Fasten your seatbelts, we zetten de landing in!

Een bevalling kun je vergelijken met een vliegtuigvlucht. Als een vliegtuig moet landen en het waait opeens hard, dan zal de landing onrustiger verlopen dan normaal. Een piloot heeft niet overal invloed op. Het vliegtuig zal hoe dan ook een keer moeten landen, want op een gegeven moment raakt de brandstof op. Een piloot moet zijn hoofd koel houden en zich goed kunnen aanpassen bij onverwachte gebeurtenissen. Bij een bevalling werkt het precies hetzelfde. Een groot deel kun je plannen en oefenen, maar niet alles. De kunst is: een goed aanpassingsvermogen. Jij bent de piloot van je eigen bevalling!

Dé perfecte bevalling?
Wat is de perfecte bevalling? Die bestaat niet, want dat is voor iedereen anders. Waar de één hélemaal losgaat op kaarslicht voor extra ontspanning, wil de ander zich geen extra zorgen hoeven maken over het huis dat misschien af kan branden. Sommigen vinden in bad bevallen een verademing, maar er zijn ook vrouwen die het juist super benauwd vinden en niet weten hoe snel ze uit dat bad moeten springen. Doe wat bij je past en vooral wat op dát moment fijn voelt, voor zover het fijn kan voelen.😉

(Need to know), Nice to know
Waarschijnlijk heb je al zoveel gehoord en gelezen. Wat je wel en niet moet doen. Probeer je niet te veel vast te pinnen op wat moet. Wij hebben wel een paar (h)eerlijke ervaringen van nieuwbakken mama’s op een rijtje gezet:

•    Let op je lippen. Nee, niet die van onder, we weten dat die het het zwaarst te verduren krijgen, maar die van bóven. Je puft en hijgt er wat op los, dus vaseline is je beste vriend!
•    Op de dagen rondom de uitgerekende datum zou je eventueel rekening kunnen houden met wat je eet. Geen knoflook, uien etc. Als je dat even achterwege laat, hoef je je niet onzeker te voelen over je adem tijdens al dat gepuf.
•    Een vriendin gaf de tip: ‘Als je merkt dat het begint, fluf jezelf wat op met wat mascara, dat is voor de foto’s ook leuk later.’ Zo gezegd, zo gedaan. Nou, dat heb ik geweten. Nu niet als naakte molrat maar als pandabeer in de fotoboeken. Dus kies voor géén make-up of waterproof.
•    Schrik niet van je darmen na de bevalling. Die hobbelen nog een tijdje los in je buik en je kunt ze soms zelfs aan de oppervlakte van je nu slappe buik zien spartelen.  
•    Je bevalpartner is je co-piloot. Tijdens je bevalling is de prikkel om beslissingen te nemen zo goed als uitgeschakeld, dat doet de natuur. Heb je specifieke wensen? Bespreek dit van te voren heel duidelijk met je bevalpartner. Die moet ingrijpen en voor jou opkomen als het nodig is.
•    Omarm de endorfine. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine er vrij komt en hoe sneller het zal gaan. We gaan eventjes terug naar de oertijd… Als je aan het bevallen bent en opeens oog in oog staat met een sabeltandtijger, denkt je lichaam echt niet… ‘Éérst dat kind eruit?’ Nee, natuurlijk niet, wegwezen! Door de schik, komt er adrenaline vrij om te vluchten. Door de adrenaline stopt de endorfine en stopt de bevalling even. Hoe mooi is dat mechanisme! Dus onthoudt: er zijn hier geen tijgers, maar alleen maar fijne mensen die je willen helpen om jouw kindje op de wereld te zetten. Probeer te ‘ontspannen’.

Er is niet één algemene gebruiksaanwijzing die voor íédereen passend is. Iedereen haar eigen weg, haar eigen ervaring. Niet beter of slechter, gewoon anders. Bereid voor wat je voor kunt bereiden. Je kunt tegenwoordig hele fijne cursussen volgen. Bekijk bijvoorbeeld de cursussen van Mama Glow. Zij bieden vooral support, ontspanning en inspiratie rondom zwangerschap, bevalling, en het ouderschap.

Neem ook een kijkje op onze webshop. Daar hebben we fijne, duurzame producten rondom zwangerschap en bevalling.


Je ontvangt deze mail omdat je je hiervoor hebt opgegeven. Liever toch geen mails ontvangen? Meld je dan hier af en we sturen je niets meer toe.

Kaatje Katoen - Nudepark 126 - 6702 DX Wageningen NL -  tel. +31(0)317 31018