amerikaanse economie onder Barack Obama fundamenteel van die onder Donald Trump? Lees meer

6. Telex

Een kwart van alle priesterwijdingen in Europa vindt plaats in Polen. Dat blijkt uit gegevens van het Poolse instituut voor Statistiek van de Katholieke Kerk (ISKK). In 2017, het jaar waarvoor de meeste recente gegevens beschikbaar zijn, werden in Europa 1.272 priesters gewijd. 26 % of 330 daarvan in Polen. In België werden vorig jaar nog 4 priesterwijdingen opgetekend. In 2017 waren het er zes, in 2016 drie en in 2015 tien.

Het Braziliaanse agrovoedingsbedrijf JBS is de grootste producent van vlees wereldwijd. Dagelijks worden er in zijn slachthuizen in Brazilië, Mexico en de VS ruim 80.000 runderen, 14 miljoen kippen en 100.000 varkens geslacht.

Elk jaar verlaten 20.000 kinderen in België vroegtijdig de middelbare school. Dat blijkt uit berekeningen van de Franstalige Ligue des Droits de l’Enfant. Het zou gaan om 7% van de Vlaamse en 10% van de Waalse leerlingen. Vooral in Brussel is de situatie zorgwekkend. Daar verlaat 14,4% vroegtijdig de middelbare school of 1 op elke 7 leerlingen.

Volgens de Chinese Federatie van Autoproducenten zijn de autoverkopen in het land als gevolg van de coronavirusepidemie tijdens de eerste twee weken van februari met 92% gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Wanneer Italië zowel het voetbal als het carnaval aflast is er wel degelijk iets aan de hand.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. ‘Amazon is in staat elke sector te versmachten’

De Amerikaanse webwinkel van Jeff Bezos was 10 jaar geleden 53 miljard dollar waard. Dat was ongeveer een vijfde van de totale beurskapitalisatie van 5 grote Amerikaanse distributeurs (Walmart, Kroger, Target, Macy’s en JC Penney) gecombineerd. Vandaag is Walmart 1.070 miljard dollar waard, ongeveer twintig keer meer dan in 2010. De vijf voormelde retailers zijn samen niet eens meer de helft daarvan waard (421 miljard dollar).

Scott Galloway is professor marketing aan de Stern School of Business van de New York University, en auteur van het boek “The Four: The Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook, and Google". Hij is een graag geziene gast op de Amerikaanse zakenzenders CNBC en Fox Business, vanwege zijn controversiële uitspraken. Zo noemde hij de Facebooktandem Zuckerberg en Sandberg ooit ‘een van de gevaarlijkste managementduo’s aller tijden‘.

Volgens Galloway zal wat in retail gebeurd is, zich nu gaan herhalen in de entertainment- en mediasector. Grote mediabedrijven als Comcast, AT&T, Verizon, Netflix, Fox, Sony, etc. krijgen het de volgende 10 jaar steeds moeilijker om te concurreren met Amazon en Apple. Lees meer

8. Grafiek du Jour

Uit een Britse studie blijkt dat Belgische woningen veel slechter geïsoleerd zijn dan die van de buurlanden.

Voor de studie werd in 80.000 woningen nagegaan hoeveel warmte werd verloren 5 uur nadat binnenin een temperatuur van 20 graden Celsius was gemeten. 

Voor België werd een gemiddelde temperatuurdaling van 2,9 graden Celsius opgemeten. Enkel in het Verenigd Koninkrijk was het temperatuurverlies nog groter (3 graden). Britse en Belgische woningen verliezen bijna drie keer sneller warmte dan Duitse woningen.

In België moet bijgevolg meer worden gestookt om de temperatuur binnenshuis op peil te houden. 

9. ‘Go for zero’ is een feit in Scandinavische steden: in 2019 geen fietsers of voetgangers verongelukt

In het Finse Helsinki en het Noorse Oslo waren in 2019 geen fietsers of voetgangers betrokken bij dodelijke ongevallen. Dat is een prestatie in een wereld waarin dagelijks 3.700 mensen omkomen in het verkeer. Tegen 2030 zullen verkeersongevallen zelfs de op vier na belangrijkste doodsoorzaak zijn geworden, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het Scandinavische succes moet niet noodzakelijk verwonderen. Beide hoofdsteden hebben hun straten de voorbije jaren steeds auto-onvriendelijker gemaakt. Lees meer

10. Video du Jour

Een leger van liefst 100.000 eenden verzamelt in het westen van China om er een sprinkhanenplaag te bestrijden. De insecten zijn met 400 miljard en komen aangevlogen vanaf de Indiaas-Pakistaanse grens. De video is onweerstaanbaar.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België