ELF Voetbal nieuwsbrief van 24-11-2022
Head-to-head: Nederland speelde in het verleden pas twee keer tegen Ecuador

Het Nederlands elftal speelt vrijdag op het WK 2022 in de tweede groepswedstrijd tegen Ecuador. Die wedstrijd zou zomaar eens de strijd om de eerste plek kunnen worden, want Ecuador won de eerste WK-wedstrijd overtuigend van gastland Qatar, terwijl Nederland in de laatste minuten van Senegal won. Terugblikken op eerdere wedstrijden tegen de Zuid-Amerikanen geeft weinig informatie aan bondscoach Louis van Gaal: alleen Daley Blind, Stefan de Vrij en Memphis Depay deden in het vorige duel tegen Ecuador mee.


lees verder
Xavi Simons kan jongste Nederlander in dik tachtig jaar worden op WK

Wie de namen Frans van der Veen en Bertus de Harder wat zegt, verdient tien punten. Zij waren op het WK van 1938 de jongste Nederlanders ooit op een wereldkampioenschap. De Harder was bij zijn WK-debuut achttien jaar, vier maanden en 22 dagen. Xavi Simons kan het record van beide heren niet verbreken, maar kan wel de nummer drie achter hen worden. Oftewel: de jongste Nederlander die tijdens het WK minuten maakt in 84 jaar!

lees verder
Voorbeschouwing WK 2022: Nederland - Ecuador

Na de moeizame overwinning in de openingswedstrijd tegen Senegal speelt het Nederlands elftal zijn tweede wedstrijd van dit WK 2022 in Qatar tegen Ecuador. De Zuid-Amerikanen begonnen het WK met een makkelijke overwinning op Qatar en zullen tegen Nederland op zoek gaan naar een verrassing, maar moeten dat mogelijk zonder doelpuntenmaker Enner Valencia doen. De spits die in het openingsduel beide doelpunten voor zijn rekening nam, raakte geblesseerd aan zijn knie en is nog een twijfelgeval voor deze wedstrijd. Lees hier de voorbeschouwing voor Senegal - Nederland met teamnieuws, recente resultaten en tips zodat je goed voorbereid kunt wedden op deze openingswedstrijd van het Nederlands elftal.

lees verder
Waarom Jeremie Frimpong Engels (en bijna geen Nederlands) spreekt

De Nederlandse voetbaltermen kent-ie wel, maar voor de rest spreekt Jeremie Frimpong bijna geen Nederlands. Vlak voor het WK gaf Frimpong een interview, waarin hij in het Engels aangaf dat Denzel Dumfries 'gewoon' fit zou zijn op het WK 2022 in Qatar, nadat de gedachte was dat de rechterwingback geblesseerd was geraakt. Voor de mensen die Frimpong nog niet (zo goed) kennen, is het opvallend dat hij zo goed Engels spreekt. En geen Nederlands! Hoe zit dat?

lees verder
Matchfixing en invloed van de gokindustrie op de voetbalwereld

Uit recentelijk onderzoek is naar voren gekomen dat matchfixing wereldwijd een veel groter probleem is dan de meeste mensen initieel dachten. Het blijkt zelfs zo te zijn dat alleen de drugshandel in Zuid-Amerika een lucratievere business is. Dit is een groot probleem voor de voetbal wereld. Via matchfixing is het namelijk voor criminelen mogelijk om de sport binnen te komen. Maar niet alleen wereldwijd is matchfixing een probleem. In Nederland horen we de term ‘matchfixing’ ook steeds vaker vallen. Dit is dan ook niet gek dat de Nederlandse overheid er in 2021 voor koos om online gokken in Nederland te reguleren. Om dit mogelijk te maken werd de wet kansspelen op afstand aangenomen en introduceerde de overheid het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). De overheid constateerde namelijk de laatste jaren dat er steeds meer mensen waren die de keuze maakten om te gokken zonder Cruks bij een online casino zonder Cruks. Daarnaast werden er weddenschappen op voetbalwedstrijden gep

lees verder
Saoedi-Arabië verrast tegen Argentinië: de vijf grootste WK-stunts ooit

Afgelopen dinsdag verraste Saoedi-Arabië vriend en vijand door met 1-2 van titelfavoriet Argentinië te winnen. Een van de grootste stunts in de geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbal. Hier een overzicht van de vijf grootste WK-verrassingen aller tijden. 

lees verder
Extra dikke WK 2022 Special: alle 32 deelnemers, interviews met Pasveer, Gullit, Haan, De Ligt en meer!

Op zondag 20 november gaat het los: het WK 2022 in Qatar. De nieuwe editie van ELF Voetbal, nummer 11 van dit jaar alweer, staat vol over het mondiale evenement. Lees alles over de 32 deelnemende landen, het speelschema, de vele cijfers, de shirts en diverse interviews. We spraken met Oranje- en Ajax-doelman Remko Pasveer, met Matthijs de Ligt, met Ruud Gullit, met Arie Haan, met Xavi Simons en met de chauffeur van de Oranje-bus. En nog veel meer.

lees verder
Win het boek WK'74, een traumatisch voetbaltoernooi in 1.000 fabels en feiten

Vandaag begint het WK Voetbal in Qatar. Aan de vooravond van het meest controversiële eindtoernooi uit de historie leeft het WK van 1974 als nimmer tevoren. Rob van Vuure schreef daarover een boek en haalt herinneringen op aan deze fameuze eindstrijd. Confronterend en met de nodige humor en relativering.

lees verder
Interview Jeroen Elshoff: "Niemand hoeft medelijden met me te hebben"

Vier jaar geleden verzorgde hij voor de eerste keer het commentaar van de WK-finale. In Qatar is Jeroen Elshoff de vaste stem bij de duels van het Nederlands elftal. Voor het eerst dat de nationale omroep een presentator vooraf alle wedstrijden van Oranje toezegt. Zelf blijft de 45-jarige Noord-Hollander nuchter. "Een mooie eer. Maar maak het alsjeblieft niet groter dan het is."

lees verder