Hoe essentieel is rookworst, een Amerikaans reuma-trauma
NRCLunchkoers
Abonneer nu
Woensdag 16 december 2020
nrc.nl/economie
door
Egbert Kalse

Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.

Goedemiddag! Uit Davos komen hoopvolle berichten voor Nederland. Onze economie is uiterst capabel om op een glansrijke manier uit de crisis te komen, mits duurzaamheid, digitalisering en inclusiviteit gekoesterd blijven. En verder: hybride winkels zoals HEMA worstelen met wat ze wel en niet mogen verkopen, en Brussel maakt een stevige start met de aanpak van Big Tech. 

We are all Scandinavians! Terwijl het debat volop woedt over welke winkel nou essentieel is, de Tweede Kamer zich kwaad maakte over de sluiting van scholen, Rutte mensen die toch gingen skiën asocialen noemde en het kabinet opnieuw extra steun toezegde voor zwaar getroffen sectoren, kwam er goed nieuws uit de Zwitserse Alpen.

Niet ski-gerelateerd, maar corona, what else. Uit een analyse van het World Economic Forum blijkt dat Nederland op de vierde plaats staat als het gaat om het vermogen om de coronacrisis door te komen, na Finland, Zweden en Denemarken. In een speciale editie van het jaarlijkse Global Competitiveness Report laat het WEF zien hoe herstel van de coronacrisis kan leiden tot productieve, duurzame en inclusieve economische systemen.

Want dat is hoe ‘Davos’ de nieuwe wereld definieert: economieën die betere publieke diensten, groene investeringen en digitalisering vooropzetten. Niet zo heel vreemd dus dat landen die al betrekkelijk goed scoren op die terreinen nu als kanshebbers op een glorieus herstel bovenaan de ranglijst prijken. Overigens is China het vijfde land op de lijst dat goede kansen maakt als een feniks uit de corona-as te herrijzen.

Het is een illusie te denken dat een land aan het virus kan ontkomen. Toch zijn er wel randvoorwaarden die de impact van het virus op de economie kunnen beperken:

  • Een geavanceerde digitale economie en digitale vaardigheden.
  • Een infrastructuur voor transport én energie plus publieke en private toezeggingen om de uitkomsten van het klimaatakkoord te respecteren.
  • Een robuust sociaal vangnet,  gecombineerd met toekomstgericht onderwijs, arbeidswetgeving en inkomenssteun.

Op vrijwel alle voor economische transformatie belangrijke punten scoort de Nederlandse economie zeer goed. Toch kan er ook nog wat verbeterd worden, zegt UvA-hoogleraar Henk Volberda, die het Nederlandse deel van het onderzoek leidde: „Een aanpak van het belastingstelsel met daarbij een herziening van hoe bedrijven, vermogen en arbeid worden belast in nationaal en internationaal verband. Ook is er meer aandacht nodig voor concurrentie en mededinging in sleuteltechnologieën van de vierde industriële revolutie – kunstmatige intelligentie, big data en robotica, zodat Nederlandse bedrijven nieuwe verdienmodellen kunnen ontwikkelen.”

Liedje voor de lunch: Aida. Act 3: Aria: Oh Patria Mia – Giuseppe Verdi

Luister nu

Hoe essentieel is een rookworst? Met het ingaan van de lockdown, kwam de vraag op: welke winkel is eigenlijk essentieel en welke niet. En, nog ingewikkelder: als een deel van je assortiment essentieel is, en een ander deel niet, wat mag er dan? HEMA viel met zijn hybride assortiment bijvoorbeeld buiten de lijst met essentiële winkels, maar kondigde aan gewoon open te blijven voor eten, drinken en andere eerste levensbehoeften, zoals drogisterij-artikelen. Het warenhuis (540 winkels) zou daarmee de supermarkten helpen „ontlasten”. Ook Action en Wibra willen vanmiddag hun deuren weer openen, al melden de NOS en het AD zojuist dat het kabinet vindt dat die dicht moeten blijven. Lees voor het vervolg van deze saga ons coronablog

Collega’s Camil Driessen en Anouk van Kampen doken in het vraagstuk en ontdekten welke regels er gelden voor deze hybride winkels. Bizar blijft het natuurlijk wel, zoals deze reportage in de Volkskrantlaat zien: printerinkt in de winkel mag niet verkocht worden, printerinkt die online besteld is en als pakketje in dezelfde winkel ligt te wachten op een klant, mag wel opgehaald worden. 

Amerikaans (t)reuma. Het Nederlands-Vlaamse biotechbedrijf Galapagos en de Amerikaanse farmaceut Gilead zien af van hun poging om het reumamedicijn filgotinib uit te brengen op de Amerikaanse markt. Zij verwachten dat de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA geen goedkeuring zal geven voor het middel. Daarmee komt de samenwerking tussen Gilead, dat vorig jaar vooral vanwege het potentieel van filgotinib 4,5 miljard euro investeerde in Galapagos, en het Nederlandse bedrijf onder druk te staan.

Het aandeel Galapagos ging vanochtend hard onderuit op de Amsterdamse beurs: het opende zo’n 15 procent in de min. De FDA plaatste deze zomer al stevige kanttekeningen bij filgotinib. Destijds dachten Galapagos en Gilead nog dat de problemen overkomelijk waren.

Europa pakt Big Tech aan. De techrevolutie begon in Silicon Valley, de techregulering begint in Brussel. De Europese Commissie ontvouwde dinsdag een prestigieus plan voor een vergaande beperking van de macht van de allergrootste techbedrijven. De inzet is hoog en de lobbystrijd laait op, schrijven collega’s Marc Hijink, Reinier Kist en Clara van de Wiel vandaag in een helder artikel.

Eurocommissaris Thierry Breton (interne markt) ziet Amerikaanse techgiganten als Facebook, Google. Amazon en Apple als too big to regulate, met grote nadelige gevolgen zoals de verspreiding van misinformatie en oneerlijke concurrentie. Zelfregulering en vrijblijvendheid werken dan niet meer, en dus neemt de EU het voortouw. Lees hier waarom dat voor Europa belangrijk is.

Wat we verder lazen:

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ons op lunchkoers@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC