Bonusmoraal. Het zoemde al even rond en nu lijkt het definitief: het kabinet gaat de harde lockdown met drie weken verlengen. Hoewel je het kon zien aankomen, is het voor veel ondernemers toch een grote teleurstelling dat ze niet op de 19 januari open kunnen. Een paar weken extra sluiting, wat maakt dat uit? Véél, zegt winkelier Oskar Zwart tegen collega Mark Beunderman. Zijn twee ‘niet-essentiële’ winkels in Gorinchem en Leerdam verkopen schoenen. Een groot deel van de wintercollectie is nog niet verkocht. „In januari kun je die nog met korting van 25 of 30 procent verkopen, maar vanaf februari moet er 50, 60 procent vanaf. Dat scheelt heel veel geld”. - Het kabinet voerde in december compensatie in voor onverkochte voorraden. Afhankelijk van het omzetverlies kunnen winkeliers maximaal 20.160 euro krijgen, bovenop andere regelingen, zoals NOW (doorbetaling personeel), en TVL (tegemoetkoming vaste lasten).
- Volgens brancheorganisatie INRetail, die onder meer mode-, schoenen- en sportwinkels vertegenwoordigt, dreigt desondanks een „een veldslag” in de winkelstraat.
- De club vindt dat ‘winkelen op afspraak’ mogelijk moet worden.
Veel winkeliers doen hun best om met een webshop alsnog wat inkomsten te binnen te halen. Maar als die nog niet echt draaide vóór de sluiting, is het moeilijk om online business rendabel te krijgen. „Mensen weten vaak niet hoe ontzettend veel tijd dit online winkelen voor ons kost”, zegt Eelke Hoogstins, eigenaar van Amsterdamse boekhandel Hoogstins. En de verzendkosten komen voor rekening van Hoogstins. Bij HEMA, dat zichzelf eerst had bestempeld als ‘essentieel’ maar toen toch dicht moest, is het chagrijn inmiddels groot. In een bericht op LinkedIn klaagt HEMA-baas Tjeerd Jegen dat supermarkten nu typische HEMA-producten „in de ramsj gooien”, merkte Quote op. „Dit is blijkbaar retailsolidariteit”, met daaronder een link naar de handdoeken en badmatten die bij Albert Heijn in de bonus zijn. „Dank voor jullie steun.” Liedje voor de lunch: Shop around – The Miracles |