"Willen ze transparantie, dan zullen ze die krijgen ook."
View this email in your browser
Lieve lezer,

Het is de ochtend van 9 mei 2014. Om 47 seconden over halftien maakt mijn telefoon, na urenlang stil te hebben gelegen, een kantelende beweging. Een paar seconden daarvoor is waarschijnlijk mijn wekker afgegaan – ik kon die dag uitslapen. Afgaande op zijn coördinaten beweegt mijn telefoon een paar meter heen en weer door mijn slaapkamer in mijn ouderlijk huis in Amersfoort. Er is een kans van 2% dat ik daarbij in een trein zit, aldus de soms ietwat fantasierijke ‘vehicle’-interpretatie van het logboek. Na een paar tellen blijft mijn telefoon weer liggen, om negen minuten later opnieuw te worden opgepakt. Zo ziet snoozen er dus uit door de ogen van een alziende, alonthoudende computer in Mountain View, Californië.
 
9 mei 2014 was geen bijzondere dag in mijn leven, maar toch kan ik je er tot op de microseconde nauwkeurig (ja, echt) over vertellen. Het is de eerste dag in het logboek dat Google bijhoudt van de bewegingen van mijn telefoon, een letterlijk kilometerslang bestand genaamd ‘Locatiegeschiedenis’. Google biedt iedere gebruiker de mogelijkheid zo’n bestand over zichzelf te downloaden, net als alle spraakberichten, agenda-items, internetaankopen en elke e-mail die je ooit hebt verstuurd of ontvangen, spam incluis.
 
Willen ze transparantie, dan zullen ze die krijgen ook. Dat moet iemand hebben gedacht in een van die hyperhippe Google-kantoren. Overspoel ze met data tot ze wieberen met hun lastige privacybezwaren. Vorige week deed het bedrijf er nog een schepje bovenop. Googles openkaartactiek wordt door meer grote spelers gevolgd: Heineken wilde ons opeens allemaal aan het kraanwater, Facebook spant al jaren factcheckers voor zijn karretje en bij Shell kun je tegenwoordig ‘CO2-neutraal’ rijden (pure klimaatkolder natuurlijk). Stuk voor stuk analyseren deze bedrijven de kritiek op hun praktijken, om daarna in de media goody two-shoes te spelen.
 
Scherp en kritisch blijven, ook als de partij die je onder de loep wilt leggen een paar kilo hooi over je heen gooit – het vergt karakter en uithoudingsvermogen. Gelukkig biedt Hard//hoofd beide, en daarnaast nog zoveel meer: humor, zelfkritiek en liefde. Veel van dat laatste.
 
Ook voor jou,
Mathijs Hoogenboom
Adjunct-hoofdredacteur Actueel

 
Ansicht, bericht uit de stad van de toekomst
Illustratie: Reinout Dijkstra

Aflevering 5 - Yentl van Stokkum: WAT HET ONKRUID ZEGT OP EEN WARME WINTERDAG

In deze nieuwe aflevering van Ansicht wordt de moderne wereld bezien vanuit het perspectief van opstandig onkruid. Zo snel als rijtjeshuizen uit de grond schieten, wil het onkruid woekeren. Maar is daar nog wel plek voor? Het onkruid van de toekomst spreekt de stadsbewoners toe: Wat mag hier groeien en bestaan? Deze aflevering is geschreven en verteld door dichter, toneelschrijver en Hard//hoofd-redactielid Yentl van Stokkum.


Ansicht is een podcast van Hard//hoofd en RAUM. Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Stitcher.
Flitsverhaal: De geur van rookworst
"Zoals elke vrijdag bestelt papa tompoucen. Want routine maakt het leven dragelijk, vertelde hij me zonet." P. van Stingelande beschrijft in een flits een openbaring van een vijfjarige: ons brein is een winkel.
Tip: Begin (eindelijk) een leesclub
Soms kan het realiseren van een simpele wens genoeg zijn om te compenseren voor al die andere dromen die misschien (lees: waarschijnlijk) nooit in vervulling zullen gaan, schrijft Ruby Sanders.
Familie Overdijk: Tante Bep
Ferry Wieringa is getrouwd en heeft opeens een grote familie. Zes weken lang verschijnt elke dinsdag een verhaal over een schoonfamilielid. Deze week geeft Wieringa een inkijkje in het leven van tante Bep.
Alles vijf sterren: Confrontatie alom
Deze week werden we blij van een vergeefse poging te ontsnappen aan de hyperactieve samenleving en een expositie die geen muur onbenut laat, inclusief het plafond.
Weerwoord: Emmer en Den Heijer doen alsof
Julius Koetsier schijnt zijn licht op de trucs waarmee Piet Emmer en Henk den Heijer historisch bewijs uit het debat over slavenhandel wegmoffelen. "De historici zeggen alleen dat het ‘zonder bewijs beweerd’ werd."
Hard//talk: Onder het mom van fictie (2)
Het slot van Stefano Keizers' theatervoorstelling lokte bizarre reacties uit bij zijn publiek: hij werd tot bloedens toe gesneden, gewaterboard en betast. Hoe moeten we dit sadisme duiden?
Met tweeëntwintig jaar ervaring in het zwijgen bekleed ik een expertpositie, en die laat ik moeilijk los. 
- Julia de Dreu
"Gijs dicht de buren jaloerse gedachten toe en is bang dat ze zijn Mercedes zullen bekrassen."
Illustratie: Monica Overdijk
"Ik zit op de fiets naar huis, uitgeteld na een intensieve tekstbespreking waarin ik niets heb gezegd."
Illustratie: Joëlle de Ruiter
"De schappen liggen vol met mijn hersenspinsels, glazuurroze als de schildluizen in tompoucen."
Illustratie: Chloé Pérès-Labourdette
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Hard//hoofd, All rights reserved. 
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com 

Our address: 
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam
The Netherlands

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Hard//hoofd · Beulingstraat 10 · Amsterdam, NH 1017BA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp