Nieuwe logo PC centrumDen Haag

- Nieuwsbrief Oktober 2023 -

Waar halen we de grond vandaan?

Graag trek ik het 'klimaatprobleem' wat breder. Graag kijk ik een beetje weg van de oplossing 'minder broeikasgassen uitstoten' en wat meer naar hoe we kunnen kijken naar effectieve wijzen om ons eten lokaal te organiseren. Behalve daar waar we een beetje speelbal zijn van het grillige weer kunnen we een heleboel bereiken: voedselzekerheid, voedselkwaliteit, voedselautonomie om de belangrijkste te noemen.
Zo lokaal en regionaal voedsel produceren (en daar kringlopen mee proberen te sluiten) hebben we veel kortere ketens tussen producent en consument. En dat betekent minder transport, minder opslag en -als we verstandig zijn- minder bewerkingen. Dat scheelt energie, uitstoot, vervuiling en dat is daarmee een aardige bijwerking van wat dus is gaan heten: de Voedseltransitie.
Er zijn, merken we, steeds meer mensen die daar een rol in willen spelen en dat is hoopgevend. Als de wereld-voedselschaarste nog verder toeneemt verwacht ik dat we dan ook meer ingenieuze, inventieve en creatieve oplossingen zullen vinden. Hoe, waarmee, wanneer, waar...? Tja, dat 'waar'! Waar halen we de grond vandaan?
Gelukkig is Den Haag (net als andere gemeenten) van ons, van de bewoners. Dus dat moet niet zo moeilijk zijn.


[ Bezoek onze website ]

product 2

Permacultuurcentrum
Den Haag

Al ruim 15 jaar zijn we met o.a. Permacultuur actief in de regio. De laatste jaren zijn we ook betrokken bij projecten elders in Nederland. Dat heeft jarenlange samenwerking opgeleverd en ook talloze ad hoc samenwerkingsverbanden. Dat is vaak heel organisch gegroeid en het heeft zo stilletjes aan tot heel veel leuke projectjes en initiatieven geleid.
Eigenlijk zie ik in het bovenstaande twee belangrijke thema's: Permacultuur en Samenwerken. We hebben daar heel wat te leren en af te leren. Dat zijn dan vaak veranderingen in ons zelf maar ook de wereld en onze samenwerking heeft dat nodig.
De komende maanden zal daarover wat meer op de websites komen te staan.

bonenkruid l.b.

Introducties

De twee opleidingen, die begin dit jaar gestart zijn, lopen nog tot in 2024. Maar er is duidelijk belangstelling voor meer. De jaaropleiding die in september begint is inmiddels vol. We hebben daarom een Extra Jaaropleiidng georganiseerd. Voor wie meer wil weten: de introducte-avond is bedoeld je  te helpen de keuze te maken.

product

Cursussen

Er is nu ook weer een compacte Permacultuur Basiscursus ook met gratis introductie-avond.
We geven niet alleen les vanuit de tuin want Permacultuur is op veel meer terreinen toepasbaar. De tuin -de natuur- is een sleutel tot begrip van samenhang en verbanden, ook van andere situaties en ontwikkelingen.

product

Workshops

We diepen deelgebieden uit in deze eendagsworhops.
Voor enkele van deze workshops is enige permacultuurkennis aanbevolen.‍

product

Opleidingen

De jaaropleidingen bestaan uit 12 dagen op locatie. Voor wie niet zoveel vrije weekenddagen heeft of voor wie afstand een probleem is, starten we bij voldoende belangstelling weer een online opleiding van 8 avonden (wel met 4 praktijkdagen op locatie).

product

Tuinwerkdagen
Eetbaar Park

Er zijn een aantal vaste dagen waarop we op Eetbaar Park in het Zuiderpark aanwezig zijn. Dat is de maandag en de woensdag en wel bijna het hele jaar door. Soms zijn we er ook op vrijdag maar dat is afhankelijk van het weer en of er een cursus plaatsvindt.
Je kunt op die tuinwerkdagen langs komen om een handje te helpen of gewoon eens rond te kijken. Wil je meer uitleg is het beter om een afspraak te maken.
de site..

product

Nieuwtjes

'Van de redactie' zou je deze berichtjes kunnen noemen. Ze geven soms wat achtergrondinformatie, presenteren een nieuwtje of geven een mening.
We zouden graag meer informatie delen omdat er veel nuttigs gebeurt in en om ons heen. Volgende keer.


Permacultuur Ontwerp
woensdagavond
27 september
info-avond met Rutger Spoelstra
[ Lees meer... ]

‍‍Introductie-avond Basiscursus Permacultuur

Permacultuur is een ontwerpfilosofie waarmee je een duurzaam leven kunt ontwerpen, het wordt ook wel omschreven als een dans met de natuur.
Deze avond geeft Rutger Spoelstra u een impressie van de Basiscursus Permacultuur waarin je kennis kunt maken met permacultuur.
Het gaat een cursus van drie zondagmiddagen met ingang van 15 oktober.

Zie verderop.
.


Permacultuur logo
zondagavond
1 oktober
introductie met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Introductie tot Permacultuur Jaaropleiding

Voor wie geïnteresseerd is in de Extra  Permacultuur Jaaropleiding van 12 zondagen, die op 12 november begint, of de Permacultuur Opleiding online en op locatie, die op 11 oktober begint.
Maak kennis met aanpak en opzet en met de docent. De bedoeling is dat je hiermee kunt inschatten of een van deze cursussen iets voor je is en of het beantwoordt aan wat je zoekt of nodig hebt. Deze avond is geen algemene introductie tot permacultuur.



Appelboom gilde
woensdag
11 oktober
start opleiding met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Permacultuur Opleiding online en op locatie

Gezonde voeding van een gezonde bodem, behoud van biodiversiteit, verantwoord grondstoffen-, water- en bodemgebruik, schoner milieu, schonere lucht(!), sociale cohesie, lokale en regionale economie en minder afhankelijk zijn van de woelige politieke en economische stromen zijn essentieel voor onze toekomst.
Deze compacte opleiding bieden we aan naast de Jaaropleiding voor mensen met minder vrije weekenddagen of die op te grote afstand van Den Haag wonen. Met 8 online sessies op woensdagavond, huis- en tuinwerkopdrachten en 4 praktijkdagen in Den Haag en Heerdeberg helpen we je op weg met permacultuur.


Permacultuur Ontwerp
zondagmiddag
15 oktober
start cursus met Rutger Spoelstra
[ Lees meer... ]

Basiscursus Permacultuur

Permacultuur is een ontwerpfilosofie waarmee je een duurzaam leven kunt ontwerpen, het wordt ook wel omschreven als een dans met de natuur. Tijdens deze cursus maak je kennis met permacultuur. Het is een brede introductie, maar ook praktisch toepasbaar. Je ontwikkelt basiskennis en ecologisch inzicht waarmee je permacultuur toe kan passen in je eigen tuin en je eigen leven. Je leert hoe je kan meewerken met de natuur in plaats van ertegen in.

.


Compostwormen
zaterdag
4 november
workshop met Menno Swaak
[ Lees meer... ]

‍Zelf Composteren: composthoop, compostvat en wormcompostbak

Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: het 'afval' uit onze tuinen en keukens. Waarom zou je elke dag je keukenresten afvoeren en elk jaar je tuinresten om dan elk jaar weer nieuwe compost aan te voeren. Zorg voor een kringloop dicht bij huis en creëer hoogwaardige compost.
Daarmee kan je de bodem van je (moes)tuin, balkonbakken en kamerplanten verrijken.
We kijken ook naar verschil in compost voor de moestuin en het vaste planten deel.



van stek naar plant
zondag
12 november
workshop met Suzanne Luppens
[ Lees meer... ]

‍Snoeien en stekken van kleinfruit

De nadruk in deze workshop ligt op het snoeien en stekken van kleinfruit zoals aalbessen, bramen en frambozen.
Onderwerpen hierbij zijn o.a. algemene snoeiregels, het beste seizoen om te snoeien en stekken, en specifieke snoeitips per kleinfruitsoort.
Ook zal er kort uitgelegd worden waarom struiken en (fruit)bomen in een permacultuurtuin (bijna) niet gesnoeid worden, en hoe je hier met je plantkeuze op in kunt spelen.
Er is ruimte voor 10 deelnemers per workshop, dus wees er snel bij! Als je een snoeischaar hebt, neem hem dan mee..


