Ga erop uit in het voorjaar

Geniet in maart van de start van de lente. Met het begin van het voorjaar ontwaken planten en dieren uit hun winterslaap. In het Park kunt u zien hoe de eerste knoppen weer in de bomen komen en de natuur weer tot leven komt.

Deze maand starten we in samenwerking met de vlinderstichting aan een onderzoek naar nachtvlinders. Hiervoor gaan we op verschillende locaties meten welke nachtvlinders er zitten. Bent u benieuwd waarom en hoe wij dit gaan doen? Lees dan verder.
PLAN UW BEZOEK

Blog van boswachter Henk Ruseler

Het mag inmiddels duidelijk zijn; ik ben een wandelaar! Een bezigheid waar ik van kindsbeen af immens veel plezier aan beleef. Of ik met al dat gewandel een rondje Aarde (40.075 km) kan aftikken? Ik vermoed van wel, sowieso heb ik op zes van de zeven continenten die onze mooie blauwe planeet rijk is, meer of minder voetstappen staan. Niet dat dit bij mij een gevoel van trots teweeg brengt, ik ben namelijk nooit iemand met streeplijstjes geweest. De reisdoelen buiten Europa kwamen meestentijds op mijn pad omdat vrienden voor korte- of lange tijd hun vleugels buiten dit werelddeel hadden uitgeslagen.

LEES MEER

Hoe nachtvlinders ons meer vertellen over de biodiversiteit in het Park

Nachtvlinders zijn een goede indicator voor de biodiversiteit en kwaliteit van leefgebieden. Er zijn namelijk veel verschillende soorten nachtvlinders, dit wordt ook wel soortenrijkdom genoemd. Daarnaast reageren nachtvlinders snel op veranderingen in hun omgeving. Nachtvlinders hebben net zoals veel andere insecten een korte levenscyclus, ze leven vaak maar één jaar. Daardoor reageren nachtvlinders snel op veranderingen in hun omgeving. Dit kan zowel een negatieve als positieve invloed zijn. Hierdoor kunnen nachtvlinders snel afnemen of juist toenemen, wat een goed beeld geeft van de uitgevoerde beheersmaatregelen. Een maatregel kan bijvoorbeeld zijn het creëren van open plekken in het bos of de aanplant van nieuwe bomen en struiken. Ook invloeden vanuit de natuur, zoals droogte, kunnen goed gemeten worden bij nachtvlinders.
 
LEES MEER

Hoge Veluwe Landschapssymposium

Integrale benadering op landschapsschaal in het terreinbeheer
Op 24 maart 2023 organiseert Het Nationale Park De Hoge Veluwe het 3e Hoge Veluwe Symposium. Het thema is ditmaal de integrale benadering op landschapsschaal in het terreinbeheer. Een hele mond vol. Maar wat is integraal? Onder integraal verstaan we dat er vanuit verschillende invalshoeken gekeken wordt; dat verschillende elementen en facetten in samenhang bekeken worden. Ook natuurbeheerders en landgoedeigenaren hebben te maken met steeds meer functies, factoren, partijen en belangen. Met integraal bedoelen we in dit geval ook de wisselwerking tussen aarde, mens en natuur. Het gaat om het samenspel tussen landschap (bodem, water, geomorfologie); de invloed van de mens (cultuurhistorie) en de natuur (natuurlijke processen). Dat vraagt om een visie op een hoger schaalniveau: op landschapsschaal. Denk aan een samenhangende analyse van de opbouw- en ontstaansgeschiedenis van het landschap; een landschapsecologische systeemanalyse en een gebiedsgerichte benadering. Ook de relatie met de omgeving speelt een rol.
LEES MEER

Nalaten aan het Park

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de unieke nalatenschap van het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Met uw nalatenschap kunt u bijdragen aan een duurzaam Park, dat we met een gerust hart kunnen doorgeven aan volgende generaties. Onze collega Margot Palmen sprak met Atie Hoekwater, die het Park in haar testament heeft opgenomen.

‘Voor mijn man en mij was het duidelijk, dat we willen nalaten aan een plek waarmee we ons verbonden voelen, waar we plezier beleven en die dichtbij ons staat. De krachtige doelen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waarbij alles erop gericht is om ook toekomstige generaties van deze unieke combinatie van natuur en cultuur te kunnen laten genieten, sluiten daar naadloos op aan. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn nalatenschap op een goede manier besteed gaat worden.’

Lees hier het verhaal van Atie Hoekwater.
WILT U HET PARK OOK STEUNEN?

Actie Meer Bomen Nu oogst zaailingen van berk in het Park

Op donderdag 16 februari zijn er vanuit de landelijke actie Meer Bomen Nu zaailingen van berk geoogst uit het Park. Meer Bomen Nu oogst overdadige en ongewenste zaailingen uit natuurgebieden. Deze worden vervolgens weggegeven aan boeren en burgers die willen planten, waardoor bomen en struiken van een kansarme naar een kansrijke plek verplaatst worden. 

LEES HET ARTIKEL

Red de moeflon, nu het nog kan!

Sinds de komst van de wolven is de moeflon in het Park uitgeroeid. Alleen binnen een apart stroomraster zijn circa 30 moeflons voorlopig nog bewaard gebleven. Om deze laatste moeflons een kans op een toekomst te geven zijn we een petitie gestart. Met behulp van de petitie “Red de moeflon” willen we toestemming krijgen om de wolf te mogen verwijderen uit het Park. 

In het Museonder hebben we de tentoonstelling Red de moeflon ingericht die informeert over het nut en de noodzaak van de moeflon, en waarom het Park deze iconische soort wil behouden voor toekomstige generaties.

Moeflons zijn zeer belangrijk voor het Park, ze helpen ons met het beheer van de open landschappen. Deze landschappen, waaronder stuifzanden en heischrale graslanden, zijn Europees beschermd. Zonder de grazende moeflons groeien de landschappen dicht. Een groot probleem, omdat we dan niet alleen de beschermde open landschappen verliezen, maar vooral ook de biodiversiteit die erbij hoort. Alle soorten die afhankelijk zijn van deze landschappen, zoals de tapuit, verdwijnen dan uit het Park. Om deze landschappen en soorten te behouden, hebben we de moeflon hard nodig.

Kijk voor meer informatie op onze FAQ. Naast het tekenen van de petitie kunt u de moeflons ook helpen door lid te worden van Vereniging De Moeflon.
HELP ONS EN TEKEN DE PETITIE

Uitgelicht

Hoge Veluwe Vacature Festijn


Bent u of kent u iemand die op zoek is naar een mooie baan of leuke bijbaan? Kom dan op 25 maart 2023 tussen 12.00 en 15.00 uur kijken bij het Hoge Veluwe Vacature Festijn. Hier vertellen medewerkers van het Park meer over waarom werken bij De Hoge Veluwe leuk is en wat de vacatures inhouden. Er staan verschillende vacatures bij afdeling bezoekersmanagement en de afdeling horeca en winkel open. Uiteraard staat er een hapje en drankje klaar om het festijn compleet te maken.
Lees meer en aanmelden

Paasbrunch in het Park Paviljoen


Op eerste paasdag kunt u in het Parkrestaurant genieten van een heerlijke paasbrunch. Het lunchbuffet bestaat uit smakelijke warme en koude gerechten en uiteraard mag een lekker dessert niet ontbreken. Denk hierbij aan luxe broodjes, charcuterie, gerookte en gemarineerde vis, salades en uiteraard gekookte scharreleieren. Wilt u hier ook van komen genieten? Reserveer dan een plekje.
Lees meer en reserveren

Steun het Park


Om ook toekomstige generaties te kunnen laten genieten van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, is financiële steun hard nodig. Dankzij steun van particulieren en bedrijven kan het Park blijven investeren in onder meer biodiversiteit en educatie.
Lees meer
 

Fascinerende landschappen


In de Parkwinkel is het nieuwe boek Fascinerende landschappen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe verkrijgbaar. In het boek wordt er ingezoomd op de grote variatie en de bijzondere ontstaanswijze van de verschillende landschappen in het Park. Met het boek Fascinerende landschappen komt u meer te weten over de landschappen in het Park.

Bekijk het inkijkexemplaar

 Zakelijk


De lente is de perfecte tijd voor een bedrijfsuitje in het Park. Combineer uw vergadering met een buitensessie of een wandeling om inspiratie op te doen. Of ga er lekker op uit met uw medewerkers en ontspan samen in de landschappen van het Park met een heerlijk picknickpakket.

Bekijk de mogelijkheden

Uitzending gemist


Onlangs was het Park te zien bij nieuwsuitzending van Omroep Gelderland. Daarnaast waren we te horen bij het programma De Nacht van KRO-NCRV. Wellicht heeft u deze gemist, u kunt de uitzendingen hieronder terugkijken en luisteren.
  • Kijk hier de nieuwsuitzending van Omroep Gelderland terug.
  • Luister hier naar De Nacht van KRO-NRCV (het interview is te horen vanaf 2 uur 44)

Parkwinkel


Deze maand krijgt u De Hoge Veluwe kalender van 2023 gratis bij een besteding van € 20,00 of meer in de Parkwinkel. Deze jaarkalender bestaat uit prachtige foto's die gemaakt zijn in het Park. U kunt de kalender ook kopen voor de speciale actieprijs van    € 5,00.

Themarondleiding Jachthuis


Tot en met 31 maart 2023 kunt u een themarondleiding volgen. Tijdens deze rondleiding bezoekt u enkele vertrekken uit de reguliere rondleiding, zoals de hal en de eetkamer. Daarnaast neemt u een exclusief kijkje in de linnenkamer, biljartkamer en de kelder. In de kelder is een kleine expositie over het ontwerp van het totaalkunstwerk en de gebruikte bouwmaterialen.
Let op: u vindt de themarondleiding onder het kopje 'arrangementen' in de ticketshop. 
Lees meer

Ontdek het Park  •  Bezoek het Park  •  Agenda   
Webshop  •  Steun ons

© 2023 – Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe



 
Blijf elke dag op de hoogte en volg ons op social media:
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube