Andere Tijden Sport: Frans Derks: het broekje past nog
Zondag 20 januari, 22:00 uur, NPO 1

Andere Tijden Sport: Frans Derks: het broekje past nog


 
In de gouden jaren van het Nederlandse voetbal is hij tussen grootheden als Willem van Hanegem en Johan Cruijff een opvallende verschijning. Frans Derks, de scheidsrechter met het strakste broekje van de Eredivisie. Volgens vriend en vijand een uitstekend arbiter. Populair bij voetballers en trainers. Maar door zijn lange haren, zijn korte broekjes, zijn ongezouten meningen en zijn eigengereide gedrag niet geliefd bij de bobo's van de KNVB. 'En dat heeft me een WK gekost,' zegt Frans Derks in Andere Tijden Sport. Dik in de tachtig is hij inmiddels, maar het broekje past nog en hij fluit nog steeds. Andere Tijden Sport over een scheidsrechter die een Bekende Nederlander werd.
 
Lees verder online
 

Jaren van vooruitgang
 
Bekijk de laatste uitzending

Jaren van vooruitgang

 
Barbara de Loor: Eenzaam in Inzell
 
Bekijk de laatste uitzending

Barbara de Loor: Eenzaam in Inzell

 

Focus
 

Focus

 
 
Woensdag 16 januari, 03:59 uur, NPO Radio 1

Lezen in het Donker met Jan Westerhof
Ter aanleiding van 100 jaar radio schreef oud-directeur Radio bij de NPO Jan Westerhof het boek: We waren er bij, de eeuw van de radio. Het boek geeft de grote invloed van digitalisering in de jaren ‘90 weer in alle aspecten van de massacommunicatie. Radio Focus gaat in gesprek met Jan Westerhof over zijn boek en zijn kijk op het maken van radio.

Verder in Radio Focus:
- De Nachtdichter - Nikki Dekker
- Wat je moet weten over taalontwikkeling bij kinderen
- Robert Falcon Scott: De eerste mens op de geografische Zuidpool?
 
Luister uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 20 januari, 10:00 uur, NPO Radio 1

Internationaal literatuurfestival Winternachten

Deze week wordt OVT uitgezonden vanaf het literatuurfestival Winternachten. Het internationaal literatuurfestival in Den Haag staat in het teken van de toekomst met als motto 'Who Wants to Live Forever'. Er zal gesproken worden met onder andere Nelleke Noordervliet, Abdelkader Benali en David van Reybrouck. Er zal muziek zijn van de Zuid-Afrikaanse rapper oftewel kletsrymer HemelBesem.

Verder in OVT:
- De eerste homodemonstratie
- Historische boeken met Wim Berkelaar
- Vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi

 
Luister online
 

 
Elma Verhey

Elma Verhey

Foto: Bart Nienhuis

We hebben het verdrietige bericht ontvangen dat Elma Verhey zaterdag 12 januari op 67-jarige leeftijd is overleden. Verhey was journalist en schrijfster voor zowel de krant als televisie. Bij Andere Tijden hebben we in 2005 prettig met haar samengewerkt aan de aflevering ‘Joods Oorlogswezen’. Deze aflevering was naar aanleiding van haar boek ‘Om het Joodse kind’. Hierin beschrijft zij de voogdij van Joodse pleegkinderen na de oorlog.
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Koninklijk Huis verkocht in 1850 kunstcollectie Willem II

Koninklijk Huis verkocht in 1850 kunstcollectie Willem II

Eind deze maand worden in het veilinghuis Sotheby’s dertien tekeningen van oude meesters geveild. De kunstwerken behoren tot de koninklijk kunstcollectie. Deze collectie is grotendeels ontstaan door alle aankopen van Willem II. Waar Willem II een grote kunstliefhebber was, lijken de Oranjes een traditie te ontwikkelen van het verkopen van kunst. Hoe is deze traditie ontstaan?
 
Lees verder
 
Politiek als familiebedrijf: bestaan er Amerikaanse politieke dynastieën?

Politiek als familiebedrijf: bestaan er Amerikaanse politieke dynastieën?

Wie kent de familie Kennedy, Clinton of Bush niet? Wat deze families gemeenschappelijke hebben, is dat ze allemaal al jaren actief zijn in de politiek. Alle drie hebben ze een belangrijke rol gespeeld in de Amerikaanse politiek. Moeten we de families gaan zien als dynastie? Of is voor hun politiek een soort familiebedrijf?

Lees verder
Wie is Maarten Luther

Wie is Maarten Luther

Deze week is bekend geworden dat dit jaar in Amsterdam het Luther Museum wordt opgericht in De Wittenberg. In de zeventiende eeuw heeft Luther in Amsterdam zo’n dertigduizend volgelingen. Dit is een derde van de bevolking. Wie was Luther en wat is het lutheranisme?

Lees verder
 
Martin Luther King

Martin Luther King

Aanstaande maandag is het Martin Luther Kingdag in de Verenigde Staten. Tijdens deze nationale feestdag wordt zijn leven, prestaties en nalatenschap gevierd. Martin Luther King organiseert vanaf de jaren vijftig geweldloze protesten voor gelijke rechten en is lid van de burgerrechtenbeweging. Welke strijd ging hieraan vooraf?

Kijk aflevering terug
De Afsluitdijk

De Afsluitdijk

Op 23 januari is het alweer 86 jaar geleden sinds de opening van de Afsluitdijk voor betalend verkeer. Nu kennen we de Afsluitdijk voornamelijk als handige aansluiting van Friesland met Noord-Holland. Maar hoe is de Afsluitdijk ontstaan? En wat waren de gevolgen?

Kijk aflevering terug
 

Andere Tijden tipt

Cobra 70: Een meerkoppige slang

Cobra 70: Een meerkoppige slang

Het Cobra Museum in Amstelveen laat met de tentoonstelling Cobra 70: Een meerkoppige slang de verschillende kanten van Cobra beweging zien. De nadruk ligt op de periode waarin de Cobra beweging officieel bestond, maar er is ook werk opgenomen uit eerdere en latere perioden.

Meer informatie
 
De verdwenen kathedraal van Cuypers

De verdwenen kathedraal van Cuypers

Het Stedelijk Museum Breda wil het verhaal vertellen van de verdwenen Barbarakathedraal met de tentoonstelling: De verdwenen kathedraal van Cuypers. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van foto’s, schilderijen, beelden, textiel, zilver en persoonlijke getuigenissen. Daarnaast worden er een aantal nieuwe ontdekkingen gepresenteerd.

Bekijk de website
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.