bijna herfst
Nieuwsbrief Overijssels Overzicht van 29 september 2017
nieuwsbrief icoon 
De wekelijkse nieuwsbrief van de provincie Overijssel.
Met de laatste nieuwsberichten, politieke agenda en vacatures.
Volg Overijsel ook op Twitter, Facebook en Linkedin.

social impact day zwolle

Sociaal ondernemen in Overijssel: bezoek Social Impact Day Zwolle

Social Impact Day Zwolle is hét event over ondernemen met impact in Oost-Nederland. Op donderdag 28 september 2017 spreken toonaangevende ondernemers op het poppodium van Hedon over hoe zij maatschappelijk met financieel rendement combineren. Wat betekent de gerealiseerde impact van hun bedrijf? Het doel? Werken aan een sociale en circulaire economie.

Leer van Tony's Chocolonely en Dopper!

MKB-tour Overijssel

MKB tour met gemeente Oldenzaal naar de NieuweWeme Groep

Op vrijdag 29 september komt de MKB tour van Provincie Overijssel in de gemeente Oldenzaal. Een bezoek aan het bedrijf NieuweWeme maakt een belangrijk onderdeel uit van het programma. Het doel van de MKB tour is om een optimaal ondernemersklimaat te creëren dat tegemoet komt aan de wensen van de ondernemers. De betrokkenheid van de gemeenten is daarbij essentieel. Daarom gaan provincie, gemeenten en ondernemers in gesprek. In de loop van het jaar komen alle gemeenten aan bod, steeds gecombineerd met een bezoek aan een bedrijf.

Het programma

innovatie

Overijsselse milieutechnologie centraal tijdens handelsmissie China

Een handelsdelegatie uit Overijssel bracht van 16 tot 23 september een bezoek aan de provincie Liaoning in Noordoost China. De delegatie, onder leiding van gedeputeerde Bert Boerman van provincie Overijssel, bestond uit 13 bedrijven, een kennisinstelling en Oost NL. Thema van deze handelsmissie was milieutechnologie en high tech systemen en materialen. Thema’s die naadloos aansluiten op de richtlijnen in het vijfjarenplan van de Chinese voor de periode 2016-2021: revitalisatie van het noordoosten van China, de nieuwe zijderoute en modernisering van de industrie.

Interessante afspraken

bestuur

Europese Commissie bezoekt Natura 2000 Twente

Overijssel is een provincie met prachtige natuurgebieden. Hiervan zijn 24 gebieden beschermd via de Vogel- en Habitatrichtlijn. In deze Natura 2000-gebieden worden maatregelen getroffen om de kwetsbare natuur te beschermen. De provincie Overijssel ervaart bij de uitvoering van de Natura 2000-opgave dilemma’s. Op vrijdag 22 september 2017 bezocht een delegatie van de Europese Commissie uit Brussel het Natura 2000-gebied Punthuizen-Stroothuizen om het Europese beleid en de praktijk beter op elkaar af te stemmen.

Lokale kennis optimaal benutten

Provincies willen ruimtelijke en economische kansen IJsselmeergebied beter benutten

De provincies rond het IJsselmeergebied willen de ruimtelijk-economische opgaven in dit gebied, zoals de overgang naar duurzame energie, gezamenlijk aanpakken. Daarom hebben de provincies Flevoland, Fryslân, Noord-Holland en Overijssel een gebiedsagenda opgesteld die over de provinciegrenzen heen kijkt. Met deze agenda willen de provincies de kracht en kwaliteiten van het IJsselmeergebied versterken en zij doen hiermee een aanbod aan het Rijk.

IJsselmeergebied als energiebron?

bedrijventerreinen

Twentse gemeenten en provincie Overijssel brengen vraag en aanbod bedrijventerreinen in balans

Een evenwichtige markt voor bedrijventerreinen is essentieel voor een sterke regionale economie. Alle 14 Twentse gemeenten en provincie Overijssel hebben vandaag de bestuursovereenkomst getekend over het in balans brengen van vraag en aanbod van bedrijventerreinen voor de komende tien jaar. De afspraken zorgen ervoor dat de regio niet “op slot” gaat. Goede nieuwe plannen kunnen tot ontwikkeling komen en daarmee bijdragen aan de economische ontwikkeling.

Vestigingslocaties, oplossingen en monitoring

glasvezel buitenaf

Voor 6.500 adressen in Kop van Overijssel is snel internet nu heel dichtbij

Vanaf vandaag kunnen bewoners van 6.500 adressen in de kop van Overijssel zich inschrijven voor een glasvezelaansluiting. Vandaag ondertekenden RENDO, CIF, de gemeenten Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Zwolle en bewonersinitiatief BB-NoW hiervoor een convenant. In het convenant staan afspraken over de aanleg van glasvezel, zoals leges, degeneratiekosten en graafdieptes. Wanneer meer dan 50 procent zich tijdens de campagne van Glasvezel Buitenaf aanmeldt, wordt het glasvezelnetwerk in 2018 gebouwd.

