EXPOO - Helemaal EXPOO-proof de zomer in!.
View this email in your browser
Nieuwsbrief
20 juni 2019

EXPOO is kennis verzamelen en delen,
bijleren en uitwisselen
 
 
  • Congres: het staat vast al in je agenda: het 12de EXPOO-congres op 6 december. Met als titel ' 't Zal welzijn' staat het welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen centraal. We lanceren een korte poll om van jullie te horen welke zaken het vaakst invloed hebben op het welbevinden. Deelnemen kan tot eind juni en kost maar een paar minuten tijd. Zo stemmen we het programma beter af op jullie noden.
  • In het najaar biedt EXPOO opnieuw interessante vormingen aan. Gezien het beperkte aanbod  opvoedingsondersteuning aan ouders van jongeren, focust EXPOO momenteel op dat segment. We ontwikkelden samen met partners nieuwe oudercursussen, waarvoor je een train-de-trainer kan volgen. Staan nu al gepland:
    • Werken met groepen - nieuwe autoriteit, een driedaagse op 7, 9 en 17 oktober. Een train-de-trainer om oudergroepen te begeleiden vanuit het concept nieuwe autoriteit en geweldloos verzet. 
    • Basistraining Rots & Water©: een driedaagse op 2, 3 en 4 oktober. Deze psychofysieke training richt zich op de ontwikkeling van sociale competenties van kinderen en jongeren en het verhogen van hun weerbaarheid.
    • Werken met groepen - OO10stress: op 22 november. Een train-de-trainer om de oudertraining OO10-stress voor ouders van tieners te implementeren.
  • Opvoedspel 'Maak het mee': we hebben een aantal exemplaren te geef van 'Maak het mee'. Dit vragen- en stellingenspel steunt op het principe 'Opvoeden, dat doen we samen'. Het biedt volop mogelijkheden om met een groep van 8 tot 15 ouders in gesprek te gaan. Wil je een exemplaar ontvangen? Stuur een mail aan info@expoo.be. Je betaalt enkel de verzendkosten.                                            


Nieuwe opvoedinformatie
 
 
  • Deze maand in de kijker: examens en vakantie
  • Groeimee.be biedt heel wat informatie over opvoeden en opgroeien. Geen zin om te lezen op de website? Probeer dan eens onze podcasts. Telkens we in gesprek gaan met een expert, bieden we dit interview ook aan in een gesproken podcast. Momenteel ter beschikking: ouderschap, scheiding en zindelijkheid. Ideaal voor op de trein, in de auto of tijdens een deugddoende wandeling! 
  • Tweewekelijks op woensdag zetten we op Groeimee.be een ander thema in de kijker. De homepage wordt aangepast en er verschijnt een Facebook post. Delen warm aanbevolen, in je nieuwsbrief, op social media, op je website,... Zo bied je de gezinnen regelmatig info over opvoeden en opgroeien aan. Je vindt het overzicht van de thema's hier.                                            

Nieuwe publicaties
 
  • Intesys: Hoe versterk je de integratie van kwetsbare kinderen in opvang en zorg en ondersteun je gezinnen met jonge kinderen in de cruciale eerste jaren? Lukt dit beter met een geïntegreerde dienstverlening? Het Europese Intesys-programma, in ons land ondersteund door de Koning Boudewijnstichting, bracht Europese experts en professionals samen om hierover kennis op te bouwen en te delen. Terug te vinden in onze documentatiedatabank.
  • Zorgt de vakantieperiode voor wat ademruimte in je agenda? Neem dan eens een zomerse duik in onze databank. Je vindt er meer dan 2.000 documenten over een breed spectrum aan thema's. Zoek op trefwoord, thema of type en laat je inspireren.        

Nieuws van onze partners
 
  • Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen organiseerde op 13 juni de studiedag 'Vrijwilligersinitiatieven die vluchtelingen ondersteunen met wonen'. Je vindt nu alle presentaties online.
  • Nog nieuws vanuit het Kenniscentrum: de slotconferentie op 8 mei 'Veerkracht ondersteunen bij ouders en kinderen van vluchtelingengezinnen' stelde het boek 'Veerkracht in beweging' voor. Het vertelspel 'Wortelen in nieuwe aarde' werd eveneens gepresenteerd. In het najaar kan je de methodiek verkennen tijdens twee bijscholingsdagen.
  • Kristel Verbeke ging als ambassadrice van het Kinderarmoedefonds in gesprek met Gwendoline, die op haar 17de zwanger werd. Ze verbleef op dat moment in een instelling. Een verhaal over invloed van armoede op aanstaande ouders en het belang van prenatale ondersteuning, hier door Perame, een project van Kind en Gezin samen met het OCMW, AZ Delta en het Kinderarmoedefonds.
  • Het programma van KIDDOdag 2019 (vrijdag 11 oktober) staat online. Je kan je vanaf nu inschrijven.
  • Uit De Marge wil via het project 'Zo geflikt' de relatie tussen jongeren en politie verbeteren, en zoekt jongerenambassadeurs tussen 13 en 24 jaar in Gent die met de politie in gesprek willen gaan. Bereik jij deze jongeren? Ze kunnen inschrijven via deze link.
  • Femma wil met 'De praktische school' kwetsbare mama's sterker maken. Dat doen ze door workshops die inzetten op persoonlijke ontwikkeling, het vergroten van hun eigenwaarde en veerkracht, en door te werken aan maatschappelijke participatie.

EXPOO wenst je een fijne vakantie! De volgende nieuwsbrief lees je op donderdag 22 augustus. Wij blijven bereikbaar via info@expoo.be. 
www.expoo.be
www.groeimee.be
 info@expoo.be
 Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel
   
 






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
EXPOO · Hallepoortlaan 27 · Brussels 1060 · Belgium