Festivalnieuws

2 jaren geleden


Text only:

  
 
 
 
Poetry International
ActiviteitenFestivalPoëziecollectie
 
 
 
Ruim 4100 bezoekers op sfeervol 46e Poetry International Festival Rotterdam
- Bijna 10% meer publiek
- Nieuwe samenwerkingen succesvol
- Voordrachten en programma's on demand terug te kijken
 
 
Met ruim 4100 bezoekers heeft het Poetry International Festival Rotterdam van 9 tot en met 13 juni jl. de meest succesvolle editie sinds het 40 jarig jubileum in 2009 beleefd. Het bezoekcijfer steeg daarmee ten opzichten van 2014, toen er 3750 bezoekers kwamen, met bijna 10%, Het festival presenteerde een kleurrijke en kwalitatief hoogstaande selectie poëzie die bovendien door de dichters over de hele linie met opvallend sterke voordrachten over het voetlicht werd gebracht. Deze 46e editie is de laatste die volledig in de Rotterdamse Schouwburg heeft plaatsgevonden.
Het 47e Poetry International Festival Rotterdam zal van 8 tot en met 12 juni 2016 plaatsvinden in de Rotterdamse Schouwburg, het Ro Theater en verschillende buitenlocaties in en om de Witte de Withstraat.
 
 
 
 
 
Tonnus Oosterhoff
 
 
Poetry International is zeer tevreden over de samenwerking met vele nieuwe en gekende partners als het International Film Festival Rotterdam, de Rotterdamse Dakendagen, Trompenburg Tuinen en Arboretum, Hotel Rotterdam – Wake Up in It, Kunsthal Rotterdam en vele Rotterdamse galeries waardoor op verrassende locaties en in uiteenlopende vormen bijzondere poëzievoordrachten en -programma’s konden worden gepresenteerd. Het meest in het oog sprongen het mini-filmfestival Poetry on / as Film i.sm. International Film Festival Rotterdam en de vierde language & ART Gallery Tour i.s.m. Kunsthal Rotterdam en zo'n vijftien plaatselijke galeries. Verschillende exposities uit de tour zijn nog steeds te zien. Een overzicht daarvan vindt u hier.
 
 
 
 
 
Marion Poschmann
 
 
‘Er is de afgelopen week ongelooflijk veel gebeurd,’ stelde festivaldirecteur Bas Kwakman in zijn slotwoord vast. ‘De poëzie kwam overal, niet alleen in de zalen hier, maar ook in galeries, musea, op scholen, in straten, parken, op daken en pleinen, op avonden van bevriende organisaties in Antwerpen en Amsterdam en zelfs in de woon- en logeerkamers van Rotterdamse dichters. Honderden programma’s boordevol poëzie brachten bij duizenden mensen iets teweeg, iets kleins, iets groots en soms zelfs iets dat hun leven voorgoed veranderde. Of, zoals het in een programma rond vertalen werd genoemd, ‘we hebben vele mensen op verse sneeuw laten lopen.’’
 
 
 
 
 
 
 
Nils Chr. Moe-Repstad
 
 
Kenneth Goldsmith verraste het Poetrypubliek. Als pleitbezorger voor Uncreative Writing moest hij toch vaststellen dat wij allemaal creatiever dan ooit met taal omgaan, met dank aan internet, telefoons en sociale media. ‘In de eerste plaats schrijft iedereen nu zo ongeveer, iedereen is auteur, iedereen publiceert. De beperkingen aan eerst sms en nu bijvoorbeeld twitter zorgen ervoor dat dat er ook nog eens heel creatief aan toegaat. Allemaal winst!’ Opvallend was ook de grote belangstelling voor de interactieve programma’s als masterclasses poëzie lezen en poëzie schrijven, de craft talks van festivaldichters en de goed bezochte eerste editie van de VPRO Poetry Academie met een indrukwekkend betoog over de kracht van poëzie van Maaike Meijer, die naadloos aansloot bij de beleving van poëzie zoals Anne Soldaat die verwoordde en de gedichten die Els Moors en Jen Hadfield erbij lieten horen.
 
 
 
 
 
Anne Soldaat tijdens VPRO Poetry Academy
 
 
Tijdens het festival werden twee prijzen uitgereikt. De C. Buddingh'-Prijs 2015 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar ging naar Saskia Stehouwer voor haar bundel 'Wachtkamers'. Ard Posthuma kreeg de Brockway Prize als beste poëzievertaler vanuit het Nederlands naar het Duits.
Veel festivalvoordrachten en -programma's zijn online terug te kijken via de website van Poetry International. Klik hier. Graag tot ziens, bij het 47e Poetry International Festival van 8 tot en met 12 juni 2016 in schouwburg, Ro Theater en Witte de Withstraat, bij de Poëzieweek van 28 januari tot en met 3 februari a.s., de optredens in het kader van de VSB Poëzieprijs 2016 of bij de uitgebreide poëziecollectie online.
 
 
 
 
 
 
 
Yanko Gonzáles op Kruispleinflat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poetry International Rotterdam
Mauritsweg 35
 
 
3012 JT Rotterdam
 
info@poetry.nl
volg ons op Facebook
 
 
+31 (0)102822777
 
www.poetry.nl
volg ons op Twitter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 U ontvangt deze e-mail via Poetry International. Stelt u hierop geen prijs, meldt u zich dan via deze link af.

Poetry.nl

Categorieën: Events
Leeftijd: 65 jaar en ouder 31 t/m 64 jaar 19 t/m 30 jaar 14 t/m 18 jaar 7 t/m 13 jaar

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018