‘Toegegeven, ik moest mijn gekwetste gevoelens wel even wegslikken.’

Lieve lezer,
 

Mijn openluchttoneelstuk en ode aan de natuur op Vuurol Festival moest per direct worden verplaatst uit het natuurgebied, omdat de lokale reeënkudde op mijn stuk hei bronstig had gebaltst. En dit bedoel ik niet figuurlijk of in corps-jargon: nee, er waren reekalfjes geboren. Als ik van de BBB was, had ik hierin natuurlijk geen enkel probleem gezien maar een optie voor smakelijke theatercatering. Maar nee: ik schikte me als opgejaagd wild in de wensen van Moeder Natuur. Toegegeven, ik moest mijn gekwetste gevoelens wel even wegslikken – begríjpen die herten dan niet dat ik dit stuk over de vergankelijkheid van het leven ook voor hén maak?! Daarop volgde de gedachte: reekalfjes nog vóór juni – is dat niet erg vroeg, is dat normaal?! Kortom, het zomert. Het is abnormaal warm: beestjes vozen en de vogels zijn aan hun tweede leg. Goed nieuws voor de liefhebbers van festivals (support je uitgeholde cultuursector, ga hossen op die grasmatten) en slecht nieuws voor de liefhebbers van natuurgebied dat volledig verdroogt (support je grasmatten, hol de cultuursector uit).

Wat nou als je liefhebber bent van beide – cultuur en natuur? Dat kan niet: je moet kiezen. Je kunt niet van dieren houden en een festivalterrein optuigen middenin hun habitat. Je kunt niet ‘opkomen voor wat weerloos is’ en soep tegen schilderijen gooien. De Raad van Cultuur bracht deze maand een rapport uit over kunst en klimaat met als conclusie: ‘Duurzame kunst maken betekent: minder kunst maken.’ Oftewel: kunst maken over het klimaat? Je kunt je kostbare tijd beter gebruiken om duurzame energie-expert te worden, of, beter nog: snel en efficiënt dood te gaan. Wat je ook doet, je schiet te kort.
 

Nu verwacht je, lezer, van mij misschien een oplossing waarmee ik de boel aan elkaar knoop en zowel de kunst als het klimaat ga redden, en kritisch in de spiegel kijk. Dat verwacht ik zelf ook.

Ik stak de stationsbrug over bij Utrecht C.S. tussen de kantoren en zag mezelf honderden keren weerspiegeld in de ramen van het Rabobankgebouw.
 

Daar liep ik dan: op mijn afgetrapte gympjes, op weg om in een bos mijn toneelstuk te maken over twee woudwezens en vergankelijkheid, terwijl daar iemand op de bovenste verdieping van de Rabobank, in de tijd dat ik hier loop, met één druk op de knop een megastal heeft gefinancierd of een boorproject heeft laten doorgaan. Ik ben toch veel te klein, te kwetsbaar, en te traag tegen zo’n tegenstander.
 

‘Daarom win je toch?’ zei een vriend later tegen me. ‘Juist omdát kunst traag en kwetsbaar is, is het een aanval op alles wat dat niet is. Een verzet.’
 

En hij heeft gelijk.

Wees het kwetsbare verzet. Wees het reekalfje dat een theaterfestival verplaatst.
 

Stay hydrated,
Marthe van Bronkhorst
columnist

Essay: Koloniale pijn – Papoeavlag niet gewenst tijdens defilé Veteranendag

Tekst: Nico Jouwe

Beeld: Jan Kranendonk

Leestijd: 15 tot 22 minuten

Gister was het Veteranendag, een dag die gemengde gevoelens oproept bij een deel van de Papoea-gemeenschap in Nederland, zo ook bij de jonge Iskandar Bwefar. Tijdens de 10e editie in 2014 werd hij hardhandig door de politie opgepakt toen hij met de Morgenstervlag naar de Nieuw-Guinea veteranen wilde zwaaien. Ordeverstoring zou de reden zijn, maar volgens hem speelde er iets anders. Acht jaar geleden was het de oud-militairen voor het eerst verboden tijdens het veteranendefilé te lopen met de Morgenster, de vlag van de Papoea’ s. Waarom gebeurde dat? En wat had Iskandar Bwefar met die veteranen te maken?

Essay: Alleen het gehele verhaal kan voor heling zorgen

Tekst: Benjamin Caton

Leestijd: 5 tot 7 minuten

Bijna 80 jaar na dato erkent de Nederlandse staat 17 augustus 1945 pas als officiële Indonesische onafhankelijkheidsdatum. Benjamin Caton vraagt zich af waarom sommige partijen deze ontwikkelingen tegenwerken en waar hun denkfouten zitten. 'Het is niet nodig is om de ene pijn te ontkennen om erkenning te krijgen voor de andere. '

Verhaal: Een bui

Tekst: Tessel Veneboer

Beeld: Jaantje Anna

Leestijd: 6 tot 10 minuten

In dit verhaal neemt Tessel Veneboer je mee naar hartje Parijs. Een jonge vrouw en een oudere man treffen elkaar. Terwijl ze praten over films, de wijn en ‘de meertaligheid van zijn twee dochters’, verschuift haar blik op de stad om haar heen en op haarzelf.,

Column: Geesten uit mijn datingverleden

Tekst: Aisha Mansaray

Beeld: Anna June

Leestijd: 4 minuten

In de digitale wereld komt Aisha haar ex-dates nog regelmatig tegen. Ze posten sportschoolselfies, krijgen een puppy, of een baby. Hoe zou het zijn als ze met hen samen was gebleven?

Oproep: Hard//hoofd zoekt nieuwe stemmen

Fladdert en flitst er van alles in je hoofd en hoef je alleen nog maar achter je computer te kruipen om tot een mooi verhaal, essay of beeld te komen? Durf je aan de andere kant kritisch op jezelf te zijn? Heb jij een unieke stem en ben je niet bang om je een langere tijd ergens aan te committeren? Stuur een plan in vóór 8 juli!

Oproep: Hard//hoofd zoekt een nieuwe uitgever (zakelijk leider)

Beeld: Bjorn Gort

Heb jij affiniteit met Hard//hoofd als springplank voor nieuwe schrijvers en kunstenaars? Wil jij de scepter zwaaien over het zakelijke deel van onze groeiende en creatieve organisatie, maar ben je er tegelijk voor geboren om je ideeën tot stand te brengen in samenwerking met anderen? Durf jij groot te dromen, maar voel jij je minstens zo betrokken bij de kleine stappen die grote dromen tot een succes maken? Jij bent dan onze ideale nieuwe uitgever!

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.