Nieuws juli 2021
Lees deze nieuwsbrief in je browser


Nog geen abonnee?
Meld je hier aan

Hoger risico op meisjesbesnijdenis tijdens zomervakantie

Een meisje uit een cultuur waar meisjesbesnijdenis voorkomt, loopt extra risico om besneden te worden als ze op vakantie is in het land van herkomst (van haar ouders) of tijdens familiebezoek in Europa. Vaak gebeurt dat tijdens langere schoolvakanties, zoals in de zomer. Werk je in de JGZ of in het onderwijs? We hebben praktische hulpmiddelen die je ondersteunen bij het voorkomen en signaleren van meisjesbesnijdenis.

Klik verder voor praktische hulpmiddelen

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar ervaren discriminatie en vooroordelen in de zorg

27% van de Nederlanders heeft wel eens discriminatie ervaren, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Door bewuste en onbewuste vooroordelen worden mensen onterecht anders behandeld, dat gebeurt ook in de zorg. Hierdoor kunnen gezondheidsverschillen ontstaan of groter worden. We willen deze ervaren discriminatie onderzoeken en in kaart brengen.

Voor dit onderzoek komen we graag in contact met patiënten of cliënten die discriminatie op basis van hun afkomst hebben ervaren.

Lees meer over het onderzoek en het aanmelden

Nieuw: handreiking en workshop gezondheidsvaardigheden voor cliëntenraden

Eén derde van de volwassenen heeft moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Als cliëntenraad kun je een belangrijke rol spelen om samen met de eerstelijnsorganisatie de toegankelijkheid voor deze grote groep mensen te verbeteren. Zodat ook voor hen de zorg beter wordt.
Samen met het Landelijk Steunpunt Medenzeggenschap ontwikkelden we een nieuwe handreiking en workshop voor cliëntenraden die hiermee aan de slag willen.

Bekijk de workshop
Download de handreiking

Methodiek ‘Begrijpelijke medische informatie in woord en beeld’

De methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten is uitgebreid met een hoofdstuk over de ontwikkeling van consultkaarten in beeld. Organisaties kunnen de methodiek gebruik bij de ontwikkeling van materiaal in woord en beeld waarmee ze een begrijpelijke uitleg en samen beslissen ondersteunen. 

De methodiek maakten we samen met Patiëntenfederatie Nederland, NFK - Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties en Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Lees meer en download de methodiek

Doe de sneltest: hoe persoonsgericht is jouw organisatie?

Door persoonsgerichte zorg, krijg je een completer beeld van de patiënt. Daardoor kan je beter en eerder bepalen welk type zorg of ondersteuning nodig is. Met de sneltest ‘Persoonsgerichte zorg voor iedereen’ wordt in een paar stappen inzichtelijk hoe persoonsgericht jouw praktijk of organisatie is. Zo zorg je dat je beter aansluit bij bijvoorbeeld patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven of mensen met minder goede gezondheidsvaardigheden.

Download de test

Voorbeelden uit de praktijk

Serie Participatie & Gezondheid: het verhaal van Martijn
Door beweegmakelaar Jolanda en buddy Sanne kwam Martijn (47) uit zijn sociaal isolement. “Jarenlang was ik niet onder de mensen gekomen. Ik heb alleen maar thuisgezeten.” Lees zijn hele verhaal.

Video: Het Goede Gesprek van Jennifer Ramkisoen en Jolanda Mikic
Professionals die inwoners ondersteunen moeten een goed beeld krijgen van wat er speelt en wat nodig is. Professionals vertellen over ‘hun’ goede gesprek. Zoals Jennifer Ramkisoen, straathoekwerker bij de GGD Zaanstreek, en Jolanda Mikic, consulent WijVaals bij de gemeente Vaals.

Agenda


27 september 2021
Webinar: ‘Statushouders gezond aan het werk’
Over het belang van (psychische) gezondheid voor arbeidsparticipatie, met onder andere ervaringen van werkgevers en statushouders.

30 september 2021
Leerkringen Welbevinden voor gemeenten en onderwijs
Pharos en het Trimbos-instituut starten dit najaar met Leerkringen Welbevinden voor gemeenten en onderwijs. Tijdens de leerkringen werken we samen vraagstukken uit die gaan over Werken aan Welbevinden op School.

11 oktober 2021
Vrouwelijke genitale verminking – Preventie van vgv
Onderdeel van reeks webinars over vrouwelijke genitale verminking. Dit vierde webinar richt zich op het voorkomen van vrouwelijke genitale verminking.

Deel Deel
Tweet Tweet
Mail door Mail door
Deel Deel
Op de hoogte blijven? Volg ons op social media!
Volg ons op Twitter
Like ons op Facebook
Bezoek onze website
YouTube
LinkedIn
Copyright © 2021 Pharos 
Je ontvangt deze mail omdat je als nieuwsbriefabonnee bij Pharos geregistreerd staat.

Adresgegevens:
Pharos Arthur van Schendelstraat 600 tweede etage Utrecht, UT 3511 MJ Netherlands
Voeg ons toe aan je contactpersonen 

Je gegevens inzien en bijwerken of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.