Absurde komedie over racistische FBI
NRCFilm
Abonneer nu
Woensdag 5 augustus 2020
nrc.nl/film
We leven in onzekere tijden. Je kunt op NRC rekenen voor betrouwbare informatie.
Lees meer NRC vanaf €2,- per week.
Goedemiddag filmliefhebber! Wie durft het aan om roman Berlin Alexanderplatz te verfilmen na de legendarische, bijna vijftien uur lange, deprimerende tv-serie van Reiner Werner Fassbinder uit 1980? Regisseur Burhan Qurbani deed het nadat hij het idee had opgevat dat de romanheld, underdog Franz Biberkopf, anno 2020 best een Afrikaanse illegaal kon zijn. Hij legt deze week uit waarom. 
De roman Berlin Alexanderplatz trok de Afghaans-Duitse regisseur Burhan Qurbani over de streep om schrijver te worden. In zijn verfilming is de hoofdpersoon een illegaal die „een nette kerel” wil zijn. „Dealen is zijn kans op een waardig leven.
Qurbani's film is meeslepend en dynamisch, met veel nachtelijke scènes: in clubs, in striptenten of tijdens overvallen. Ook herinneringen en visioenen van de hoofdpersoon baden in neonlicht, het zorgt voor een opzwepend gevoel.
Komiek Chris Morris laat in de absurde komedie The Day Shall Come zien hoe radicale ideeën gemakkelijk tot arrestaties kunnen leiden in de VS. „Het hele systeem is diep racistisch.
Filmregisseur Alan Parker is afgelopen vrijdag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij was bekend van de films Evita, Bugsy Malone en Midnight Express. Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke naoorlogse Britse regisseurs.
●●●●
Minimalistische western legt genocide vast
Een fotograaf in het Vuurland van eind negentiende eeuw is getuige van de genocide op duizenden mensen. Blanco en blanco weet de kijker medeplichtig te maken.
 
●●●
Goedgemutst en wat naïef sprookje
Als Engel in het Amsterdamse Vondelpark een wonderwenshorloge vindt, loopt de boel al snel uit de hand. Het levert een wat naïeve kinderfilm op, die solide in elkaar zit. 
Voor de thuisblijver
•   Nieuw op picl.nl: Ruimtevaartfilm Proxima (2020). Het drama heeft de dynamiek van een trainingsfilm, maar de 'zwakte' die astronaut Sarah moet overwinnen is het missen van haar dochter. (●●●●) 
•   Zaterdag om 22:00 op BBC Two: The Revenant (2016). Epische survival-western die Leonardo DiCaprio eindelijk zijn Oscar opleverde. (●●●●●) 
•   Zaterdag om 23:15 op NPO 3: Dorsvloer vol confetti (2014). Verfilming van het debuut van Franca Treur, waarin streng calvinisme bijna folklore is. (●●●●) 
•   Nieuw op Pathé Thuis: The Invisible Man (2020). Sterke horror die drijft op suggestie én actrice Elisabeth Moss. (●●●)    
•   Nog niet genoeg thuiskijktips? In de NRC Kijktips-nieuwsbrief tipt de mediaredactie wekelijks de boeiendste programma's. 

 
Fijne filmweek. Heb je opmerkingen of suggesties? Mail ons op nieuwsbrief@nrc.nl.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Volg ons op InstagramTwitterFacebook
NRC