“Hoge retourtemperaturen funest voor rendement warmtepomp”
Het energieverbruik voor de verwarming van woningen wordt doorgaans via theoretische modellen bepaald. Maar deze theoretische prestaties worden meestal niet gehaald. Hoe presteren de installaties werkelijk?
Om een koelcircuit te maken heb je naast verbindingen ook pakkingen en leidingen nodig. Het vervolg op het artikel over verbindingen in de koudetechniek beschrijft de verschillende soorten pakkingen en leidingen.
Zo’n 1.200 woningen zijn via het Programma Aardgasvrije Wijken van het gas gehaald. Ervan leren is het doel van PAW, om via een wijkaanpak tot opschaling te komen. Maar "…we zijn er achter gekomen dat het aardgasvrij maken van een wijk complexer is dan gedacht"
Voordelen en nadelen van hoge temperatuur warmtepomp
Een hoge temperatuur warmtepomp klinkt op papier ideaal. Het apparaat kan immers temperaturen tot wel 80 graden Celsius maken en direct een cv-ketel vervangen. Maar wat is het elektriciteitsverbruik en het kostenplaatje? Waar ligt de potentie van de hoge temperatuur warmtepomp?
Bi-bloc- of monobloc-warmtepompen in een cascadesysteem zijn een veel gekozen lucht-wateroplossing voor een collectief warmtepompsysteem. Zijn lucht-luchtwarmtepompsystemen ook een oplossing voor een collectief systeem?