Wat is het aanbod?

burgerparticipatie

Kies een naam voor de nieuwe tunnels in de N34 bij Hardenberg

Inwoners van de gemeente Hardenberg kunnen vanaf vandaag stemmen op de namen voor de nieuwe tunnels in de N34. In de afgelopen periode zijn er vele tientallen namen als suggestie aangedragen voor de tunnels. Uit al deze namen heeft de provincie Overijssel samen met de gemeente Hardenberg een selectie gemaakt, waar inwoners nu op mogen stemmen. De provincie en de gemeente zijn blij dat veel mensen hebben meegedacht.

Wat zijn de namen?

Kwartiermakers geven impuls aan breedtesport en talentontwikkeling

Sport en bewegen verbindt honderdduizenden mensen in Overijssel. De provincie ziet breedtesport dan ook als de basis voor gezond bewegen. Maaike Heethaar en Eralt Boers zijn door de provincie Overijssel aangesteld als kwartiermakers Breedtesport en Talentontwikkeling. Zij gaan aan de slag om samen met gemeenten, sportorganisaties en onderwijs een gemeenschappelijke ambitie vast te leggen met een verbinding naar topsport. Ook verbinden zij initiatieven, zodat die effectiever worden.

Een beweegvriendelijk Overijssel

Overijssels-Feits

Minder leegstand in Overijsselse winkelcentra

Winkelleegstand vormt al een aantal jaren een groot probleem voor de stads- en dorpscentra. In de binnensteden is de leefbaarheid onder druk komen te staan door het grote aantal leegstaande winkels. De Provincie Overijssel probeert met de Stadsbeweging en de RetailDeals dit probleem aan te pakken. In het artikel van maart werd ingegaan op de winkelleegstand per gemeente. In dit artikel zoomen we verder in op de leegstand in de Overijsselse winkelcentra.

Verschil tussen kleine winkelgebieden en steden

wonen

Start bouw appartementen op parkeerdek Dijkstraat

Met het plaatsen van het laatste fundament gaven gedeputeerde Monique van Haaf, directeur deltaWonen Evert Leideman en wethouder Nelleke Vedelaar het startsein voor de bouw van 37 sociale huurappartementen aan de Dijkstraat. Een bijzonder bouwproject omdat het appartementencomplex op het bovendek van de parkeergarage wordt gebouwd. Schutte is de partij die de appartementen in opdracht van deltaWonen realiseert.

Binnentuin op het bovendek van de parkeergarage

waterrand

Nieuwe waterwinlocatie Vriezenveen-Daarle in Omgevingsvisie opgenomen

De provincies Overijssel en Gelderland, de waterschappen Rijn en IJssel, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen en drinkwaterbedrijf Vitens hebben een onderzoek verricht naar nieuwe waterwinlocaties om ook in de toekomst te kunnen blijven voorzien in de drinkwaterbehoefte in Twente. Op basis van de uitkomsten van de Milieu Effect Rapportage (planMER) zijn bestaande winning Mander en nieuwe winning Vriezenveen-Daarle als voorkeurslocaties aangewezen.

Nieuwe waterwinlocatie Vriezenveen-Daarle in Omgevingsvisie opgenomen

Openbaar-Vervoer

Kansen voor verbetering grensoverschrijdende treinverbindingen

De kwaliteit van de internationale treinverbinding Amsterdam-Hengelo-Osnabrück-Berlijn kan worden verbeterd. Dit is een van de uitkomsten van een aantal verkennende studies naar verbetering van het grensoverschrijdend treinvervoer voor personen in het Euregiogebied. Voor de korte termijn kan met nieuw treinmaterieel de stop in Bad Bentheim aanzienlijk worden ingekort.

Welke nieuwe verbindingen?

drinkwater

Ontwikkelingen rond drinkwaterwinningen goed in beeld

Het Overijsselse drinkwater is van goede kwaliteit. Om de bronnen voor drinkwater te beschermen hebben Gedeputeerde Staten de ontwikkelingen bij alle drinkwaterwinningen in beeld gebracht. Dit is vastgelegd in zogenaamde gebiedsdossiers. Hierin komt naar voren dat de bekende bodemverontreinigingen de drinkwaterwinningen niet aantasten en dat in meer bestemmingsplannen de bescherming van winningen goed is geregeld. Ook zijn er goede resultaten behaald met de aanpak van nitraatbelasting van de drinkwaterbronnen.

Betaalbaar drinkwater

besluitenlijst

Besluitenlijst van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten

Bekijk hier de besluitenlijsten.

Stateninformatiesysteem

 

Afmelden van de nieuwsbrief.

pov_logo_kleur

****************************************************************
Het is mogelijk dat er tijdens het transport van dit bericht fouten
zijn ontstaan zodat het bericht onjuist is overgekomen.
Hiervoor kunnen wij geen aansprakelijkheid erkennen. Indien er sprake
is van een besluit zal de vastgestelde versie per post aan u worden
toegezonden.
Indien er sprake is van overige mededelingen adviseren wij u om bij
twijfel over de juistheid of volledigheid contact met ons op te nemen.
****************************************************************