ICTRecht nieuwsbrief - ICTRecht Groningen groeit uit haar jas!

1 jaar geleden
  • Html
  • Tekst
Nieuw jaar en een nieuw kantoor voor de ICTRecht vestiging in het noorden van het land.
Direct uw juridische documenten in orde
Bekijk deze email in uw browser

ICTRecht Groningen groeit uit haar jas!

Nieuw jaar en een nieuw kantoor voor ICTRecht Groningen. ICTRecht heeft 29 september 2016 haar tweede vestiging geopend. Het kantoor is ondergebracht in bedrijfsverzamelgebouw ‘de Mediacentrale‘ te Groningen en staat onder leiding van Mathieu Paapst. Maar omdat in de City of Talent veel gebeurt, waardoor ook wel eens de vergelijking met Silicon Valley wordt gemaakt, is ICTRecht Groningen na één jaar al toe aan een groter kantoor.
> LEES MEER OVER DE ONTWIKKELINGEN VAN ICTRECHT GRONINGEN

17 april - Privacy en persoonsgegevens: de basis (6PO)


U leert over de aankomende Europese vervanger van de Wbp, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR in het Engels). Wegens overweldigende interesse organiseren wij een extra grote training op 17 april.
Kosten € 649,- ex. btw. 
Bij de cursus kunt u het boek Algemene Verordening Gegevensbescherming bijbestellen voor gereduceerd tarief van € 50,- inc. btw (ex. verzendkosten mocht u het eerder willen ontvangen).
> MEER INFORMATIE EN AANMELDEN
1 januari 2018

Wob beperkt het auteursrecht van derden


De wettelijke openbaarheidsverplichtingen voor bestuurlijke kennis kunnen een auteursrechtinbreuk opleveren in de situatie waarbij een derde het auteursrecht heeft op informatie of software die in gebruik is bij de overheid. De doelstellingen van de Auteurswet en de Wet openbaarheid van bestuur staan in dat opzicht dwars op elkaar. Recent gaf de Raad van State duidelijkheid in een uitspraak. 
> LEES MEER
21 december 2017

Mag een leverancier verkoop door erkende distributeurs op Amazon verbieden?

 

Producenten van luxeproducten maken vaak gebruik van selectieve distributie om hun producten te verkopen. Bij selectieve distributie selecteert de producent zijn distributeurs aan de hand van selectiecriteria. Hierdoor zorgt de producent er voor dat de distributeurs altijd aan een bepaalde kwaliteitsstandaard voldoen en hiermee kan de producent het imago van het merk beschermen.


> LEES MEER
18 december 2017

Belkosten: strengere regels voor betaalde informatienummers


De ACM heeft regels aangescherpt omtrent het toekennen en intrekken van telefoonnummers die vaste belkosten rekenen. Vanaf januari 2018 zal de ACM actief op naleving van deze regels gaan controleren.
> LEES MEER
15 december 2017

Online discriminatie van consumenten in de EU verleden tijd?


Internationalisering is een proces waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen. Vervaging van de landgrenzen zorgt soms voor problemen. Goederen of diensten kopen in een andere lidstaat is bijvoorbeeld voor de consument niet altijd even gemakkelijk. Op basis van de verblijfplaats van klanten komt het voor dat handelaren de markt beïnvloeden en op die manier direct en indirect de klant discrimineren door geoblocking.
> LEES MEER
14 december 2017

Coinrecht #12 – Jaaroverzicht 2017


Het jaar 2017 zal de boeken in gaan als het jaar waarin cryptogeld zijn eerste stappen zette richting mainstream acceptatie. Nog niet eerder is deze revolutionaire technologie zó vaak in het nieuws geweest, in de krant bediscussieerd, gekocht, verkocht, opgehemeld en afgeschoten. Het is een ontzettend spannend en interessant spektakel om te volgen. Nu het nieuwe jaar is gestart, blikken we terug op de Bitcoin en blockchain ontwikkelingen van 2017.
> LEES MEER
7 december 2017

Archiefwet versus het Recht om vergeten te worden


Als verwerkingsverantwoordelijke moeten overheidsorganisaties de rechten eerbiedigen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming biedt aan de betrokkenen. Met name het ‘recht op gegevenswissing’ dat wordt toegekend aan de betrokkene, en de wettelijke plicht voor overheden om bepaalde gegevens juist blijvend te archiveren, botsen in dit kader met elkaar. Heeft de archiefwet voorrang op de AVG?
> LEES MEER

CURSUSPROGRAMMA

Dinsdag 20 maart 
Contracteren: de basis 6PO
Donderdag 22 maart
Contracteren: de basis (voor algemeen publiek)
Donderdag 5 april
Privacy en persoonsgegevens: omgang met datalekken 3PO
Dinsdag 10 april
Contracteren: ICT-valkuilen bij contractenrecht 3PO
Dinsdag 17 april
Privacy en persoonsgegevens: de basis 6PO
Dinsdag 24 april
Contracteren: de verdieping 6PO

LEZERSVRAAG

Voor mijn werk (een klein ICT-bedrijf, paar jaar oud) moet ik regelmatig naar klanten. Nu heeft de directie gemeld dat we dit via Uber moeten gaan doen om de kosten te drukken. Iedereen moet nu een account bij dat bedrijf nemen, en de kosten mag je wekelijks declareren. Ik ben het hier principieel niet mee eens, mede gezien dat mega-datalek recent. Kan ik hier iets tegen doen?
Een werkgever heeft in principe het recht om te bepalen hoe het werk wordt uitgevoerd. Daaronder valt ook hoe jij bij externe locaties zoals klanten komt. Neem maar een taxi, zoek de goedkoopste ov-optie of declareer eigen vervoer, het is zijn vrije keuze. Wil hij alleen taxi’s van bedrijf X, dan heb je je daarnaar te schikken. Op zich is Uber een legaal taxibedrijf (de UberX dienst dus, met chauffeurs met vergunning) dus als je mensen daarin wilt vervoeren dan is dat prima.   De wijze van uitvoering gaat hier alleen een tikje mis. Wanneer mensen voor hun werk met een Uber moeten reizen, sluiten ze de vervoersovereenkomst bedrijfsmatig. Het is dus het bedrijf dat de Uber bestelt en de mensen vervoert. Dat je dat privé even voorschiet is een bijkomstigheid; het is en blijft een zakelijk contract. Het doet dan raar aan dat je privé een account zou moeten nemen daar. Beter was geweest om een corporate account te nemen.   Helemaal lastig is het hier omdat Uber als bedrijf het met de privacy niet zo nauw neemt, getuige dat datalek en vele andere incidenten die de privacy raken. Het voelt dan bepaald onprettig om verplicht als werknemer zaken te doen met zo’n bedrijf, zelfs als het met een corporate account zou gebeuren zo stel ik me voor.   Juridisch vind ik het moeilijk een argument te bedenken: Uber is in Nederland nooit veroordeeld of beboet voor privacykwesties, dus hoe onderbouw je dan dat je écht niet wilt samenwerken met deze organisatie? Je kunt natuurlijk altijd inzetten op goed werkgeverschap, een veilige werkomgeving met respect voor privacy. Bij grotere bedrijven werkt het nog wel eens om te schermen met hun gedragscode Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.   Arnoud
U ontvangt deze nieuwsbrief van juridisch adviesbureau ICTRecht B.V. omdat u zich daarvoor heeft ingeschreven. Ontvangt u te veel nieuwsbrieven of zijn ze niet meer relevant voor u? 
Update uw nieuwsbriefvoorkeuren of schrijf u volledig uit 
ICTRecht B.V. Jollemanhof 12 1019 GW, Amsterdam, Nederland
ICTRecht Noord-Nederland B.V., Helperpark 288E, 9723 ZA, Groningen, Nederland
KvK-inschrijving 34216164 - Btw-nummer NL8223.30.040.B01
 

Deel deze nieuwsbrief op

Gerelateerde nieuwsbrieven

Ictrecht.nl

Categorieën: Advocaten
Leeftijd: 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

© 2019