Hongerig naar een magazine vol nieuwe makers die hun begeerten botvieren in woorden en beelden. 

Lieve lezer, 

Ik sliep vannacht in een nachttrein en werd ruw gewekt door de conducteur. Hij bracht me een klein dienblad, gevuld met een kop slappe koffie en twee kaiserbroodjes, een pakje boter en een potje jam. Uren later raas ik in een volgende trein door de bergen op de grens van Oostenrijk naar Italië, en mijn maag knort. Ik heb honger. 

Mijn moeder zou me waarschijnlijk vertellen dat ik ‘trek’ heb. Ze heeft gelijk. Echte honger, tot de dood aan toe, zag ik vanmorgen op mijn scherm in de ogen van een verhongerde baby in Gaza. Ik dwong mezelf de baby in de ogen te kijken, en klikte de post vervolgens weer weg. Nu kijk ik uit het raam naar het berglandschap. Met knorrende maag en knagend geweten.

Ik heb het Engelse I am hungry altijd als een betere beschrijving van het gevoel gezien. Honger, niet als iets dat je hebt, maar als een staat van zijn. Ik ben hongerig. Hongerig naar een wereld waarin élke ouder hun kind kan verbeteren naar ‘trek’, omdat honger iets van het verleden is geworden. Hongerig naar liefdevolle aanraking of zelfs maar een vriendelijke glimlach, in plaats van deze almaar verstenende hardheid. Hongerig naar een magazine vol nieuwe makers die hun begeerten botvieren in woorden en beelden. 

Zoals Rocher Koendjbiharie, die zijn levenslange verlangen naar een gemeenschap waar hij bij kan horen als homoseksueel persoon van kleur beschrijft. Of Lelie Danesh, die dicht over de honger in de twee versies van zichzelf: een moeder met heimwee naar haar geboorteland Iran, en een kind dat zich door en door Nederlands voelt. En Martijn van Bruggen, die met stekende precisie middels essay en poëzie het verband tussen voedsel en klasse illustreert. Sarah Pannekoek, die een beeldverhaal maakt over prins Mahasattva die zichzelf aan verhongerende tijgers voerde. En ondergetekende, die haar fascinatie voor eten als hoofdrolspeler in het theater koppelt aan klimaatactivistische stukken en kunstwerken…

Gelukkig wordt onze honger naar dit magazine in september gestild. Dan valt het zevende Hard//hoofd magazine én de extra bijlage ‘Ik wil, wil jij ook?’ – een briefwisseling van 10 schrijvers en beeldend kunstenaars over seksueel consent – op de mat bij onze meer dan 2.250 trouwe lezers. Nog niet één van hen? Word vóór 28 juli trouwe lezer voor 3 euro per maand en ontvang ‘Honger’ samen met  ‘Ik wil, wil jij ook’ in september door de brievenbus!

En vooruit, ik ben ook hongerig naar een broodje. Of een pizza, ik ben inmiddels de Italiaanse grens over.

Cari saluti,

Lisanne Brouwer
Uitgever

Essay: Meer dan Maria – het moederschap in de beeldende kunst

Tekst: Anne Louïse van den Dool

Leestijd: 7 tot 10 minuten

Wat betekent het om moeder te zijn? En wanneer ben je dan een ‘goede moeder’? Moederschap, en alle nuances daarrond, blijft onderbelicht. Anne Louïse van den Dool onderzoekt via de representatie van moeders in de beeldende kunst de vele kanten die horen bij moeder zijn.

Column: Misschien voor mezelf, maar niet voor jou

Tekst: Eva van den Boogaard

Beeld: Twinkel Achterberg

Leestijd: 5 minuten

Eva van den Boogaard lijkt op iemand die ze nooit gekend heeft. Via een persoonlijke brief en een angstaanjagende gebeurtenis leert ze hem toch een beetje kennen.

Interview: Lois Cohen maakte foto voor onze kunstverzamelaars – ‘Ik regisseerde per ongeluk een etalagepop’

Tekst: Jorne Vriens

Beeld: Lois Cohen

Leestijd: 3 minuten

Word vóór 1 juli kunstverzamelaar bij Hard//hoofd en ontvang een unieke print van Lois Cohen! In gesprek met chef Kunst Jorne Vriens licht Lois een tipje van de sluier op.

Honger is de grootste drijfveer van de mens, misschien wel gelijk aan de kunst van het overleven zelf. We voelen ons hongerig naar voedsel, maar ook naar rechtvaardigheid. En naar aanraking en schoonheid – maar wie kan zich dat nog veroorloven?

Honger is meer dan overlevingsdrang. Honger is verlangen. Waar snak jij naar?

In het zevende Hard//hoofd magazine lees je (beeld)verhalen, essays, poëzie en kunstkritiek over de pijn, het verlangen en de schoonheid van datgene waar we naar smachten.

Schrijf je nu in als trouwe lezer voor slechts 3 euro per maand en ontvang in september je eerste literaire magazine met als thema Honger én de speciale bijlage Ik wil, wil jij ook?. Zo help je ons om ruimte te geven aan aanstormend talent. Al meer dan 2.200 abonnees sloten zich aan en we zoeken vóór 28 juli 2.500 trouwe lezers!
Ik snak naar dit magazine
Hard//hoofd is voor 80% afhankelijk van donateurs en kunstverzamelaars. Word ook donateur! Daarnaast worden we gesteund door:
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Website
Copyright © 2025 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.