april 2019

bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Nieuwsbriefenquête

 

Heeft u de enquête uit onze vorige nieuwsbrief ingevuld? Hartelijk dank daarvoor! We hebben veel nuttige reacties ontvangen die we zullen gebruiken bij het verbeteren van de nieuwsbrief. Zo blijven de vaste rubrieken over nieuwe woorden, woordhistorie en woordherkomst bestaan, en zullen we daarnaast meer aandacht besteden aan onder andere onderwijs en spelling. Ook gaan we werken aan de opmaak van de nieuwsbrief, zodat de berichten op zowel de computer als de smartphone goed te lezen zijn. Suggesties kunt u altijd doorgeven via nieuwsbrief@ivdnt.org.

Het Groene Woordenboekje
 

Klimaatspijbelaars die 'brossen voor de bossen', een energietransitie gericht op groene stroom en een plasticdieet om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Er is veel te doen over klimaat, milieu en duurzaamheid en de maatregelen daaromheen. Denk aan de overgang naar een circulaire economie, het invoeren van milieuzones en het CO2-neutraal maken van woningen. Maar er ontstaat ook landschapspijn en vliegschaamte, en sommige mensen lijden zelfs aan ecorexia. Deze en andere actuele, opvallende en essentiële woorden die te maken hebben met de menselijke voetafdruk, hebben we nu verzameld in een gelegenheidswoordenboekje.

Ga naar Het Groene Woordenboekje

Van Betonlexicon tot Spoorwegjargon


Het Betonlexicon, het Dokterswoordenboek, het Kunst ABC en Spoorwegjargon: vier voorbeelden van online raadpleegbare termenlijsten, te vinden in de nieuwe catalogus 'Termenlijsten' op onze website. Sinds juli 2016 zijn de taken van het vroegere Steunpunt Nederlandstalige Terminologie overgeheveld naar het Instituut voor de Nederlandse Taal. Een van die taken is het verzamelen van termenlijsten van uiteenlopende domeinen zoals kunst, sport, onderwijs en overheid. Wij hebben de overgedragen verzameling geactualiseerd en aangevuld met nieuw materiaal. Daarnaast is ook de indeling vernieuwd: de termenlijsten zijn nu gecategoriseerd volgens de Library of Congress-classificatie, een internationale standaard.

Lees het nieuwsbericht

Rembrandtbal


In het seizoen 2019-2020 speelt de Nederlandse eredivisie met een speciale 'Rembrandtbal': een voetbal waarop etsen van Rembrandt afgebeeld staan.

Neologisme van de week

Nieuwe versie Wablieft-corpus


Het Wablieft-corpus bevat het digitaal archief van de Wablieft-krant (periode 2011-2017), die al dertig jaar het nieuws in eenvoudig te lezen Nederlands brengt. Het corpus bevat 2 miljoen woorden krantenmateriaal dat is aangevuld met onder andere informatie over de krantenrubriek (binnenland, sport, etc.), datum van publicatie en taalkundige annotaties. Er is nu een nieuwe versie van het corpus beschikbaar waarin syntactische annotaties toegevoegd zijn in termen van universal dependencies (www.universaldependencies.org). Daarnaast zijn enkele fouten in de metadata verbeterd.

Download het Wablieft-corpus

Ai


Kruiswoordpuzzelaars zullen het woord ai misschien wel kennen. Het is de naam voor een bepaald soort luiaard. Waarom heet dit dier zo?

Woordbaak

Profielwerkstukprijs Nederlands 2019


Het profielwerkstuk is onderdeel van het eindexamen voor havo- en vwo-leerlingen, een soort 'meesterproef'. Aan het eind van dit schooljaar reikt de Sectie Nederlands van Levende Talen voor de zevende keer een prijs uit voor het ‘Profielwerkstuk Nederlands van het jaar’, om leerlingen te stimuleren een talig of literair onderwerp diepgravend te onderzoeken. Vorig jaar ging de prijs naar Sara Jansen. Ze onderzocht de levensduur van nieuwe woorden met behulp van de FUDGE-test, een hulpmiddel om de houdbaarheid van neologismen te testen. Daarnaast ontwikkelde ze haar eigen methode. Docenten kunnen het profielwerkstuk van hun leerlingen nog tot 1 mei 2019 insturen om kans te maken op de prijs.

Lees meer over de Profielwerkstukprijs

Boekenbeer


Lezen met een boekenbeer is niet zo onschuldig als het lijkt. Met boekenbeer werd vroeger namelijk 'een onbetaalde rekening voor boeken' bedoeld.

Terug in de taal

Zoeken in geschreven en gesproken Nederlands met OpenSoNaR


Dinsdag 9 april heeft het Instituut voor de Nederlandse Taal een nieuwe versie van de OpenSoNaR-webapplicatie gelanceerd, waarmee je kunt zoeken in grote hoeveelheden geschreven en gesproken Nederlands. De applicatie geeft toegang tot data uit het SoNaR-corpus, een verzameling geschreven teksten van meer dan 500 miljoen woorden, en het Corpus Gesproken Nederlands (CGN), een verzameling van 900 uur Nederlandse spraak.

Lees het nieuwsbericht

Internationaal Studentendictee


Op 9 april 2019 vond het Internationaal Studentendictee der Nederlandse taal plaats: een dictee voor studenten Nederlands in het buitenland, dat jaarlijks op zo'n 17 universiteiten in Europa gehouden wordt. Het Instituut voor de Nederlandse Taal verzorgde de eindredactie van het dictee, dit jaar geschreven door Gerdien Verschoor.

Lees de tekst van het dictee

Meer nieuws

Redactie: Laura van Eerten
Volg ons op Twitter
Bezoek onze website
© 2019 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft ingeschreven voor een van de nieuwsbrieven (Algemeen en/of Terminologie) van het Instituut voor de Nederlandse Taal.

onze contactgegevens:
Instituut voor de Nederlandse Taal
Rapenburg 61
NL-2311 GJ Leiden

Postbus 9515
NL-2300 RA Leiden

voeg ons toe aan uw adresboek


profiel bijwerken of afmelden