NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Haven Rotterdam: ‘Overslag daalt dit jaar tot 20% door coronacrisis’
 
Havenbedrijf Rotterdam houdt rekening met een daling van de goederenoverslag van 10 tot 20% dit jaar, als gevolg van ‘de ongekende situatie en de gevolgen daarvan waarin de haven zich als gevolg van de coronacrisis bevindt’.
 
 
 
#
 
Rotterdam frontaal geraakt
 
De Rotterdamse haven wordt in het lopende kwartaal keihard getroffen door de coronacrisis. Topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam houdt er rekening mee dat de overslag tot 30% lager dan vorig jaar kan uitvallen.
 
 
#
 
Waberer's ziet helft internationale omzet verdampen door corona
 
De Hongaarse vervoerder Waberer’s dook vorig jaar ruim 23 miljoen euro in het rood. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2019. Tevens meldt het bedrijf dat het in de voorbije coronaweken ongeveer de helft van de omzet zag verdampen in zijn belangrijkste divisie: Internationaal Transport.
 
 
 
 
POPULAIR
 
#
 
Nieuwsblad Transport-journalist Folkert Nicolai overleden
 
Afgelopen donderdag is NT-redacteur Folkert Nicolai vredig ingeslapen. We gaan dit icoon van Nieuwsblad Transport erg missen.
 
 
 
#
 
Column – De filosoof
 
Het plein voor de Coq Hardi, de stokoude uitspanning van het iconische dorpje Artichaut-les-Bains lag er verlaten bij. Het gietijzeren tafeltje, verweerd door zon, regen, wind en de tientallen gasten die er dronken, lazen en filosofeerden diende nog slechts een merel tot rustplaats.
 
 
 
#
 
Schiphol ziet vrachtvluchten met een kwart toenemen
 
Het aantal vrachtvluchten op Schiphol steeg over de laatste week van maart met maar liefst 25% door de coronacrisis en het wegvallen van 50% van de intercontinentale passagiersvluchten. Dat blijkt uit de recente vervoerscijfers van de luchthaven over maart.
 
 
 
#
 
Oplossing in zicht voor coronarisico expediteurs
 
De Nederlandse Douane stemt waarschijnlijk in met het verzoek van expediteursorganisatie Fenex om de verantwoordelijkheid voor accijnzen, invoerrechten en overige heffingen tijdens de coronacrisis bij de verlader te laten.
 
 
#
 
Wat merken de Nederlandse havens van de coronacrisis?
 
De coronacrisis is voelbaar in de Nederlandse havens: Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, Groningen Seaports, North Sea Port, Port of Moerdijk, Port of Zwolle en Port of Den Helder. Wat zijn de gevolgen en welke maatregelen treffen zij?
 
 
 
#
 
Ministerie verruimt toewijzing extra vrachtvluchten op Schiphol
 
Het heeft even geduurd, maar minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft vanaf woensdag het beleid voor het toekennen van extra luchtvaartrechten voor vrachtvluchten op Schiphol tijdelijk versoepeld met het oog op de coronacrisis.
 
 
 
#
 
Roep om betere regels crewwissels steeds luider
 
De Europese Commissie, redersverenigingen en maritieme vakbonden roepen regeringen op om bemanningswissels mondiaal mogelijk te maken. Wereldwijd zitten er door de coronacrisis duizenden zeevarenden noodgedwongen vast op zee. Een netwerk van havens en hubs, speciale luchtbruggen en het opheffen van reisbeperkingen kunnen hier mogelijk een einde aan maken.
 
 
 
#
 
NT webinar – Wat zijn de gevolgen van corona voor Havenbedrijf Rotterdam?
 
Wil je direct in gesprek met Havenbedrijf Rotterdam-CEO Allard Castelein? Sluit dan aan bij het NT webinar op vrijdag 17 april om 11:00 uur. Tijdens dit webinar zal Castelein uitleggen wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor de Rotterdamse haven op zowel korte als lange termijn. Je kunt live vragen insturen. Ook andere stakeholders...
 
 
 
#
 
Gaan havens massaal robotiseren door de corona-uitbraak?
 
De coronacrisis doet in de internationale havengemeenschap stemmen opgaan om havens verder te automatiseren. Als machines het werk doen, kunnen havenarbeiders elkaar niet tegenkomen en besmetten, is de gedachte. Een robot koop je echter niet halsoverkop.
 
