Groene leegloop bij Shell, Conersvatrix failliet en een buurtsuper in Friesland
NRCLunchkoers
Abonneer nu
Woensdag 9 december 2020
nrc.nl/economie
door
Egbert Kalse

Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.

Goedemiddag! Een tegenslag voor ING en voor voormalig topman Ralph Hamers. Het Openbaar Ministerie moet hem toch persoonlijk vervolgen voor zijn rol bij de fraude en het witwassen via de bank. En verder: bij Shell vertrekken ‘groene’ topmanagers aan de vooravond van een strategische heroriëntatie, verzekeraar Conservatrix is failliet en in een Fries dorpje zijn ze naarstig op zoek naar een winkelier.

Houston, we have a problem. Voormalig ING-topman Ralph Hamers moet alsnog vervolgd worden voor zijn rol in het witwasschandaal van ING. Tot dat oordeel komt het gerechtshof in Den Haag vanochtend. Het hof deed woensdag uitspraak in een zogeheten artikel-12-procedure, aangespannen door de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) van financieel activist Pieter Lakeman. Als gevolg van de uitspraak zal het Openbaar Ministerie over moeten gaan tot de persoonlijke vervolging van Hamers, die begin dit jaar de overstap maakte van ING naar het Zwitserse UBS,

De vervolging van Hamers volgt na de schikking van 775 miljoen euro (675 miljoen boete, 100 miljoen terugbetaling wederrechtelijk verkregen voordeel) die ING in 2018 met het OM deed nadat duidelijk was geworden dat ING zijn rol als poortwachter bij voorkoming van fraude en witwassen onvoldoende serieus had genomen. Die schikking betrof het bedrijf ING, en niet de bestuurders die verantwoordelijk waren voor dat beleid, tot onvrede van onder meer de Tweede Kamer. 

Het OM concludeerde in het strafonderzoek dat hieraan voorafging, met codenaam Houston, dat de bank „breed falend” beleid had gevoerd. Als onderdeel van de schikking ontkwam ING ook aan vervolging in andere witwaskwesties in de periode van 2010 tot september 2018. De uitspraak is een nieuwe overwinning voor Pieter Lakeman en Sobi.

  • Eerder dit jaar oordeelde het hof al dat Ralph Hamers verhoord mocht worden over het faciliteren van witwassen onder zijn bestuur.
  • De voormalig ING-topman probeerde via een wrakingsverzoek dat verhoor nog tegen te houden.
  • Het hof ging daar eind augustus niet in mee.

Hamers kreeg nog een persoonlijke veeg uit de pan in het oordeel van vandaag: toen het verhoor uiteindelijk plaatsvond, kwam wel de advocaat van Hamers, maar hijzelf bleef weg. Het hof neemt het Hamers kwalijk dat hij niet „publiekelijk verantwoordelijkheid” heeft genomen. Hamers is bij ING inmiddels opgevolgd door Steven van Rijswijk.

In een andere artikel-12-procedure waarin het Haagse gerechtshof ook woensdag uitspraak deed, is de eis wel afgewezen. Hier vroeg de Amerikaanse curator in de fraudezaak rondom IB Capital om vervolging van ING zelf. Dat succesje voor de bank valt in het niet bij de klap voor Hamers.

Liedje voor de Lunch: Requiem in D minor, K.: 3. Sequentia: Dies Irae - Live, Wolfgang Amadeus Mozart

Luister nu

Groene leegloop. Binnen oliebedrijf Shell lijkt een richtingenstrijd te zijn losgebarsten over de mate waarin het concern moet vergroenen. Drie leidinggevenden met een uiterst groen profiel hebben de afgelopen weken het bedrijf verlaten, hetgeen suggereert dat de directie van Shell minder ver wil gaan in haar klimaatambities dan de drie opgestapte medewerkers. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times gaat het om Marc van Gerven, die de zonne-, opslag- en windactiviteiten op land bij Shell leidde, Eric Bradley, die in de gedistribueerde-energiedivisie van Shell werkte, en Katherine Dixon, een leidinggevende in het energietransitiestrategieteam. Een vierde, Dorine Bosman, Shells vicepresident voor wind op zee, zou het bedrijf op korte termijn verlaten.

De leegloop van ‘groene toppers’ komt op een cruciaal moment voor Shell. Het bedrijf wil begin volgend jaar een strategische heroriëntatie presenteren, die de richting moet gaan aangeven hoe van een traditioneel fossiel bedrijf meer een klimaatneutraal bedrijf te worden. Het topmanagement is geneigd om dicht bij het huidige pad van het bedrijf te blijven, aldus de FT op basis van vier anonieme bronnen. Shells bestuursvoorzitter Ben van Beurden heeft altijd een hybride positie ingenomen in dit debat. Vorig jaar zei hij nog dat te vroeg uit olie stappen hem zeer zou spijten. 

Iets te weinig behoudend. De door financiële problemen geplaagde Nederlandse levensverzekeraar Conservatrix uit Utrecht  is dinsdag door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Dat gebeurde op verzoek van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), omdat de verzekeraar niet aan de kapitaalseisen van de toezichthouder kon voldoen, en het er volgens DNB niet op leek dat dit binnen afzienbare tijd zou veranderen. Conservatrix heeft ongeveer 80.000 polishouders.

Wat het faillissement betekent voor de klanten die een polis afsloten bij Conservatrix is op dit moment „nog niet duidelijk”, schrijft DNB in een verklaring. Dat de verzekeraar omvalt, wil niet zeggen dat hun inleg volledig is verdampt, maar dat Conservatrix onvoldoende kapitaal heeft om alle toegezegde uitkeringen te kunnen doen. De laatste keer dat een verzekeraar bezweek was in 1993, toen de kleine levensverzekeraar Vie d’Or failliet ging. De elfduizend polishouders werden ondergebracht bij Twenteleven, dat later opging in Achmea. Zij kregen uiteindelijk 80 procent van hun beloofde uitkering.

Gezocht: een winkelier. Soms lees je een verhaal en bekruipt je een intens triest gevoel. Dat overkwam mij bij het lezen van deze schitterende reportage van Joost Pijpker over de dorpswinkel in Wijnjewoude. De super, die een belangrijke sociale rol speelde in het Friese dorpje, had het al moeilijk en brandde in 2018 ook nog eens af. Eigenaar Johan Bosch had net de hulp van de dorpsbewoners ingeroepen omdat de omzet maar bleef dalen, toen de boel affikte. Bosch stopte ermee, maar het dorp wilde een nieuwe winkel.

Twaalf inwoners begonnen een vennootschap, legden geld bijeen en namen via die constructie deze zomer het winkelpand over. In enkele weken knapten de investeerders de winkelruimte compleet op. De elektra, versmolten door de brand, werd vervangen. Er ligt een tegelvloer, de muren zijn wit, de bedrading is weer op orde. Voor aankleding en meubilair zal een nieuwe winkelier zelf moeten zorgen. Ook de aanvoer van goederen is al geregeld, net als de toezegging van PostNL om weer een pakketpunt te openen. Het enige dat nog ontbreekt, is een ondernemer die de winkel wil uitbaten. 

Wat we verder lazen:

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

 

 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ons op lunchkoers@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC