Film & Spiritualiteit in LUX

2 jaren geleden


Text only:

WO 02/12/15: Cursusavond: Film & Spiritualiteit
View this email in your browser

 Cursusavond: Film & Spiritualiteit  


 met Constant Hoogenbosch 


Op woensdag 2 december bespreekt cultuurhistoricus en filmdocent Constant Hoogenbosch van Movie Machine in Droomvilla LUX de relatie tussen film en spiritualiteit. Hoe gaan filmmakers om met spiritualiteit? Hoe spelen filmmakers met symboliek, archetypen, normen en waarden en hoe werken deze in op het onderbewuste en de emotionele beleving van de toeschouwer?
 
“Cinema maakt het mogelijk om zonder zelf gevaar te lopen de spanning, de hartstocht en het verlangen te ervaren die in de menselijke beleving aanwezig moeten zijn” - Carl Gustav Jung.
 
Films zijn gestoeld op verhalen over de mens en zijn wereld en nodigen de toeschouwer uit deelgenoot te worden en in relatie te treden tot die verhalen. Spiritualiteit heeft betrekking op onze innerlijke ervaring en beleving van wat ons beweegt, zin en betekenis geeft. Zo kunnen films ons bewegen, onze menselijkheid wijzigen en ons leven veranderen. Net als in andere kunstvormen speelt het inwerken van een film een belangrijke rol bij de beleving van de film. De wijze waarop je een film beleeft heeft in hoge mate te maken met de mentale bagage waarmee je de filmzaal binnengaat. Die beleving wordt geactiveerd door een duidelijk aanwezige (spirituele) boodschap, maar ook door onderliggende materie die ons aanspoort tot het nadenken over alledaagse en minder alledaagse zaken. Waar een luchtige film als Intouchables ons aan de oppervlakte wijst op wederzijds respect en vriendschap, gaat een film als Amour van Michael Haneke aanmerkelijk dieper door in te zetten op een diepere spirituele en emotionele beleving van echtelijke trouw, liefde, respect en het ouder worden.
 
Droomvilla LUX, 19.30 uur - 22.00 uur, € 10,00
Koop hier tickets.


LUX Mariënburg 38-39 Nijmegen
Reserveringen en kassa 
ma t/m za: 11.30 - 22.15 uur
zo: 09.30 - 22.15 uur
Telefoon: 024 3816859
unsubscribe from this list   
LUX Oranjesingel 42 Nijmegen
Reserveringen en kassa 
dagelijks: 11.30 uur - 15 min. na aanvang laatste film
Telefoon: 024 3816859
 
update subscription preference                                www.lux-nijmegen.nl

Lux-nijmegen.nl

Categorieën: Theater
Leeftijd: 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018