Appelboom gilde
zondag
12 november
start opleiding met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Extra Permacultuur Jaaropleiding 2023-2024

We merken dat de belangstelling voor Permacultuur toeneemt. Dat zal zeker ook minstens voor een deel te maken met de veranderende situatie in de wereld en de daarop aansluitend verlangen naar een meer natuurlijke en toekomstbestendige situatie. Gezonde voeding van een gezonde bodem, behoud van biodiversiteit, verantwoord grondstoffen-, water- en bodemgebruik, schoner milieu, schonere lucht(!), sociale cohesie, lokale en regionale economie en minder afhankelijk van de woelige politieke en economische stromen...
Meer dan voorheen zullen we aandacht besteden aan de moestuin waar de meeste van onze groenten vandaan komen en wat we daar lokaal en gerionaal mee kunnen doen.


van stek naar plant
woensdag
29 november
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Leibomen en bijzonder fruit

Leibomen, als bron voor fruit, als erfafscheiding in plaats van schutting, oplossing voor in kleine ruimtes,

Bijzonder (klein)fruit diversiteit in oogsttijd, smaak en kwaliteit

Fruit is een hoofdbestanddeel in ons dieet. Zeker als we het vers kunnen eten heeft het veel gezondheidswaarde. Als we ons fruit niet meer van verweg kunnen of willen halen is een divers aanbod wel aan te bevelen. .


Taco snoeit
zaterdag
27 januari
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Van Snoeien naar niet meer Snoeien

Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen.
Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat?
 .


Een vam de manieren van enten
zondag
18 februari
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Enten van fruitgewassen en vermeerderen kleinfruit

Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Fruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onderstam, de juiste plaatsing, het juiste onderhoud en verzorging! Snoeien, leifruit, enten enz Theorie en praktijk: je maakt je eigen ent om mee te nemen.

 .




Het Nieuwe Cursusseizoen

Schreef ik in de vorige nieuwsbrief dat de aanloop naar een nieuw cursusseizoen altijd spannend is. Komt de nieuw te starten Jaaropleiding wel vol? Nou dat is inmiddels gelukt. En er blijkt nog meer belangstelling. En daarom bieden we een Extra Jaaropleiding van 12 zondagen die medio november begint.
Aanmeldingen voor de Voedselbosrand cursus en voor de Kruiden cursus druppelen ook binnen.
De nieuwe Basiscursus Permacultuur en een aantal eendagsworkshops hebben we aan het najaarsprogramma toegevoegd en daarmee hebben we een aardig en evenwichtig programma aanbod


Fruitbomen en -struiken

We hadden even een aanloop nodig om (ook voor ons) op een efficiënte manier voor de stad geschikte fruitbomen te distribueren. Nu het siezoen daarvoor weer ik aantocht is (vanaf begin november wellicht) gaan we weer voor een verse voorraad zorgen. Tot nu toe hebben we ons gericht op appels, peren en dergelijke, maar we willen nu ook kleinfruit (bessen) gaan aanbieden.
Allemaal met de gedachte dat goede fruitbomen en -struiken bijdragen aan voedselkwaliteit en voedselzekerheid in en om de stad.


Verbied glyfosaat (en bescherm onze natuur)

De komende weken hebben we de kans om het gebruik van glyfosaat in Europa te verbieden. Teken de petitie en steun deze oproep.

[ Lees meer...


20 x groen, 10 jaar lang! - Platform Stad

Hoe laten we 20 groene Haagse initiatieven minimaal 10 jaar lang groeien? Initiatieven die bijdragen aan klimaatadaptatie, meer natuur, aan sociale cohesie en een aantrekkelijke leefomgeving, verspreid over de hele stad.
Meld je aan voor het STADgesprek: 20 x groen, 10 jaar lang! op vrijdag 29 september om 15 uur in Parcours: https://lnkd.in/e24xU6py
Voor de Linked-inners: Met een kijkje in de keuken bij de Mengelmoestuin (Suzanne Monnier ) en Spinozahof (Marianne Edixhoven ). En in gesprek met Gijsbert van Herk (Staedion), Petra Sevinga (Stadsdeeldirecteur Escamp), Sanne Ten Bokkel Huinink (Fonds1818) en Joris Wijsmuller (Duurzaam Den Haag)
Het STADgesprek vindt plaats tijdens het Stadmakersfestival.
.


 Als u deze maandelijkse nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik dan op: Afmelden  

P‍ermacultuurcentrum Den Haag / Permcultuur Nu!
www.permacultuur.nu   info@permacultuur.nu  06-26130464
postadres:
Groot Hertoginnelaan 249, 2517  ET Den Haag
bezoekadres (na afspraak):
Eetbaar Park, ingang Vreeswijkstraat.

De Permacultuur Boeken Collectie
webwinkel voor boeken (Engels en Nederlands) over Permacultuur, Voedselbossen en Transitie beweging
www.permacultuurboeken.nl -
 info@permacultuurboeken.nl 

Statistics image