'De geportretteerden kiezen ervoor om niet alleen terug te blikken op het onmeetbare verdriet van het verleden.'

Beste lezer,
 
Toen ik een paar weken geleden op mijn werkplek aankwam in Amsterdam Oost, zag ik aan de kade een lange rij met enorme portretfoto’s staan. Allemaal in het zwart-wit, foto’s van jonge vrouwen en mannen, die zich in de omschrijving onder elk portret identificeren als Bosnische Nederlanders. Met namen als Lejla, Adnan, Elma. De meesten van hen waren geboren in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Een enkeling in Srebrenica, de plek waar ruim 25 jaar geleden de grootse genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog plaatsvond.
 
Dat is ook hoe oud de geportretteerden zijn: ze zijn allemaal geboren in het jaar van de genocide. Hoewel ze de gebeurtenissen dus niet bewust hebben meegemaakt, dragen ze de historie allemaal mee. Van huis uit kregen ze de verhalen mee van grootouders of ouders die omkwamen, ooms en neven die verdwenen. Verhalen van hoe huilende kinderen samen hun moeders gedwongen afscheid moesten nemen van van vaders en echtgenoten, die vervolgens – onder toeziend oog van de Nederlandse blauwhelmen – door de Servische soldaten worden meegenomen, naar een kamp waar ruim achtduizend mannen werden vermoord.
 
De foto’s langs de kade zijn een tijdelijk monument voor de plek die deze generatie Bosnische Nederlanders in de Nederlandse geschiedenis inneemt, door de Nederlandse fotograaf Robin de Puy; eerder deze week is het monument weer weggehaald. De geportretteerden kiezen ervoor om niet alleen terug te blikken op het onmeetbare verdriet van het verleden, maar ook vooruit te kijken, ondanks het dieptepunt in de recente Nederlandse geschiedenis, ondanks alle gedeelde verhalen van verloren familieleden, van wie sommige nooit meer zijn teruggevonden.
 
Vlak voordat ik naar binnen loop, ga ik nog een keer bij het portret van Elma staan, om het onderschrift eens goed te lezen: “Ik wil niet graven in de put van hun leed. Maar de flarden die m’n ouders vertellen verwerk ik in mijn kunst. Kunst die ik kleurrijk en zelfs luchtig houd. Uit alles wat zij vertellen en zoveel anderen hebben meegemaakt haal ik de pareltjes naar boven.”
 
Ali Amghar
Redacteur

Waarom de term outsider art niet thuishoort in de inclusieve musea van nu
Outsider art is in zwang bij musea die pleiten voor diversiteit. Amber Bloos vraagt zich af of de term nu echt bijdraagt aan de erkenning van de kunstwerken van gemarginaliseerde mensen.
Nieuws in beeld: Kerkgangers gaan viraal

Grote afwezigen in de lijst der beknotten, afgelopen dinsdag, waren de gebedshuizen. Voor fervente kerkgangers is te hopen dat het virus zich deze maand niet van zijn vrome kant laat zien. Illustrator Rueben Millenaar bracht het nieuws in beeld.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia Cistakova en Raquel van Haver.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Hard//talk: Het EU-migratiepact versterkt ongelijkheid
Het nieuwste EU-migratiepact is tegenstrijdig, en houdt uitbuiting van mensen in stand, schrijft Jaël in 't Veld.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat jonge makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2020 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.