ICTRecht nieuwsbrief mei - Kan de Amerikaanse overheid toch e-maildata opvragen buiten de VS?

2 jaren geleden


Text only:

Direct uw juridische documenten op orde
Bekijk deze mail in uw browser

Kan de Amerikaanse overheid toch e-maildata opvragen die buiten de VS zijn opgeslagen?


 

Een rechter in Californië heeft besloten dat Google, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, persoonsgegevens (uit e-mailaccounts) af moet staan die op een server zijn opgeslagen buiten de VS (District Court, Northern District of California, zaak nr. 16-mc-80263-LB). Dat meldt Tweakers. In een eerdere zaak met betrekking tot Microsoft hoefde dat laatste bedrijf geen e-mailgegevens aan te leveren van een gebruiker wiens gegevens op een Microsoft-server in Ierland stonden. Vanwaar dit verschil?
> LEES MEER OVER OPVRAGEN VAN E-MAILDATA
11 mei Update de Algemene Verordening Gegevensbescherming


Op 11 mei praten we u in één middag bij over de belangrijkste veranderingen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming met zich mee brengt. U leert over hoe u onder de nieuwe privacywetgeving moet omgaan met persoonsgegevens en wanneer een functionaris gegevensbescherming verplicht is.
In één middag bijgepraat over de aankomende privacywet
U ontvangt 3PO voor de NOvA
Deelnemers kunnen het handboek AVG tegen gereduceerd tarief van 50,- euro bijbestellen
Wij zien u graag op 11 mei!
AANMELDEN
26 april 2017

Coinrecht #4 – Slimme contracten


Blockchain is potentieel zeer geschikt voor reeds bestaande systemen en infrastructuren. Een concreet voorbeeld hiervan is Betaalvereniging Nederland, waarbinnen banken de mogelijkheden onderzoeken om hun betalingsverkeer te ondersteunen met een blockchain. Nog belangrijker is het ontwikkelen van volledig nieuwe toepassingen met een blockchain als basis. Voor juristen zijn slimme contracten het meest interessante voorbeeld hiervan.
LEES MEER
25 april 2017

Nederlandse netneutraliteit is niet in strijd met EU netneutraliteit, maar datavrije muziek T-Mobile wel


Vorige week bepaalde de Rechtbank Rotterdam in een zaak tussen T-Mobile en de ACM dat de Nederlandse wet over netneutraliteit ‘onmiskenbaar in strijd’ zou zijn met de Europese verordening. In dit bericht leg ik uit waarom de rechtbank met deze uitspraak inhoudelijk flink de mist in is gegaan.
LEES MEER
11 april 2017

Privacytoezichthouders reageren op wifi-tracking van winkelend publiek in EU-wet


In de EU ligt een voorstel voor een ‘e-Privacyverordening’ (EPV), die van toepassing is op wifi-tracking van winkelende klanten. Wat mag wel en wat niet?
LEES MEER
24 april 2017

De richtlijnen voor een Privacy Impact Assessment uitgelegd


De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) introduceert een aantal nieuwe mechanismen om de bescherming van de privacy van Europese burgers te versterken. Een daarvan is de verplichting om in bepaalde gevallen een privacy impact assessment (PIA) uit te voeren. Daarin beschrijft een organisatie een gegevensverwerkingsproces dat risicovol is voor de personen wiens gegevens verwerkt worden.
LEES MEER
20 april 2017

Merken in domeinnamen, hoe zat dat ook alweer?


Wekelijks ontvangt ICTRecht vragen van domeinnaamhouders die zich afvragen of zij door middel van een domeinnaam, inbreuk plegen op de merkrechten van de merkhouder. Wanneer is er sprake van merkinbreuk? En indien er sprake is van inbreuk, moeten zij dan hun domeinnaam afstaan? En in welk geval is merkopname in een domeinnaam wel toegestaan? In deze blog ga ik in op deze vragen.
LEES MEER
10 april 2017

5 tips voor het recht op dataportabiliteit


Vanaf 25 mei 2018 treedt de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (ook wel de Europese Privacy verordening genoemd) in werking, de opvolger van de Wet bescherming persoonsgegevens. Een van de nieuwe verplichtingen is het recht op dataportabiliteit, ook wel het recht op gegevensoverdracht genoemd.
LEES MEER

CURSUSPROGRAMMA


Donderdag 11 mei
Update De Algemene Verordening Gegevensbescherming 3PO
Donderdag 18 mei
Masterclass bewerkersovereenkomst en AVG 3PO
Dinsdag 30 mei
Masterclass Softwarelicenties Saas & Cloud 3PO
Donderdag 1 juni
Technische innovaties in het juridische landschap (gratis)
Donderdag 8 juni
Omgang met datalekken (voor algemeen publiek)
Dinsdag 13 juni
Informaticarecht voor ondernemers en online dienstverleners

LEZERSVRAAG


Mijn werkgever wil dat we allemaal een app installeren die voor het werk noodzakelijk is. Hiermee moeten we onder meer onze tijd bijhouden en registreren bij welke klanten we zijn geweest. Maar ik wil dat helemaal niet op mijn privételefoon. Mag ik dit weigeren?
Ja, dat mag je weigeren. De werkgever is wettelijk verplicht de werknemer de gereedschappen te verschaffen waarmee deze het werk kan uitvoeren. Dat geldt voor bureaustoelen en hamers, maar ook voor telefoons en andere computers waarmee gewerkt moet worden.
Als het bedrijf het noodzakelijk acht dat iemand met een app werkt, dan moet de werkgever hem ook de middelen verschaffen om met die app te werken. Men kan toch ook niet verwachten dat je als werknemer een bureaustoel van thuis meeneemt?
Praktisch detail: hoe leg je dat uit? Geen mobiele telefoon hebben kan natuurlijk (“Nee, ik leen er eentje van mijn schoonvader en die wil dit niet”) maar voelt een tikje wereldvreemd. Weigeren vanwege privacy- of securityredenen komt al snel te nerdy over. Maar wat zeg je dan?
U ontvangt deze nieuwsbrief van juridisch adviesbureau ICTRecht B.V. omdat u zich daarvoor heeft ingeschreven. Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? 
Schrijf u dan hier uit of update uw inschrijfvoorkeuren.
ICTRecht B.V. Jollemanhof 12 1019 GW, Amsterdam, Nederland
ICTRecht Noord-Nederland B.V., Helperpark 288E, 9723 ZA, Groningen, Nederland
KvK-inschrijving 34216164 - Btw-nummer NL8223.30.040.B01
 

Ictrecht.nl

Categorieën: Advocaten
Leeftijd: 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019