bijna herfst
Nieuwsbrief Overijssels Overzicht van 19 oktober 2017
nieuwsbrief icoon 
De wekelijkse nieuwsbrief van de provincie Overijssel.
Met de laatste nieuwsberichten, politieke agenda en vacatures.
Volg Overijsel ook op Twitter, Facebook en Linkedin.

 bereikbaar

In- en uitchecken bij overstap regionale treinen verleden tijd

Treinreizigers in Overijssel hoeven niet meer in en uit te checken bij een overstap tussen verschillende regionale vervoerders. Vanaf 10 december 2017 heeft de reiziger de keuze uit twee OV-chipkaartpoortjes en -palen: één voor de NS en één voor alle Overijsselse regionale treinen van Arriva en Keolis Nederland.

Meer gemak?

nieuwe electrische trein

Keolis Nederland presenteert eerste nieuwe trein Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen

Treinreizigers op de treintrajecten Zwolle – Enschede en Zwolle – Kampen stappen vanaf 10 december 2017 in de gloednieuwe treinen van Keolis Nederland. De Zwitserse treinfabrikant Stadler bouwde hiervoor 16 elektrische Flirt-treinen in opdracht van Keolis Nederland. Emile Broersma, vice directeur Operations Keolis Nederland: "De treinen hebben een frisse eigentijdse uitstraling. Wie thuis is in Overijssel zal aan de verschillende silhouetten op de trein de verschillende steden die de trein vanaf 10 december aandoet herkennen".

Sociale veiligheid

MKB-tour Overijssel

MKB tour Overijssel naar Ommen en Ténax

Op vrijdag 20 oktober komt de MKB tour van Provincie Overijssel in de gemeente Ommen. Een bezoek aan Ténax maakt een belangrijk onderdeel uit van het programma. Het doel van de MKB tour is om een optimaal ondernemersklimaat te creëren dat tegemoet komt aan de wensen van de ondernemers. De betrokkenheid van de gemeenten is daarbij essentieel. Daarom gaan provincie, gemeenten en ondernemers in gesprek. In de loop van het jaar komen alle gemeenten aan bod, steeds gecombineerd met een bezoek aan een bedrijf.

Het programma

MKB tour met gemeente Almelo naar ACtronics

Op maandag 16 oktober kwam de MKB tour van Provincie Overijssel in de gemeente Almelo. Een bezoek aan ACtronics maakte een belangrijk onderdeel uit van het programma. Het doel van de MKB tour is om een optimaal ondernemersklimaat te creëren dat tegemoet komt aan de wensen van de ondernemers. De betrokkenheid van de gemeenten is daarbij essentieel. Daarom gaan provincie, gemeenten en ondernemers in gesprek. In de loop van het jaar komen alle gemeenten aan bod, steeds gecombineerd met een bezoek aan een bedrijf.

Het programma

wonen

Meer geschikte woningen voor ouderen nodig

De Overijsselse bevolking vergrijst, net als in de rest van Nederland. De babyboomgeneratie, die tussen 1945 en 1960 is geboren, is nu tussen de 57 en 72 jaar oud. Zij zijn al, of gaan binnenkort met pensioen. Hun levensverwachting is ook hoger dan van oudere generaties. Daardoor zorgen zij voor een sterke toename van het aantal oude inwoners. Zij komen nu in de leeftijdsfase dat hun gezondheid afneemt. Ze krijgen met gezondheidsbeperkingen te maken. Tot 2013 konden ouderen die dat wilden zich inschrijven bij een verzorgingstehuis of verpleegtehuis. Vanaf 2013 zijn de regels aangescherpt en komen alleen mensen met een zware beperking nog in aanmerking voor een (verpleeg)tehuis. Dat betekent dat er ook voldoende woningen geschikt moeten zijn voor deze groep. Hoeveel en wat voor geschikte woningen hebben we dan nodig?

Vooral in Twente grote opgave

bestuur

Subsidieregeling voor kleinere evenementen in Overijssel

Kleine evenementen versterken de lokale saamhorigheid en maken van Overijssel een aantrekkelijke provincie. Organisatoren van deze evenementen komen ook in 2018 in aanmerking voor een financiële ondersteuning. Het gaat om kleinere evenementen die onderscheidend zijn en passen bij specifieke kenmerken van de streek. De organisatoren kunnen vanaf 16 oktober tot en met 6 november 2017 een aanvraag indienen.

Financiële steun op lokaal niveau

innovatie

Twente in Top 3 ‘Meest innovatieve regio van Nederland’

De regio Twente is genomineerd als ‘Meest innovatieve regio van Nederland’. Tijdens de prijsuitreiking van de Nederlandse Innovatie Prijzen, op dinsdag 31 oktober, wordt de winnaar bekend gemaakt. De andere genomineerde regio’s zijn Eindhoven en Noord-Holland.