 
 
#
 
Bij de grondafhandeling is het D-day, massa-ontslag dreigt
 
De vijf grondafhandelaars op Schiphol vragen van de overheid een steunpakket voor de komende drie maanden van 25,5 miljoen euro om het hoofd boven water te houden. Anders dreigt het ontslag van ‘minimaal’ drieduizend medewerkers.
 
 
 
#
 
Column – Chauffeur verraden door een kopje koffie
 
Ik heb even na moeten denken, waarover ik dit keer zou gaan schrijven. Ineens schoot mij te binnen, dat ik in het voorjaar van 2019, namens een belanghebbende, aanwezig ben geweest bij een strafzaak, waarbij een vrachtwagencombinatie met een zeer kostbare lading in zijn geheel was gestolen. De Koninklijke Marechaussee (KMar) wist uiteindelijk twee verdachten...
 
 
#
 
DB Cargo: ‘Wij halen nu pasta in Italië en papierpulp uit Vlissingen’
 
De top van de Deutsche Bahn heeft begin van dit jaar oud-topmanager Sigrid Nikutta teruggehaald om als directeur de bezem te halen door het zwaar verliesgevende DB Cargo. Dat moet uiteindelijk weer zwarte cijfers opleveren, maar voorlopig heeft zij de handen vol om het aangeslagen railgoederenbedrijf zo goed mogelijk door de coronacrisis te leiden. Dat...
 
 
 
#
 
Thecla Bodewes: ‘Uiteindelijk wordt waterstof de norm’
 
Scheepswerfdirecteur Thecla Bodewes van Thecla Bodewes Shipyards werd onlangs uitgeroepen tot Havenondernemer van het Jaar 2019 Port of Zwolle. De succesvolle onderneemster, die leiding geeft aan Thecla Bodewes Shipyards, volgt daarmee Nutte Visser van MCS Terminals op. Haar internationale bedrijf is gespecialiseerd in de nieuwbouw van onder meer coasters, duwboten, zeeslepers en bagger- en passagiersschepen.
 
 
 
#
 
Aziatische havens: lockdowns, congestie en drijvende hotels
 
Aziatische havens hebben vanzelfsprekend te kampen met de gevolgen van de coronapandemie. Maar waar het in de ene haven business as usual is, liggen andere havens compleet plat.
 
 
#
 
Coronacrisis zorgt voor bijna 400 blank sailings
 
Als gevolg van de wereldwijde corona-uitbraak hebben carriers 384 afvaarten geannuleerd, zo blijkt uit een wekelijkse update van het Deense consultingbureau Sea Intelligence.
 
 
 
#
 
Vermoedelijke cyberaanval legt netwerk MSC plat
 
Rederij MSC is mogelijk het slachtoffer geworden van een cyberaanval. De website en het klantenplatform van de op een na grootste container carrier ter wereld is al sinds donderdag uit de lucht.
 
 
 
#
 
Ook deel droge-bulkterminals lijdt onder coronacrisis
 
Ook veel droge-bulkterminals in zeehavens wereldwijd lijden ernstige volumeverliezen als gevolg van de coronacrisis. Dat meldt Dry Bulk Terminals Group (DBTG) in een circulaire aan zijn leden en relaties.
 
 
 
#
 
Rare sprongen bij Logistiek Park Moerdijk
 
Vragen in de Tweede Kamer, laaiende provinciebestuurders en minister Schouten die niet ‘amused’ is. De actie van de provincie Noord-Brabant om buiten haar grenzen stikstofruimte op te kopen, viel onlangs niet in goede aarde.
 
 
 
#
 
Belgische bond ziet nieuwe gevallen van sociale dumping wegtransport
 
De Belgische transportvakbond BTB blijft fulmineren tegen sociale dumping in de sector. Deze keer richt het zijn pijlen op het bedrijf Galliker Milmort uit Herstal. Daar ontvingen volgens de socialistische vakbond 27 Slowaken vorige week hun ontslagbrief.
 
 
 
 
POLL
 
  Goed dat de minister snel de deur opent voor extra vrachtvluchten.  
 
 
stem Eens. Vrachtsector krijgt eindelijk de aandacht van Den Haag die het verdient.
stem Nood breekt wet. Wel vreemd dat het zo lang heeft moeten duren en airlines al zijn geweigerd.
stem Het besluit mag niet ten koste gaan van de vrachtpositie van Maastricht Airport. Garanties graag.
stem Oneens. Het gaat weer om een tijdelijke maatregel. Een permanente oplossing is nodig.
 
 
 
Adverteren Colofon www.nieuwsbladtransport.nl
 
Abonneren Afmelden redactie@nieuwsbladtransport.nl
 
  010-280 10 00
 
© 2020 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam