Iconische foto’s in het Joods Historisch Museum

4 jaren geleden


Text only:

Deze e-mail van Joods Historisch Museum online bekijken.
Voeg nieuwsbrief@JHM.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte.
 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
T +31 (0)20 5 310 310
info@jhm.nl
Van 11.00 tot 17.00 uur.
Afmelden nieuwsbrief
 
 
  
Museumnacht
Op zaterdag 1 november vond Museumnacht 2014 plaats. De locaties van het Joods Cultureel Kwartier werden weer goed bezocht. Bekijk de iconische foto's gemaakt door Beelddragers Amsterdam in de tentoonstelling Masterpieces from the Howard Greenberg Collection en het fotoverslag van de avond.
Instaprondleiding Masterpieces from the Howard Greenberg Collection
Zondag 9 november om 13.30 uur
Kijk samen met fotograaf des vaderlands Koen Hauser en conservator fotografie Bernadette van Woerkom naar de foto's in de tentoonstelling. Zo ziet u ineens elementen die niet meteen aandacht vragen, maar wel heel bijzonder zijn.
Korte collegereeks Geschiedenis van de fotografie
15, 22 en 29 november om 14.00uur
De tentoonstelling  is aanleiding voor een collegereeks  door docent Aldwin Kroeze over de geschiedenis van de fotografie: techniek, realiteit en kunst. Meld u aan via de Vrije Academie.
Lezing Het Nieuwe Bouwen in Nederlands-Indië 
Zondag 16 november om 14.30uur
Frans Liedelmeijer - kunsthandelaar, publicist, expert en gecertificeerd taxateur/makelaar toegepaste kunst 1880-heden - vertelt over de Amsterdamse architect Cosman Citroen, die met zijn eigenzinnige ontwerpen het aangezicht van de stad Soerabaja ingrijpend wijzigde.
Kaarslichtconcert in de Portugese Synagoge
Donderdag 20 november om 19.30uur.
Mischa Hillesum, de broer van Etty Hillesum, was een veelbelovende pianist en componist. Helaas overleefde ook hij de oorlog niet. Zijn muzikale talent is echter niet onopgemerkt gebleven. Pianiste Marianne Boer speelt zijn composities en de muziek die hem inspireerde.
Instaprondleiding Ets Haim
Maandag 24 november om 10.30 uur
Ets Haim is de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld. Zij is in 1616 opgericht en bevindt zich sinds 1675 in de Portugees-Israëlietische Synagoge te Amsterdam. Maandelijks wordt er een instaprondleiding gehouden. Bekijk een aantal topstukken uit de collectie.
Israël en de Diaspora; een haat-liefde verhouding
Donderdag 27 november om 20.15uur.
Lezingserie 2014: Prof. Dov Waxman spreekt in deze lezing over 'The New Jewish Problem'. Israël en de Diaspora zijn innig met elkaar verbonden, maar de relatie kent ook spanningen. Is Israël wel het natuurlijke centrum van de joodse wereld en cultuur? 
Lezing Mark Rothko         
Vrijdag 28 november om 14.00uur.
The complex and fascinating aspects of the artist's Jewish identity. Annie Cohen-Solal geeft in inzicht in het leven en werk van deze bijzondere schilder. Via de pogroms in Rusland, de jodenbuurten in Portland en de xenofobische jaren twintig, komen we terecht in het dynamische naoorlogse New York.
Fotolezing Joden in Indonesië anno nu 
Zondag 30 november om 14.30uur.
In Indonesië, waar de bevolking overwegend islamitisch is, is het jodendom geen erkende godsdienst. Toch is er joods leven, onder meer in de steden Jakarta en Soerabaja. 
Fotografe Pauline Prior vertelt over haar indrukwekkende serie foto's.
13e Internationale Symposium over de geschiedenis van de Joden in Nederland.
30 november t/m 2 december 2014
In de Joodse geschiedenis wordt iedere nieuwe generatie, gevormd door de invloed van oudere generaties. Mensen omarmen de familietradities of komen er juist tegen in opstand. Dit betekent dat belangrijke ontwikkelingen in de (Nederlands-) Joodse geschiedenis zichtbaar en tastbaar worden in de schoot van de Joodse familie.
 
Masterpieces from the Howard Greenberg Collection
11 september 2014 t/m 11 januari 2015
Na groot succes in Lausanne, Parijs en Boedapest presenteert het JHM zo'n honderdvijftig foto's uit de privéverzameling van de New Yorkse galeriehouder Howard Greenberg zullen te zien zijn. De collectie bestaat uit iconen van zowel bekende als onbekende fotografen.
Wisselvitrine: Sam Waagenaar - Joden in Djerba
10 september 2014 t/m 11 januari 2015
In de wisselvitrine van het JHM zijn unieke foto's te zien van de joden op het Tunesische eiland Djerba. De negatieven kwamen enige jaren geleden in het bezit van het museum. Recent heeft het museum hier afdrukken van laten maken, waarvan een aantal nu voor het eerst wordt getoond.
Selamat Sjabbat
13 oktober 2014 t/m 8 maart 2015
De onbekende geschiedenis van joden in Nederlands-Indië
Dit najaar vertelt het JHM het onderbelichte verhaal van de joden in Nederlands-Indië. De expositie neemt u mee naar het einde van de negentiende eeuw, de koloniale tijd, de oorlog in de Pacific en de naoorlogse situatie.
Kunstkabinet: School of London
13 oktober 2014 t/m 8 maart 2015
In samenwerking met de Triton Collection Foundation toont het JHM werk van drie vooraanstaande representanten van de School of London: Frank Auerbach, Lucian Freud en Leon Kossoff. Behalve een artistieke verwantschap en een innige vriendschap delen deze kunstenaars ook hun door vervolging getekende, joodse achtergrond.
 

Jhm.nl

Categorieën: Geschiedenis Weekend weg
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018