Erkenning voor hightech Twente

Overijssels-Feits

Ouderen zoeken geschikt koopappartement vooral in eigen buurt

Ouderen zijn weinig verhuisgeneigd. Ze zijn erg tevreden met waar ze wonen. Als ze willen verhuizen is dat vooral vanwege de gezondheid of soms om dichter bij familie, vrienden of kennissen te wonen. De voorkeur voor het type woning waar de ouderen van nu heen willen verhuizen is de afgelopen 15-20 jaar wel veranderd. Ouderen van nu hebben meer te besteden en hebben vaker een koopwoning dan 15 jaar terug. Overijsselse ouderen zoeken vaker een ouderenwoning dan in Nederland gemiddeld. Belangrijk is in elk geval dat de woning in de juiste buurt ligt, anders verhuist men liever niet.

Behoefte aan appartementen

Bevolking groeit in Borne en regio Zwolle en krimpt in Zuid-Twente en Midden-Overijssel

In 2016 trok Overijssel voor het eerst sinds 2007 weer meer inwoners uit andere regio’s aan dan dat er vertrokken. In totaal kwamen er ruim 3.400 inwoners bij. Maar niet alle gemeenten groeien even hard. De afgelopen 10 jaar groeiden Zwolle en een aantal buurgemeenten van Zwolle erg sterk, evenals de Twentse gemeente Borne. In 2016 groeiden vooral Borne en een aantal kleinere gemeenten, zoals Kampen en Wierden procentueel het meest. Zwolle blijft in aantallen wel de grootste groeier. Tegelijkertijd laten gemeenten in het zuiden van Twente en het midden van Overijssel krimp zien.

Groeitempo Zwolle neemt af

Overijssel trekt weer inwoners aan, vooral in landelijk gebied

Overijssel groeide in 2016 met ruim 3.400 inwoners, meer dan in de jaren van de economische crisis, maar minder dan verwacht. De provincie trok voor het eerst sinds 10 jaar ook weer meer inwoners aan uit de rest van Nederland dan dat er vertrokken. Het zijn vooral de landelijke gemeenten die meer inwoners vasthouden en aantrekken. Het stedelijke gebied van Overijssel (Enschede, Zwolle, Hengelo, Deventer, Almelo) ziet juist steeds meer vertrek. De sterke groei in het landelijke gebied gaat ten koste van de steden. Dit wordt verklaard door het herstel van de woningmarkt, de invoering van het sociale leenstelsel voor studenten en de spreiding van vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Vooral sterke bevolkingsgroei in het landelijk gebied en in Noord-Overijssel

Economie

Gezamenlijke ambities provincie en bouwers voor regionale woningbouw

Tijdens een bijeenkomst in Deventer van de NVB, Bouwend Nederland en de provincie Overijssel hebben de provincie en een groot aantal bouw- en ontwikkelende partijen vandaag nieuwe uitgangspunten en gezamenlijke ambities omarmd om de samenwerking verder vorm te geven. De provincie Overijssel loopt daarmee vooruit op wat het regeerakkoord wil bevorderen: meer samenwerking tussen stakeholders en wegnemen van belemmeringen als het gaat om regionale woningbouw.

Aardgasloos?

natuur

Vleermuizen geen last van geluid Airforce Festival

Vleermuizen op en rond het voormalig vliegveld Twenthe gedroegen zich niet anders tijdens het Airforce Festival dan daarvoor en daarna. De gemeente Enschede, provincie Overijssel en Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie hebben hiervoor gezamenlijk onderzoek laten doen door Bionet Natuuronderzoek. Deze partijen willen daarmee met het oog op de toekomst nog meer te weten te komen over de effecten van (muziek)evenementen op het gedrag van vleermuizen. Het onderzoek levert voor zowel de ontwikkeling van Technology Base als voor andere organisaties en situaties in Nederland interessante en bruikbare uitkomsten op.

Om welke soorten gaat het?

besluitenlijst

Besluitenlijst van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten

Bekijk hier de besluitenlijsten.

Stateninformatiesysteem

 

Afmelden van de nieuwsbrief.

pov_logo_kleur

****************************************************************
Het is mogelijk dat er tijdens het transport van dit bericht fouten
zijn ontstaan zodat het bericht onjuist is overgekomen.
Hiervoor kunnen wij geen aansprakelijkheid erkennen. Indien er sprake
is van een besluit zal de vastgestelde versie per post aan u worden
toegezonden.
Indien er sprake is van overige mededelingen adviseren wij u om bij
twijfel over de juistheid of volledigheid contact met ons op te nemen.
****************************************************************