Bazalt mailbanner VO 3 2018

Geef je leerlingen een duwtje...de leerkuil in

Wat is leren? Vraag je collega’s en je leerlingen eens wie de beste leerlingen zijn. Ze wijzen dan vaak leerlingen aan die ‘het gewoon doorhebben’ of die ‘dingen kunnen zonder er moeite voor te doen’. Maar dit zijn nu juist eigenschappen die níet met leren te maken hebben. Leren is meer een uitdaging, want om diep te leren, is frictie nodig. Twijfel en verwarring, het gevoel dat je het even niet meer weet. Je denkt dat je iets doorhebt, maar dan kom je informatie tegen die niet strookt met jouw kennis. Je raakt uit balans en denkt: “Hè, hoe zit dit, dit klopt niet. Ik snap het nu echt niet meer.”

Leren doe je in de Leerkuil
En dat is mooi! Want als dat gebeurt, zit je in de Leerkuil. Daar krijg je de kans om diep te leren en te groeien. De Leerkuil laat zien dat leren een proces is van vallen en opstaan, van zoeken en proberen, totdat het kwartje valt.

Creëer een cognitief conflict
Sommige leraren denken dat ze hun leerlingen zo snel mogelijk uit de Leerkuil moeten helpen. Maar het idee is eerder omgekeerd: help ze er juist in! Zaai twijfel of verwarring. Daag je leerlingen uit met nieuwe ideeën en creëer een cognitief conflict. Want juist als leerlingen zo’n conflict ervaren, komen ze uiteindelijk tot betekenisvolle inzichten.

Geldt dat voor leerlingen van alle leeftijden? Ja. En hoe werkt dit dan? Dat beschrijft James Nottingham uitgebreid in zijn boek De Leeruitdaging. Download gratis het eerste hoofdstuk uit het boek.

       
  Download gratis hoofdstuk  
       

 

Katja Bosch
Relatiemanager VO en MBO

Footer bevestiging
  Facebook | LinkedIn | Twitter   
Ken je iemand voor wie deze mailing interessant kan zijn? Stuur deze e-mail door.
 Bazalt, Postbus 21778, 3013 AK, Rotterdam, info@bazalt.nl, 088 557 05 00 

Bazalt maakt deel uit van de Bazalt Groep en werkt daarin samen met partners HCO en RPCZ

Afmelden | Wijzig uw aanmelding | Online bekijken