Twee nieuwe afleveringen! De YouTube-aflevering duikt in de opkomst van het vrouwenvoetbal; de tv-uitzending onthult het avontuurlijke goochelaarsleven van Okito. Verder in deze nieuwsbrief: controverse rond Bosma en een herdenkingsdag, de opmars van de NAVO en komt er een imagoboost voor studentenverenigingen?
 
 

Het vrouwenvoetbal
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

Het vrouwenvoetbal


 
Tegenwoordig is vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport in ons land. Na hockey de populairste sport onder meisjes.
In 1968 werd in het Zeeuwse Kapelle de Eerste Zeeuwse Dames Voetbal Vereniging (EZDVV) opgericht. Hoe ontwikkelde dit zich tot een professionele wereldsport? Bekijk het in de nieuwe YouTube-aflevering.
 
Bekijk online
 
Hans Klok en de erfenis van Okito
Maandag 24 juni 22 15 NPO2

Hans Klok en de erfenis van Okito


 
Goochelaar Okito, oftewel Theo Bamberg, is dé held van Hans Klok. Doet deze naam bij jou een belletje rinkelen? Wie was deze onbekende Joods- Nederlandse goochelaar uit de begin 20ste eeuw? Okito werd een beroemdheid in Amerika, reikte met zijn magische acts tot aan Afrika en het Verre Oosten en wist de Tweede Wereldoorlog met zijn vrouw nipt te ontvluchten. Bekijk morgenavond wat er achter deze bijzondere man en zijn acts schuilt.
 
Bekijk de aflevering
 


Het vergeten EK van 1980
 
Enthousiast en met goeie moed ging het Nederlands elftal voor het EK van 1980 naar Italië. Maar achter de schermen ging alles fout. Kijk via de link hoe het erbarmelijke spel zo kon verlopen.

Het vergeten EK van 1980

 

Artikelen

Wie mag het kransje leggen?
 

Wie mag het kransje leggen?

 
 
Anderhalve eeuw geleden is de Nederlandse slavernij beëindigd. Een van de vaste gasten van de Nationale Herdenking Slavernijverleden: De kamervoorzitter van de Tweede Kamer. Dit jaar is de eer aan Martin Bosma. Echter, de oprechtheid van zijn erkenning wordt betwijfeld en voor de Surinaamse en Caribische gemeenschap doet zijn persoon de betekenis van deze dag geweld aan. Bosma wordt herinnerd aan voorheen ingenomen standpunten die sterk in contrast staan met waar de herdenkingsdag voor staat. Hem wordt onder andere verweten van denigrerende opmerkingen over de Afro-Caribische Nederlanders en ontkenning van discriminatie als doorwerking van het slavernijverleden. Daarnaast sprak hij eerder over het herdenkingsjaar als ‘slavernijgedram’, ‘anti-blank racisme’ en ‘propaganda’. Met andere woorden, hij wordt als ongeschikt en een pijnlijke vertoning beschouwd. In zijn huidige neutrale rol als kamervoorzitter is Bosma is niet van plan excuses te maken of te reflecteren op deze uitspraken, zoals voormalige kamervoorzitters dat ook niet gevraagd werd, aldus Bosma. Volgens de organisatie van de herdenkingsdag hebben eerdere kamervoorzitters altijd de boodschap van de dag in woord en persoon uitgedragen. Naar aanleiding van het 150-jarig jubileum, het herdenkingsjaar, maakte Andere Tijden een serie afleveringen over de verhalen van tot slaaf gemaakten op de Caribische eilanden. Bekijk en verplaats je in de leefwereld van de voormalige Caribische koloniën.
 
Bekijk de aflevering
 

De NAVO raakt weer in trek

De NAVO raakt weer in trek

Meer geld naar defensie. De NAVO-norm behalen. Het zijn politieke discussies die al jaren lopen in binnen- en buitenland. Zijn we wel goed genoeg voorbereid? Nemen we de dreigingen van buitenaf wel serieus? Met de dreigingen van Rusland, China en Noord-Korea is de druk weer opgeschroefd. De dreiging wordt gevoeld. Het vertrekkend kabinet van Nederland wil dit jaar meer dan twee procent van het bruto buitenlands product uitgeven aan defensie. Wellicht is Rutte’s potentiële leidende rol bij de NAVO ook een stimulans geweest. Het is voor het eerst dat zoveel NAVO-landen de ondergrens van 2 procent halen. Bekijk de verhalen van NAVO militairen die, tot aan de val van de Berlijnse muur, zich verborgen hielden op het hoofdkwartier in Zuid-Limburg. Waar zit de NAVO nu verborgen?

Bekijk de aflevering
Vroeger was alles wreder

Vroeger was alles wreder

Studentenverenigingen hebben de laatste jaren flink moeten slikken. Ze worden op de vingers getikt door universiteiten, financiering wordt ingehouden en ontgroeningen worden gereguleerd. Het past in de huidige tijdsgeest welke door sommigen getypeerd wordt als ‘soft’ en door anderen als ‘humaan’. De Landelijk Kamer van Verenigingen hebben op eigen initiatief een gedragscode tegen wangedrag opgesteld, ondertekend door 49 studentenverenigingen verspreid over dertien steden. Anno 1962 was de ontgroeningsnorm wel even anders. De ontgroeningspraktijken van het Amsterdamsch Studenten Corps van ’62 worden naar buiten gelekt. Er wordt grappenderwijs Dachautje gespeeld, studenten worden kaalgeschoren en feuten lopen hoofdletsel op. Bekijk de Omstreden Ontgroening aflevering waarin de studenten van toen hun verborgen verhalen vertellen.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Spijtmoeders

Spijtmoeders

2Doc deelt de kwestbare verhalen van moeders met spijt. In allerlei vormen. Er heerst veel druk op het moederschap. Vrouwen vertellen hun identiteit te verliezen door hun focus op het kind en er heerst er een verwachting dat het moederschap ‘intuïtief’ en ‘natuurlijk’ zou zijn. Bekijk Spijtmoeders die wellicht ook jouw beeld van het moederschap weet te bevragen.

Bekijk de documentaire
 
Into the Congo

Into the Congo

Ben Fogle maakt een indrukwekkende reis van 2.400 kilometer door de Republiek Congo. Hij trekt diep de regenwouden in en leert van de eeuwenoude Mbendjele gemeenschap. Kijk vanavond om 18:15 de tweede aflevering van de serie op NPO2.

Bekijk de serie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat zijn de hoogtepunten van meer dan 50 jaar Pinkpop?


Met meer dan 50 edities is Pinkpop een van de oudste popfestivals ter wereld. NPO Kennis neemt je in dit artikel mee in de geschiedenis van dit festival.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Waarom we in de duivel geloven

Afgezien van de vraag of God echt bestaat, kunnen we wel stellen dat er tal van goede argumenten bestaan om in God te geloven. Maar waarom geloven mensen eigenlijk in de duivel? De Belgische academicus Danny Praet is te gast, laat het licht schijnen over deze vraag en vertelt over zijn boek.

Verder in OVT:
- Eten van Moeder Aarde
- Boeken met Wim Berkelaar
- De column van Abdelkader Benali
- Het Spoor Terug: Verborgen Verbanden #3
- En meer…


Vorige keer in OVT:
- K-pop als propagandamiddel
- Amerika als Christelijke natie
- De column van Suzanna Jansen
- Boeken met Bart Funnekotter
- En meer…
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.