EXPOO - goed geïnformeerd de zomer tegemoet
View this email in your browser
Nieuwsbrief
21 juni 2018

EXPOO is kennis verzamelen en delen,
bijleren en uitwisselen
 
  • Op 4 december vindt het 11de EXPOO congres plaats. Een congres waar we samen verder bouwen aan de Huizen van het Kind, als laagdrempelige basisvoorzieningen waar alle gezinnen een plaats en een stem krijgen.
    Naast de lezingen zijn we op zoek naar praktijken die inspireren. Rond verbindend samenwerken. Rond impact en meerwaarde. Rond participatie van gezinnen. Rond co-creaties en geïntegreerd werken. Wil jij jouw praktijk voorstellen tijdens een workshop op het congres? Stel je kandidaat en bouw zo mee aan een boeiend congres!
  • Kind en Gezin, EXPOO en vzw Publiq slaan de handen in elkaar en bieden elk Huis van het Kind de mogelijkheid een UiT-kalender op maat te implementeren op hun website. Zodat gezinnen nog makkelijker de weg vinden naar het aanbod van het Huis van het Kind en partners. De instap is volledig gratis!
  • Toekomstdromen, elk Huis van het Kind heeft er wel. De roadmap laat je toe om je weg uit te stippelen en in kaart te brengen waar jullie acties de komende tijd liggen. Of het nu gaat over onderwijs, gezondheidszorg, cultuur of andere levensdomeinen, je vindt inspirerend materiaal, video's en tools op de EXPOO website
  • Toegankelijke kinderopvang ontstaat niet vanzelf en ontstaat ook niet op een eiland. Dit kan je enkel realiseren door lokaal meer te gaan samenwerken met andere kinderopvang, maar ook met organisaties die gezinnen ondersteunen of toeleiders. Kind en Gezin, VVSG, VWV en de Gezinsbond maakten samen een doe-pakket om de sociale functie van kinderopvang lokaal bespreekbaar te maken en aan te pakken. Het pakket bestaat uit verschillende modules en biedt een praktische leidraad aan de trekker of voorzitter van het lokale netwerk.         
  • EXPOO biedt dit najaar op 5, 6 en 7 september de unieke kans om de driedaagse Rots & Water© training in Vlaanderen te volgen tegen een scherpe prijs! Het certificaat van deze opleiding laat je toe om in je werkcontext aan de slag te gaan met deze erkende weerbaarheidstraining voor kinderen van 5 tot 18 jaar. Op donderdag 18 oktober kan je met dit certificaat deelnemen aan de opleiding 'Werken met groepen: OO10-stress', zodat je ook met oudergroepen aan de slag kan vanuit het Rots & Water© concept.
  • Voor wie werkt met ouders van jongeren, is er op maandag 10 en 17 september ook nog de vorming 'Werken met groepen: eerste hulp bij emoties van tieners'. 
  • Zelf nog op zoek naar sprekers voor een info-avond? De sprekersdatabank kreeg een update en bevat nu nog meer interessante profielen.
  • De zonnewende vandaag luidt de zomer in! EXPOO wenst iedereen een heerlijke vakantie, met tijd om te herbronnen, de batterijen op te laden en wie weet, ook tijd om werk te maken van projecten die al even liggen te wachten op wat vrije tijd in de agenda's! 


Nieuwe opvoedinformatie
 
  • Een nieuwe opvoedtip: schoolrijpheid, de stap naar de lagere school
  • Dossier van de maand: vakantie is samen genieten, dingen ontdekken, onthaasten, tijd voor elkaar!
  • Nieuwe voorleesblog: als voorlezer over de vloer bij een gezin, hoe bouw je aan vertrouwen?                                             

Nieuwe publicaties
 

Nieuws van onze partners
 
  • Op 11 en 12 oktober vindt er een residentieel seminarie plaats in Ronse en Geraardsbergen over de warme transitie naar de kleuterschool. Experten, werkbezoeken, ervaringen uitwisselen en informeel netwerken zijn de ingrediënten voor een boeiende tweedaagse.
  • Vrijdag 5 oktober kan je in Leuven naar Klein_Kunst, een studie- en inspiratiedag rond cultuur voor de allerjongsten. Deze speciale editie van KIDDO-dag wil alle medewerkers in basisvoorzieningen voor jonge kinderen prikkelen om kinderen onder te dompelen in kunst en cultuur. 
  • Minister van Jeugd Sven Gatz voorziet één miljoen euro voor de projectoproep in het kader van het Masterplan diversiteit in/en het jeugdwerk. Het Masterplan wil van het jeugdwerk een plek maken waar álle kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel, ongeacht afkomst, sociaal-economische situatie, lichamelijke of psychische toestand, zich thuis voelen. 
    De oproep mikt specifiek op projecten die kinderen en jongeren via ontmoeting en samenwerking in contact willen brengen met verschillende organisaties en verenigingen uit diverse sectoren. De uiterste datum om projecten in te dienen is 15 juli 2018.
  • Pedagogisch coaches in de kinderopvang en onderwijsorganisaties die toeleiden naar werken in de kinderopvang, kunnen in oktober naar de inspiratiedagen MemoQ. Collega's uit het werkveld tonen hoe zij aan de slag gingen met het pedagogisch raamwerk en het zelfevaluatie-instrument.
  • Het Kinderrechtencommissariaat, de Délégué général aux droits de l’enfant, DGDE en Plan International België organiseren de tweede Belgische Kinderrechtenprijs. Dit jaar maakt een Nederlandstalige organisatie of vereniging die op een bijzondere wijze kinderrechten verdedigt, kans op een cheque van €10.000 en positieve media-aandacht.
    De Kinderrechtenprijs wordt op zaterdag 17 november 2018 in het Federaal Parlement uitgereikt, aan de vooravond van de internationale Kinderrechtendag. Denk je dat jouw organisatie in aanmerking komt? Schrijf je dan in voor maandag 1 oktober 2018, 11 uur. 
  • De laatste lezing in de reeks van PraxisP Professional voor professionelen werkzaam in het psychologisch of pedagogisch werkveld, richt zich tot wie werkt met gezinnen met kinderen met een specifieke zorgbehoefte. Het thema is 'Gezinsgericht werken: focus op geïnformeerde keuzes en partnerschap met ouders'. Op 27 juni in Leuven.
www.expoo.be
 info@expoo.be
 0032 2 533 13 43
 Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel
   
 






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
EXPOO · Hallepoortlaan 27 · Brussels 1060 · Belgium