Techbedrijven klaar met Trump, gaan we minder vliegen na corona?
NRCLunchkoers
Abonneer nu
Maandag 11 januari 2021
nrc.nl/economie
door
Teri van der Heijden

Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.

Goedemiddag! De verlengde lockdown die er bijna zeker komt drijft ondernemers tot wanhoop. HEMA-baas Tjeerd Jegen haalt venijnig uit naar Albert Heijn. En verder: grote techbedrijven nemen Trump en zijn aanhangers hun megafoon af, en onze bereidheid om niet meer in het vliegtuig te stappen na de pandemie. 

Bonusmoraal. Het zoemde al even rond en nu lijkt het definitief: het kabinet gaat de harde lockdown met drie weken verlengen. Hoewel je het kon zien aankomen, is het voor veel ondernemers toch een grote teleurstelling dat ze niet op de 19 januari open kunnen.

Een paar weken extra sluiting, wat maakt dat uit? Véél, zegt winkelier Oskar Zwart tegen collega Mark Beunderman. Zijn twee ‘niet-essentiële’ winkels in Gorinchem en Leerdam verkopen schoenen. Een groot deel van de wintercollectie is nog niet verkocht. „In januari kun je die nog met korting van 25 of 30 procent verkopen, maar vanaf februari moet er 50, 60 procent vanaf. Dat scheelt heel veel geld”.

  • Het kabinet voerde in december compensatie in voor onverkochte voorraden. Afhankelijk van het omzetverlies kunnen winkeliers maximaal 20.160 euro krijgen, bovenop andere regelingen, zoals NOW (doorbetaling personeel), en TVL (tegemoetkoming vaste lasten).
  • Volgens brancheorganisatie INRetail, die onder meer mode-, schoenen- en sportwinkels vertegenwoordigt,  dreigt desondanks een „een veldslag” in de winkelstraat.
  • De club vindt dat ‘winkelen op afspraak’ mogelijk moet worden.

Veel winkeliers doen hun best om met een webshop alsnog wat inkomsten te binnen te halen. Maar als die nog niet echt draaide vóór de sluiting, is het moeilijk om online business rendabel te krijgen. „Mensen weten vaak niet hoe ontzettend veel tijd dit online winkelen voor ons kost”, zegt Eelke Hoogstins, eigenaar van Amsterdamse boekhandel Hoogstins. En de verzendkosten komen voor rekening van Hoogstins.

Bij HEMA, dat zichzelf eerst had bestempeld als ‘essentieel’ maar toen toch dicht moest, is het chagrijn inmiddels groot. In een bericht op LinkedIn klaagt HEMA-baas Tjeerd Jegen dat supermarkten nu typische HEMA-producten „in de ramsj gooien”, merkte Quote op. „Dit is blijkbaar retailsolidariteit”, met daaronder een link naar de handdoeken en badmatten die bij Albert Heijn in de bonus zijn. „Dank voor jullie steun.”

Liedje voor de lunch: Shop around – The Miracles

Luister nu

Bye bye! Nadat Twitter vrijdag besloot Trump permanent te verbannen, zijn dit weekend ook Apple, Google en Amazon in actie gekomen. Deze drie hebben het nu het gehad met Parler, een sociaal netwerk waar veel aanhangers van Trump actief zijn. Van de grote sociale media is Parler het best vergelijkbaar met Twitter. Na Trumps verbanning werd Parler de meest gedownloade app.

Apple en Google hebben Parler dit weekend verwijderd uit hun appstores, omdat Parler volgens de techgiganten posts toestaat die aanzetten tot haat en geweld. Amazon, waar Parlers servers draaien, heeft zelfs de stekker uit het platform getrokken. Het is nu offlineNRC-correspondent Bas Blokker stelt in dit verhaal de relevante vraag: hoe precair is het dat commerciële bedrijven een substantieel deel van de informatievoorziening monopoliseren?

Groot gat. Het ging een tijdje de goede kant op voor vrouwen op de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. Een jaar geleden hadden zelfs eventjes meer vrouwen een baan dan mannen. Maar de pandemie heeft daar een eind aan gemaakt. En niet zo’n beetje ook, meldt CNN op basis van de laatste banencijfers. In december gingen in totaal 140.000 Amerikaanse banen verloren. En dan nu het shockerende feit: er verdwenen 156.000 banen die door vrouwen werden bezet. Tegelijkertijd kwamen er netto 16.000 banen bij voor mannen.

Natuurlijk, zegt CNN erbij, óók mannen verloren hun baan in december. Maar als groep kregen ze meer werk. Binnen de groep vrouwen zijn ook grote verschillen. Nog een shockerend feit: terwijl vrouwen van kleur als groep werk verloren, kregen witte vrouwen als groep er juist banen bij. De gesloten scholen en kinderopvang worden gezien als een belangrijke verklaring voor de verschillen. 

Vliegschaamte XL. Hoe groot is het verschil tussen iets willen doen, en iets daadwérkelijk doen? De Europese Investeringsbank publiceerde vanochtend een onderzoek naar wat mensen willen doen om klimaatverandering tegen te gaan. Ruim driekwart van de 30.000 ondervraagden in Europa, China en de VS gelooft dat z’n eigen gedrag een verschil maakt – dat is meer dan vorig jaar. Behoorlijk wat Chinezen (37 procent) en ook een groep Europeanen (22 procent) en Amerikanen (22 procent) zegt vliegen na de pandemie te willen vermijden.

Onder de Nederlandse ondervraagden zegt ook 22 procent straks niet meer te willen vliegen – we gaan het zien. Ontnuchterend genoeg is de groep Nederlanders die zegt helemaal niks te willen veranderen na de pandemie nog altijd een stuk groter: 36 procent. In heel Europa is de groep struisvogels goed voor 31 procent. 

Wat we verder lazen:

Bedankt voor het lezen! Tot morgen.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ons op lunchkoers@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC