Het vechten voor andermans rechten is indirect ook opkomen voor onze eigen rechten. Voor mensenrechten.

Lieve lezer,

Al een maand lang zie ik op mijn sociale media hartverscheurende beelden van mannen, vrouwen en kinderen die door het puin van hun verwoeste land lopen, of rouwen om de levenloze lichamen van hun dierbaren. Als een stille getuige ben ik aanwezig bij deze ontwakende nachtmerrie. Nog niet vaak in mijn leven heb ik zo’n groot verdriet om het collectief ervaren. Zwijgen is geen optie.


In het begin kreeg ik van sommigen het advies dat het geen zin heeft wat ik doe en dat ik weinig verandering teweeg kan brengen. Maar naar dit advies luisterde ik niet. Als ik erin slaag om enkelen uit onze sociale kring te bereiken, dan is dat al een stap voorwaarts. Uiteindelijk is het mijn doel om degenen die stilzwijgend en onwetend voortgaan bewuster te maken van het onrecht dat zich afspeelt in Palestina, maar ook in Congo en Soedan.

Als de rechten van anderen worden geschonden, doemt automatisch de reflectie  op over mijn eigen rechten. Dan speelt de vraag door mijn gedachten of anderen evenzo bereid zouden zijn om voor mijn rechten op te staan, indien ze in gevaar zouden verkeren. Op zo’n moment wordt het helder hoe onze rechten altijd verstrengeld zijn met die van anderen.

Gelukkig ben ik, naast de shockerende beelden, ook getuige van vrienden en kennissen die de juiste woorden weten neer te pennen, die vervolgens als zachte omhelzingen voelen. Tegelijkertijd zie ik hoe verschillende mensen openlijk hun woede en bezorgdheid uiten, waardoor ik een bijzonder gevoel van gedeelde menselijkheid ervaar. Het vechten voor andermans rechten is indirect ook opkomen voor onze eigen rechten. Voor mensenrechten.

Als ik jullie lezers iets mag meegeven: koester zachtmoedigheid voor zowel jezelf als de ander, hoe ver weg die ander ook lijkt te zijn; de wereld bevindt zich in een fase van dekolonisatie, bevrijding en collectieve rouw.

 

Liefs,
Stefanie Gordin
Redacteur

Essay: In de afwezigheid van

Tekst: Marit Pilage

Beeld: Foz Foster

Leestijd: 8 tot 12 minuten

Marit Pilage onderzoekt de rol en betekenis van kunst bij zwangerschap en vruchtbaarheid, maar vooral ook bij het uitblijven daarvan.

Kunst: Kijkend naar kunst van mannen – ‘Ben ik dan toch een mannenhater?’

Tekst: Puck Lingbeek

Beeld: Paula Modersohn-Becker

Leestijd: 5 tot 8 minuten

Puck Lingbeek's vader stelt dat haar boosheid richting mannen haar interpretaties van kunst beïnvloedt. Puck is het daar niet mee eens, maar het zet het haar wel aan het denken.

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Tekst: Eva van den Boogaard

Beeld: Twinkel Achterberg

Leestijd: 2 minuten

Twee jaar geleden vroeg Eva nog aan een collega waarom ze niet dronk. Inmiddels laat ook zij de alcohol links liggen en is ze zelf degene die wordt bevraagd.

Column: (Ont)hechting

Tekst: Aisha Mansaray

Beeld: Anna June

Leestijd: 3 minuten

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier
Hard//hoofd zocht afgelopen juli minstens 1.000 trouwe lezers om voortaan twee keer per jaar te kunnen verschijnen, zodat wij nog vaker een podium kunnen geven aan aanstormend talent. Met de hulp van onze lezers is dat gelukt: meer dan 1.600 mensen sloten zich aan!

Schrijf je nu in als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste magazine.
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om losse of oude nummers na te bestellen.
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.