Het is een Beestenboel in het JHM

5 jaren geleden


Text only:

Deze e-mail van Joods Historisch Museum online bekijken.
Voeg nieuwsbrief@JHM.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte.
 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
T +31 (0)20 5 310 310
info@jhm.nl
Van 11.00 tot 17.00 uur.
Afmelden nieuwsbrief
 
 
  
Expositie Beestenboel geopend 
29 maart t/m 1 september
Een bonte verzameling apen, kamelen en uilen is te zien in het Joods Historisch Museum. Dieren komen van oudsher voor op joodse ceremoniële voorwerpen. Ook in de beeldende kunst vormen ze een eindeloze inspiratiebron. Maak gebruik van ons extra voordelige combiticket met Artis!
Jom Hasjoa 
Zondag 7 april 19:00 uur
Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa, herdenken we wereldwijd de slachtoffers van de naziterreur. U kunt de herdenking bijwonen op 7 april om 19:00 uur in de Hollandsche Schouwburg.
Nieuwe film 'Enkele Reis' in de Hollandsche Schouwburg
Vanaf zaterdag 13 april
De educatieve film Enkele reis. Zestien maanden deportatie uit de Hollandsche Schouwburg beschrijft de periode van 20 juli 1942 tot 19 november 1943 toen het gebouw als verzamel- en deportatieplaats voor joden functioneerde. Het is de eerste productie waarbij nadrukkelijk ook ooggetuigen aan het woord komen. De film is het hele jaar doorlopend te zien in de Hollandsche Schouwburg.
Malle Beesten Atelier
Kinderevenement: Maandag 1 april van 14.00 tot 15.30 uur
In het atelier van het JHM Kindermuseum maken kinderen (6 t/m 12) samen met kunstenaar Merijn Bolink een eigen beest voor in de ark van Noach. De makers van de mooiste dieren winnen aan het einde van de tentoonstelling een beestachtige prijs.
In gesprek over Open Joodse Huizen
Donderdag 4 april om 11.00 uur, OBA Buitenveldert
Open Joodse Huizen zijn kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten waarin geluisterd wordt naar en verteld wordt over de geschiedenis van de huizen en hun vroegere bewoners. Initiatiefnemer Denise Citroen gaat met u in gesprek over het vervolg in mei 2013.
Kishkes, Poëzie, muziek en kippensoep in een nieuw jasje
Zondag 14 april om 14.30 uur
Waar joods feest is wordt gegeten. Waar treurnis is wordt getroost met eten. Alles gaat door de maag, door je kishkes, je binnenste, je gut feeling. In deze literaire voorstelling neemt Tuvit Shlomi je mee op een zoektocht naar liefde, identiteit en koosjere kip.
Grootse Jom Ha'atsmaoet viering
Maandag 15 april om 20.00 uur, Concertgebouw Amsterdam
Jaarlijks wordt de Israëlische Onafhankelijkheidsdag door joden en niet joden in de wereld gevierd. Op 15 april wordt in het Concertgebouw in Amsterdam de 65e verjaardag van de staat Israël gevierd met een groots en gevarieerd concert.
Het Portugees-joodse Kookboek
Zondag 21 april om 14.30 uur
Rudolph 'Dobby' Ferro is de samensteller van het boek Suasso's kookrecepten, een Portugees-joods kookboek uit de 18e eeuw. Drs. Ferro zal in zijn lezing de geschiedenis van de Nederlands-Sefardische culinaire traditie behandelen. 
Joden in het Caribisch gebied
Woensdag 24 april om 13.00 uur
In de 17e en 18e eeuw verhuisden relatief grote aantallen joden uit Europa naar het Caribisch gebied. In deze lezing zal hoogleraar geschiedenis Willem Klooster dit aspect van het Nederlandse koloniale verleden belichten.
Documentaire over Han de Vries
Zondag 28 april om 14.30 uur
Hoboïst Han de Vries speelde op alle grote concertpodia ter wereld. Hij verlegde zijn grenzen naar de beeldende kunst om zijn door de oorlog getraumatiseerde jeugd te verwerken. Hij is zelf ook aanwezig bij de vertoning van de film Die ellende is een goudmijn, De levenskunst van Han de Vries.
JCK eert koningin en het toekomstig koninklijk paar 
3 t/m 29 april 2013
Naar aanleiding van de aangekondigde troonswisseling op 30 april a.s. eert het Joods Cultureel Kwartier Koningin Beatrix en het toekomstig koninklijk paar Willem-Alexander en Máxima met een presentatie in het JHM, in de Portugese Synagoge en in de Hollandsche Schouwburg.
Bijzonder schilderij Verveer nu te zien 
13 maart t/m 7 april
Het JHM heeft een bijzondere tijdelijke bruikleen als voorproefje op de grote Verveer-tentoonstelling in 2015; het schilderij Veerpont op het IJ met Amsterdam in de verte uit 1846 van de romantische schilder Salomon Verveer.
Lekker joods
20 december 2012 t/m 5 mei 2013
U kunt in april en begin mei nog naar de tentoonstelling Lekker joods. Een wereld op tafel in het Joods Historisch Museum. Proef, ontdek en beleef de joodse keuken. Bekijk ook de evenementen rondom de tentoonstelling in onze agenda.
 

Jhm.nl

Categorieën: Geschiedenis Weekend weg
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018