Bekijk deze nieuwsbrief in je browser
Nieuwsbrief EXPOO | mei 2024

In deze nieuwsbrief:

 EXPOO nieuws    Opgroeien nieuws    Nieuws partners 
 

EXPOO nieuws

Koffie met Kennis: Dak- en Thuisloosheid

De datum van 31 mei (9u tot 10u) staat al ongetwijfeld in jullie agenda. Dan staat de maandelijkse 'Koffie met Kennis' in teken van Dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen.

Wie zijn die vele dak- en thuisloze jongeren? Hoe kunnen we snel een ondersteuningstraject opzetten indien jongeren toch in deze kwetsbare situatie belanden? 

Benieuwd naar de volgende? Noteer dan 21 juni (9u tot 10u) want dan hebben we het over Zorgzame Buurt waar jong en oud elkaar helpen. Levenskwaliteit staat er centraal, voorzieningen en diensten zijn er voor iedereen toegankelijk. We leggen de link met gedeelde verantwoordelijkheid, luisteren naar wat onderzoek ons leert en zoomen we in op een specifiek project. Inschrijven kan hier.

Een Koffie met Kennis gemist? Niet erg. Hier kan je alles herbekijken.
Nieuwe praktijk in de kijker: Spel als hulp

Op de databank kwaliteitsvolle praktijken prijkt alweer een goed voorbeeld van een heldere praktijkbeschrijving. Spel als hulp (SAH) is een vorm van gezinsbegeleiding die zeer toegankelijk is. Het aanbod bestaat uit gezinsbegeleiding aan huis voor ouders met jonge kinderen tussen de 1,5 en 6 jaar die opvoedingsvragen hebben. Ook de oudere kinderen in het gezin kunnen mee deelnemen aan Spel als Hulp.
Thema in de kijker: Stop vrouwelijke genitale verminking

Opgroeien werkte samen met GAMS een themapagina uit dat alle kennis en inzichten verzamelt over Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) of vrouwenbesnijdenis. Dit is een specifieke vorm van gendergerelateerd geweld en is een grove schending van de fysieke integriteit van meisjes. Ook in België verblijven meer dan 23 000 meisjes en vrouwen die reeds geconfronteerd werden met VGV in hun land. Ook mannenbesnijdenis komt aan bod in dit nieuwe themapagina Vrouwelijke genitale verminking.
Publicatie in de kijker: onderzoeksrapport 1G1P

Het onderzoekscentrum Sociale Inclusie van de KdG Hogeschool publiceerde een onderzoeksrapport over de samenwerkingsverbanden 1G1P. Het centrum kon de verbanden van bij de opstart dichtbij meemaken en opvolgen. Uit 2 oproepen zijn er 16 samenwerkingsverbanden geboren die alle met vallen en opstaan, met proberen en leren, met groeien en bloeien een verschillend ontwikkelingstraject afleggen. Via verschillende kanalen proberen de onderzoekers hun open vraag te stellen, o.a. via zelfevaluaties, via ‘1 Gezin, 1 Plan’-dagen, via visitaties en, daarom deze publicatie, via onderzoek naar ‘1 Gezin, 1 Plan’.

Opgroeien nieuws

Decreet Vroeg en nabij goedgekeurd

De commissie Welzijn in het Vlaams Parlement keurde op dinsdag 8 mei het ontwerpdecreet Vroeg en nabij goed. Het Vlaams Parlement nam het decreet op 9 mei aan en gaf zo groen licht voor de verdere uitrol van Vroeg en nabij.

De visie Vroeg en nabij geeft vorm aan de toekomst van de dienst- en hulpverlening aan kinderen, jongeren en gezinnen. De basis is een sterk en geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid.  

De dienst- en hulpverlening moet volgens de nieuwe principes plaatsvinden in de eigen leefwereld van gezinnen en jongeren, in de buurt en in de school. Daartoe moet er onder meer een sterkere verbinding komen tussen de preventieve gezinsondersteuning en de integrale jeugdhulp.  

Nieuws partners

Opleidingstraject impactgericht handelen met jongeren

Ontdek de kracht van impactgericht handelen in het werken met jongeren. Deze traininggeorganiseerd door de Koning Boudewijnstichting, biedt een inspirerende en praktijkgerichte omgeving waarin iedereen die met jongeren werkt kan groeien. Je werkt een veranderingstheorie uit die inzicht geeft in de wijze waarop en onder welke omstandigheden je interventies bijdragen aan de gewenste (of andere) uitkomsten. Deze veranderingstheorie geeft je handvaten om een goed meetinstrument te ontwikkelen waarmee je je resultaten kan weergeven en je vooropgestelde doelstellingen kan evalueren. Inschrijven? Opleiding impactgericht handelen

OPkomst onder de loep

Het project OPkomst+, dat ondersteuning krijgt vanuit het Kinderarmoedefonds in het kader van de oproep 'Naar meer ondersteuning voor eenoudergezinnen', heeft een impactstudie laten uitvoeren door het Expertisecentrum Budget en Welzijn van Thomas More-hogeschool.

Het project OPkomst+ begeleidt kinderen van bij de geboorte tot aan de start van de kleuterschool. Daarnaast richt OPkomst+ zich op verschillende levensdomeinen, zoals toegang tot de arbeidsmarkt, het mentaal welzijn van de moeders, sociale rechten die hen ter beschikking staan en huurbegeleiding.

Praten over middelengebruik, gamen en gokken

Op zoek naar inspiratie om met jongeren in gesprek te gaan over middelengebruik, gamen en gokken? Dan is de nieuwe ‘Inspiratiebox voor jeugdhulpverleners’ iets voor jou. Maak een keuze uit de vele gespreksmethodieken en leer hoe je ze op een motiverende manier inzet. 

De inspiratiebox is beschikbaar op www.vad.be als een gebruiksvriendelijke doorklikbare pdf waar je vlot doorheen navigeert. 

Meer weten? Volg het gratis webinar voor jeugdhulpverleners op 11 juni 2024.

www.opgroeien.be
info@expoo.be
Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel
Website
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.
Voorkeuren instellen of uitschrijven.